Oana Gheorghiu (Dăruieşte Viaţă), despre unitatea modulară de la Pipera: Este o înşiruire de containere, e aberant să foloseşti o asemenea clădire pentru a trata pacienţi/ Nu are nimic din ce ar trebui să aibă un spital, instalaţiile sunt în exterior, fără izolaţie la frig/ Vor îngheța
Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a reuşit în timp record să ridice în pandemie două spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid -19, unul în curtea Spitalului Elias şi unul lângă Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a avut loc incendiul devastator în secţia de ATI anul trecut, la jumătatea lui noiembrie, spune că unitatea modulară de la Pipera, unde au intrat în urmă cu două zile primii pacienţi cu COVID-19, nu are condiţiile necesare pentru îngrijirea acestora şi nici condiţii adecvate pentru personalul sanitar, transmite News.ro.
Oana Gheorghiu spune că instalaţiile sanitare sunt făcute în exterior în cazul acestei unităţi modulare, fără izolaţii, şi că aceste instalaţii vor îngheţa în iarnă. În acelaşi timp, aerele condiționate montate la fiecare container nu pot încălzi suficient incintele astfel încât să fie asigurat confortul pacienţilor din acest punct de vedere, mai spune Oana Gheorghiu. Co-fondatorul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă crede că cele două spitale modulare, cel de la Pipera şi cel de la Leţcani, au fost făcute fără cap, pentru că nu sunt amplasate aproape de spitale, unde există farmacie, depozitare, resursă umană. Oana Gheorghiu spune că autorităţile ar putea să ia în calcul un parteneriat cu spitalele private, astfel încât pacienţii să nu mai aştepte pe holurile unităţilor sanitare.
“Modularul de la Pipera nu e un spital. Este o inşiruire de containere, nu putem să spunem ”modular” acelei înşiruiri de containere.
Spitalele modulare nu înseamnă containere puse unele lângă altele, înseamnă folosirea unei structuri modulare asemănătoare celei folosite pentru containere, dar atât, asta este singura asemănare, mai departe, tot ce înseamnă instalaţii sanitare, de ventilaţii, instalaţii de gaze medicale, toate celelalte lucruri trebuie să fie gândite şi realizate întocmai ca într-un spital normal.
Dacă ne uităm, la Pipera instalaţiile sanitare sunt făcute în exterior, fără niciun fel de izolaţie la frig, acest spital nu are încălzire, nu mai vorbim de sistem de ventilaţie sau de o instalaţie de gaze medicale.
Eu nu ştiu cum îşi închipuie oamenii aceştia că vor putea folosi pe o vreme friguroasă acele containere. Cu siguranţă instalaţia va îngheţa, dar, mai mult de atât, chiar şi la aceste temperaturi, în zilele în care noaptea avem o temperatură sub 10 grade, acele containere nu pot fi încălzite, aerele conditionate cu care sunt dotate nu cred că fac faţă astfel încât un pacient care deja are nişte probleme serioase de sănătate să poată fi tratat în condiţii umane. Şi nici personalul nu cred că are condiţii corespunzătoare de lucru.
Eu sper ca personalul medical să vorbească deschis şi să nu accepte compromisuri pentru că am văzut la ce au dus în general aceste compromisuri, am văzut că se pierd vieţi când şi personalul acceptă, eu cred că ar trebui să aibă curajul şi să vorbească deschis despre ceea ce nu e bine acolo şi să ceară decidenţilor să găsească alte soluţii dacă acolo nu e bine. Poate că eu mă înşel şi sunt minunate condiţiile, deşi toate informaţiile pe care le am vin din raportul unui expert, nu spun eu. Eu cred că este şi rolul medicilor să spună foarte clar ce se întâmplă.
Este aberant să foloseşti o asemenea clădire pentru a trata pacienţi, este o clădire care nu e legată de niciun spital, care nu are farmacie, nu are depozitare, nu are nimic din ce ar trebui să aibă un spital. Şi mă întreb de ce statul român nu găseşte soluţii care sunt la îndemână. Avem o serie de spitale private în Bucureşti, multe, cu care statul român poate să facă un parteneriat, pe o lună, pe două, pe trei luni.
De ce preferăm să chinuim pacienţii, să chinuim personalul şi nu putem să fim în stare ca o dată să avem un parteneriat între public şi privat. Care este piedica? Eu chiar nu reuşesc să înţeleg aceste lucruri. Preferăm să ţinem pacienţii pe holuri, să ne văităm că nu mai avem locuri şi totuşi să nu încercăm să convingem spitalele private să dea o mână de ajutor.
Mă gândescă că dacă la Colectiv nu au fost bune ambulanţele private, poate că nici la covid nu sunt bune spitalele private”, a declarat pentru News.ro Oana Gheorghiu.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii