G4Media.ro

Oamenii de știință susțin că egiptenii antici beau un amestec amețitor de…

sursa foto: Unsplash/ Simon Berger

Oamenii de știință susțin că egiptenii antici beau un amestec amețitor de alcool, fluide corporale și halucinogene în timpul ritualurilor

Cercetătorii au descoperit reziduuri de droguri psihedelice, fluide corporale și alcool în interiorul unei căni vechi de 2.000 de ani, sugerând că egiptenii antici consumau băuturi halucinogene în timpul ritualurilor, scrie CNN

Este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să identifice semnăturile chimice ale preparatelor lichide sorbite din căni decorate cu capul lui Bes, o zeitate egipteană antică a fertilității, protecției, vindecării și purificării magice. Vasele în formă de Bes au fost produse pe o perioadă îndelungată în Egipt, însă doar un număr limitat au supraviețuit – și toate au fost găsite în contexte arheologice diferite, ceea ce le sporește misterul.

Noile descoperiri, publicate pe 13 noiembrie în revista Scientific Reports, au rezultat în urma unui studiu al reziduurilor din interiorul unei căni Bes care a supraviețuit și care este în prezent expusă la Muzeul de Artă din Tampa.

„De foarte mult timp, egiptologii au speculat pentru ce căni cu capul lui Bes ar fi putut fi folosite și pentru ce fel de băutură, cum ar fi apă sacră, lapte, vin sau bere”, a declarat într-o declarație coautorul studiului Branko van Oppen, curator de artă greacă și romană la Muzeul de Artă din Tampa . „Experții nu știau dacă aceste căni erau folosite în viața de zi cu zi, în scopuri religioase sau în ritualuri magice”.

Cercetarea, care include analize chimice și ADN, a dezvăluit, de asemenea, prima dovadă fizică a plantelor cu proprietăți psihotrope și medicinale în cadrul unei căni egiptene, ceea ce validează atât înregistrările scrise, cât și miturile referitoare la ritualurile egiptene antice, a declarat autorul principal al studiului, Davide Tanasi, profesor și director al Institutului pentru Explorare Digitală din cadrul Universității din Florida de Sud.

„Religia este unul dintre cele mai fascinante și enigmatice aspecte ale civilizațiilor antice”, a spus Tanasi într-o declarație. „Cu acest studiu, am găsit dovada științifică că miturile egiptene au un fel de adevăr și ne ajută să facem lumină asupra ritualurilor puțin înțelese care au fost probabil desfășurate în camerele Bes din Saqqara, lângă Marile Piramide de la Giza.”

Descoperirea substanțelor antice

Cercetătorii au fost mult timp intrigați de cănile Bes tocmai pentru că a existat puțin context pentru înțelegerea modului în care vasele erau folosite, ceea ce face dificilă formularea de ipoteze cu privire la rolul lor în ritualuri sau la conținutul pe care îl purtau, a spus Tanasi.

„În general, vasele Bes nu erau artefacte obișnuite, ci mai degrabă obiecte rituale care erau fabricate în număr limitat și achiziționate doar de acei indivizi care îl venerau pe Bes și participau la ritualurile care gravitau în jurul său”, a spus Tanasi. „Foarte probabil, aceste persoane au păstrat vasele Bes după ce au fost folosite pentru îndeplinirea ritualurilor, ca o amintire a faptului că ritualul a fost într-adevăr îndeplinit.”

Tanasi și colegii săi au pătruns în misterul cănii ca parte a unui studiu mai amplu privind alimentația mediteraneană antică, concentrându-se pe artefactul Bes care fusese donat Muzeului de Artă din Tampa în 1984. După ce au răzuit pereții cănii, oamenii de știință au pulverizat proba rezultată și au determinat un fel de rețetă bazată pe substanțele care au pătat cana cu reziduuri suprapuse.

Echipa de studiu se aștepta să găsească rămășițele unei băuturi alcoolice puternice, având în vedere dimensiunile reduse ale recipientului, care avea 4,5 centimetri (1,7 inch) înălțime și putea conține 125 mililitri (4,2 uncii fluide). Însă cercetătorii au fost surprinși de amestecul variat.

Analiza lor a detectat patru categorii de substanțe: o bază alcoolică, agenți aromatizanți, fluide corporale umane și ingrediente medicinale și psihotrope.
Detectarea drojdiilor de fermentație sugerează că preparatul avea o bază de bere sau vin, care a fost îmbunătățită cu arome din miere și, posibil, lăptișor de matcă, semințe de susan, nuci de pin, lemn dulce și struguri. Conform studiului, egiptenii antici foloseau frecvent strugurii pentru a face băuturile să semene cu sângele.

Fluidele corporale erau posibil un amestec de sânge, lapte matern și mucus, care ar fi putut fi vaginal, nazal sau salivă, au spus cercetătorii, și ei cred că acestea au fost adăugate în mod deliberat pe baza concentrațiilor lor.
Iar printre plantele incluse se aflau nufărul albastru egiptean și ruda siriană, care conțin proprietăți halucinogene, medicinale, intoxicante și sedative care pot altera percepția și pot spori experiențele vizionare, a declarat Tanasi. De asemenea, erau prezente specii ale plantei Cleome, cunoscută pentru inducerea travaliului sau, la doze mari, a avortului.

„Această cercetare ne învață despre ritualurile magice din perioada greco-romană în Egipt”, a declarat van Oppen. „Egiptologii cred că oamenii vizitau așa-numitele Camere Bes de la Saqqara atunci când doreau să confirme o sarcină reușită, deoarece sarcinile în lumea antică erau pline de pericole. Așadar, este posibil ca această combinație de ingrediente să fi fost utilizată într-un ritual magic de inducere a viselor în contextul acestei perioade periculoase a nașterii.”

Documentele scrise, iconografia și dovezile arheologice din semințe și plante carbonizate au arătat că egiptenii erau familiarizați cu aceste plante și cu efectele secundare ale consumului lor, a declarat Tanasi.

„Am fost surprinși de rețeta complexă a preparatului și șocați de descoperirea (fluidelor) umane care au adăugat un nou unghi religios/magic”, a spus Tanasi. „Substanțele identificate ar fi indus probabil viziuni onirice, stări meditative accentuate și posibil euforie.” Studierea în viitor a probelor chimice din alte vase Bes ar putea dezvălui dacă cănile au fost folosite în timpul unor evenimente singulare sau dacă acestea făceau parte dintr-o practică generalizată, au scris autorii în studiu.

În continuare, echipa speră să efectueze analize similare pe exemple suplimentare de căni Bes de la alte muzee pentru a determina dacă toate vasele conțineau aceeași rețetă.

Ritualuri egiptene de „beție”

Identificarea elementelor anorganice, organice și psihotrope foarte specifice din cana Bes este o descoperire binevenită, a declarat Dr. Betsy Bryan, profesor emerit Alexander Badawy de artă egipteană și arheologie la Universitatea Johns Hopkins. Bryan nu a fost implicat în noul studiu.

Există mai multe variații în ceea ce privește dimensiunea cănilor Bes decât s-a observat în studiu, a spus Bryan, ceea ce ar putea avea cu siguranță un impact asupra dozei și scopului halucinogenelor.

„Dacă autorii au demonstrat corect conținutul, atunci medicamentele care induc visele au fost amestecate atât cu miere, cât și cu lapte matern, iar acest lucru ar fi cu siguranță cel mai mare cantitate compatibilă cu asistarea femeilor la naștere sau în alăptare etc.”, a declarat Bryan într-un e-mail. „O ceașcă mică poate că ar fi fost folosită de o femeie care căuta ajutor de la preotul/magicianul templului. Paharele mari ar fi putut conține lichid consumat de preoți sau de alți congregați cu nevoi diferite.”

Determinarea denumirilor egiptene antice pentru plantele folosite în preparat, cu excepția cunoscutului nufăr egiptean, va fi esențială în încercarea de a identifica rețetele din templele greco-romane, a spus Bryan.

Nufărul albastru a fost remarcat atât în textele, cât și în dovezile artistice care sugerează că era adăugat la băuturile alcoolice, a declarat Caitie Barrett, profesor asociat în cadrul departamentului de clasici al Universității Cornell. Barrett nu a fost implicată în noul studiu.

„Beția a jucat un rol ritual important în unele festivaluri egiptene antice, în special în festivalurile asociate cu inundarea Nilului”, a declarat Barrett.
Apele de inundație irigau și fertilizau câmpurile pentru a permite creșterea de noi culturi, dar erau, de asemenea, asociate cu zeița Ochiului soarelui, uneori identificată ca Hathor, a spus ea.

În timpul inundațiilor, lui Hathor i se ofereau ofrande alcoolice, inclusiv ca parte a oricărui „Festival al Beției” organizat pentru a o potoli, a spus Barrett.
„Avem reprezentări ale acestor festivaluri în scenele din morminte care înfățișează banchetari care beau mult, spunând că vor să devină în stare de ebrietate cât mai repede posibil și chiar vomitând atunci când exagerează”, a spus Barrett. „Bes, și alți zei care seamănă cu Bes, acționează adesea ca însoțitori ai lui Hathor în arta și religia egipteană. Deci, cu siguranță pare posibil ca unele vase Bes să fi fost folosite în ritualurile Hathorice.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...