Oana Fotache Dubălaru, decana Facultății de Litere UB: Numărul posturilor scoase la concursul de titularizare e ridicol de mic. Lipsa de perspectivă îi descurajează pe profesorii debutanți – Interviu Edupedu.ro
Absolvenții de Litere, specializarea limba română și o limbă străină, ajung să fie profesori în sistemul public de învățământ pe un număr de posturi scoase la concurs „ridicol de mic”, spune decana Facultății de Litere a Universității din București (UB), Oana Fotache Dubălaru, într-un interviu pentru Edupedu.ro. Lipsa de perspectivă, subliniază aceasta, îi descurajează pe debutanți și îi atrage într-un „cerc vicios al demotivării”.
Circa 60% din absolvenții de limba și literatura română – o limbă și literatură modernă (LLR-LLM), specializarea care produce prin tradiție profesorii de limba română și de o limbă străină ca a doua specializare, devin profesori, estimează Fotache-Dubălaru.
Decana Facultății de Litere a UB spune, în a doua parte a interviului pentru Edupedu.ro pe care o publicăm mai jos integral, că își propune să construiască o propria bază de date prin care să urmărească traseul profesional al absolvenților.
„Tinerii absolvenți de facultate trebuie încurajați financiar, căci apostolatul exaltat la începuturile modernității românești nu mai are trecere astăzi, și nici justificare la nivel de politici publice. Aceste stimulente financiare trebuie însoțite însă și de o schimbare de viziune la nivelul programelor școlare, al examenelor de la finalul unui ciclu de studii, al politicii de resurse umane și atmosferei din școli”, a comentat Oana Fotache Dubălaru, în legătură cu stimulentele financiare propuse recent profesorilor de guvernul din Republica Moldova.
Întrebată de proiectul de ordin de ministru recent lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, care prevede reglementarea licenței cu dublă specializare prevăzută de legea educației 199/2023, Oana Fotache Dubălaru a spus că „intențiile bune ale acestui proiect sunt aproape anulate de un dezechilibru major la nivelul construcției planului de învățământ”.
Citește articolul integral pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu