G4Media.ro

Oana Moraru: Nu prea poți să dai vina pe familii pentru proastă…

Oana Moraru: Nu prea poți să dai vina pe familii pentru proastă creștere, când ai meseria de profesor. Dacă îl judeci, copilul își pierde șansa de mai bine

“Nu prea poți să dai vina pe familii pentru proastă creștere, când ai meseria de profesor. Ea, în sine, pornește, prin definiție, de la ce pot să fac cu ce am, nu cu ce aș putea să am la clasă”, spune Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată. Precizarea acesteia vine după ce fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a spus ieri: “Mai ușor cu pianul pe scări, când vorbiți de ‘calitatea profesorilor’”, adăugând că “înainte să aruncați cu roșii în profesorul odraslei (…), puneți-vă câteva întrebări despre cât de silitor e copilul, cât de mult și perseverent îl motivați acasă”.

Profesor și fondator de școală privată, Oana Moraru a scris pe pagina sa de Facebook că “e nevoie de planificare, dedicare, diagnoză, acțiune concentrată, de vizune, de efort, și, mai ales de înțelegerea că dacă îl judeci, pe el și pe familia lui, copilul își pierde șansa de mai bine, mai sus, mai funcțional”.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Doamna Moraru nu stie cati profesori au murit de cancer sacrificandu-se pt. toti netotii. Unde-i stima ? Trebuie sa se reflecte si-n ficat si-n afara lui. Cu 2% din 6% cat ar trebui alocat … Toti dementii care fumeaza de la 10 ani, profesorii care n-au voie sa-i controleze … Sistemul e putred, nu mai suntem in vremea lui Cuza. Trebuie personalizat, individualizat, pt. fiecare progenitura dar mai trec cateva veacuri pana atunci. N-are rost sa mai dau exemple de arte, vise si potentialuri ale fiecaruia.

    • cancer? De la ce, de la praful de creta? Un miner ce sa mai zica?
      Pe de alta parte ce sa faca un profesor care poate are o ora sau 2 pe saptamana la clasa respectiva cu niste copii fara 7 ani de-acasa?

  2. Cu tot respectul pentru doamna Moraru daca copilul este prost crescut este pentru că așa bine educat de acasă ( eventual grădinița). Dl Goe și Ionel (vizită) există în continuare. Iar profesorii de multe ori sunt trași la răspundere daca încearcă măcar să atragă atenția unui copil pentru comportament necivilizat. De exemplu copil de clasa I care se adresează invaratoarei: „Doamna! Leaga-ma la siret!!” Atât modul de adresare cât și solicitarea de pot încadra la proastă creștere

    • Nu este vorba de proasta creștere în exemplul dat de dvs. Copilul acela nici nu a scuipat ori înjurat învățătoarea. Aceasta solicitare a copilului este urmarea faptului că părintele este prea protector cu copilul, îl leagă la șireturi, nu îl lasă să taie cu cuțitul, nu îl lasă să alerge că poate transpira și răcește, etc. Copilul percepe învățătoarea că pe a doua mama, e normal că acesta sa ii ceara învățătoarei același lucru pe care îl cere și mamei lui… Ideea este că fără niste părinți implicați, pregătiți profesional, intelectuali și cu bani, nu se alege efectiv nimic de copilul respectiv. Temele sunt de multe ori prea multe, nivelul informațional este disproporționat fata de dezvoltarea intelectuală a copilului. Sunt teme pe care doar părinții le pot rezolva. Sunt proiecte pe care le fac doar părinții. Practic este o lupta între părinți care face tema mai frumoasa, mai amplă, cu termeni sofisticați că să epateze, sa pară copilul lor cel mai doar. Copiii cu rezultate foarte bune la școala sunt copii fara copilărie, își petrec timpul doar in meditații și cursuri de limbi străine, cursuri de balet, înot, fotbal, nu mai socializează cu alți copii, nu se mai joaca. Cei care sunt din familii fără posibilități sau de la țară, nu se alege nimic de ei, nici macar alfabetizați nu sunt. Așa că, in parte el Funeriu are dreptate. Copiii sunt în primul rând produsul propriilor lor părinți și în foarte mică măsură produsul scolii

    • @ Vogue
      În exemplul dat de mine se pot încadra la proastă creștere:
      1. Copil de 6 ani care nu stie să se lege singur la șireturi.
      2. Adresarea la persoana a doua singular învățătoarei. Copilul trebuie la 6 ani sa știe că adulților trebuie să te adresezi cu formula de politețe.
      3. Folosirea tonului imperativ și lipsa formulei”vă rog” (frumos).
      Astea trei denotă doar proastă creștere. Sunt lucruri care se învață în familie, de la părinți. Învățătorului școală nu este bona și nu este nici servitor iar în fila postului lui nu intra activități de genul acesta.
      Despre asta e discuția. Nu despre teme, „proiecte” și copii ultrarasfatati. Așa cum ii educi de mici așa îi vei avea și când cresc. Daca ei cresc cu lipsa de respect față de orice autoritate cum crezi ca se vor comporta in adolescenta?

  3. dna Oana Moraru isi face reclama? pentru ca este evident ca nu are dreptate si ca doar se baga in seama

  4. Dacă părinții sunt cocalari nesimțiți așa vor fi și copiii. Doamna nu a trecut pe la grădinițe să vadă ce figuri au unii părinți și implicit copii.

  5. Multi copii sint nascuti in familii de needucati . Ca doar nu exista vreo cale sa ii impiedici pe needucati sa se inmulteasca .

    Tocmai de aceea rolul educatorilor este important si acestia trebuie sa il recunoasca , sa il constientizeze .
    Copiii din familiile educate trebuie ajutati sa preformeze . Copiii familiilor de needucati trebuie ajutati sa inteleaga ca a vietui in mediul social nu inseamna ceea ce vad ei acasa in mediul needucat .

    Asta e rolul unui educator . Daca nu il intelege sa mearga sa isi cistige piinea in alta parte .

  6. Mai exista o variabila: clasa, colegii!!! Daca in respectiva clasa predomina copii educati, profesorului ii va fi mai usor, inclusv cu exemplul acestora, sa ii aduca pe calea cea buna pe ceilalti…altfel putem sa speram cat vrem noi. Educatia este o suma de interactiuni (familie, mediu, cadre didactice) a carui rezultat depinde de + sau – cu care intra in ecuatie fiecare componenta. Si chiar si asa este foarte dificil! Profesorii fara har, ca si preotii, precum si profesorii ne-educati (fiindca acum este un job ca oricare altul) nu pot educa. Si doamna Moraru, eu am avut in liceu un grup de profesori excelenti (e drept acum 40 de ani) in care profesorul de matematica Dorin Moraru a fost un exemplu de om care a imbinat perfect educatia cu predarea materiei si cu rigurozitatea. S-a prapadit, din pacare si din pacare, oameni ca dansul mai putini. L-am pomenit (intr-un fel nederptatindu-i pe ceilati excelenti dascali) fiindca numele dumneavoastra de familie este acelasi.

  7. Si mie mi se pare ca doamna respectiva se baga mult prea mult in seama.