Oastea PNL a primit ordinul oficial de luptă. Va fi suficientă mobilizarea primarilor pentru a-l duce pe generalul necarismatic Ciucă în turul 2?
PNL a primit duminică, la Consiliul Național, ordinul formal de luptă: Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul la prezidențiale, iar Rareș Bogdan le-a cerut primarilor din sală 2 milioane de voturi. Adică aproape cât a luat PNL la locale. Evenimentul cu peste o mie de participanți e unul ritualic pentru un partid mare: trebuie să mobilizeze partidul, să-i dea un sens, o miză. Iar primarii au înțeles perfect, în ciuda lipsei complete de carismă a lui Ciucă: dacă nu trag tare la prezidențiale, partidul va lua un scor slab la parlamentare, ceea ce le va afecta direct banii pentru proiecte. Dar e suficient pentru Ciucă?
Calculul șefului PNL e rece: el știe că turul 1 al alegerile prezidențiale e, în mod tradițional, o bătălie a activelor de partid. De aceea le-a dat prim-plan pe scenă primarilor și șefilor de consilii județene cu rezultate bune în 9 iunie. Nicolae Ciucă e dependent aproape exclusiv de ei, de mobilizarea lor. Am explicat aici cum a recunoscut public acest fenomen.
Evenimentul de duminică a demonstrat că generalul în rezervă are o priză la liberali egală cu cea a unui trapper pe scena festivalului de romanțe Crizantema de Aur. Timp de 40 de minute, deseori transpirând, a reușit să smulgă doar aplauze de complezență. E același tip de lider ca Marcel Ciolacu la PSD: amândoi parașutați în fruntea partidelor, fără vreun vot pe persoană fizică câștigat vreodată, fără să își inspire colegii de partid, dar cu discursul corect pe marile linii roșii – respectarea valorilor euro-atlantice, parteneriatul cu SUA.
Nu întâmplător, liberalii au ales să-l desemneze pe Ciucă drept candidat la prezidențiale într-un Consiliu Național și nu la congres, unde putea apărea o contestare de ultim moment a generalului. Consiliul Național a fost o formalitate, o regie cap-coadă, la fel ca și ultimul congres PNL în care Ciucă a fost impus de Klaus Iohannis ca președinte al partidului.
Două au fost momentele care au scuturat plictiseala inerentă unui eveniment cu final dinainte știut: discursurile lui Valeriu Stoica și Emil Boc.
Stoica, fostul ideolog al partidului adus uneori în prim-plan ca să demonstreze că PNL încă e un partid liberal, a anunțat sfârșitul erei Iohannis. Nimeni nu a aplaudat, ba chiar am simțit o ușoară stânjeneală în rândul delegaților. Frica de Iohannis, perceput ca stăpânul instrumentelor coercitive din stat, persistă ca o pâclă deasă în inconștientul partidului.
Emil Boc a mitraliat câteva fraze-slogan cu care a reușit să ridice sala în picioare. Ales direct ca primar al Clujului de șase ori, Boc știe cum să energizeze publicul, chiar și cu prețul unei trimiteri la poetul Octavian Goga, politician militant fascist și antisemit, după cum a observat Libertatea. Boc l-a prezentat pe Nicolae Ciucă drept ”gardian al democrației, justiției și statului de drept” – o mistificare a realității, din moment ce șeful PNL a scăpat de acuzația de plagiat după o serie de decizii administrative și în justiție care arată tocmai călcarea în picioare a statului de drept.
Au fost convinși liberalii de ce au văzut pe scena de la Palatul Parlamentului? Cei mai mulți lideri locali cu care am vorbit au răspuns afirmativ, cu un bemol important: le va fi greu să ducă la urne publicul ne-dependent de partid, cei pe care Nicolae Ciucă nu reușește sub nici o formă să îi miște, să îi inspire, să le transmită o minimă emoție.
”Azi a fost un moment important: a dispărut orice urmă de îndoială și de incertitudine în partid. Ciucă e candidatul asumat de noi toți, iar de votul pentru el depinde și votul pentru partid. E momentul T0, de aici trebuie văzute sondajele, pentru că oastea de partid are un scop clar: Ciucă dus în turul 2 la prezidențiale și un scor cât mai apropiat de PSD la parlamentare. Altfel, PNL riscă să devină irelevant, să fie doar un partid-balama, iar fondurile pentru primari vor scădea dramatic”, mi-a spus un lider PNL cu vechime.
”Pentru tot partidul a devenit clară miza de a-l duce pe Ciucă în turul 2. Dacă nu ne ducem candidatul în turul 2, vom avea o hemoragie de primari și consilier ca în perioada Dragnea”, mi-a declarat un alt lider puternic de organizație județeană.
”De acum am intrat în linie dreaptă. Suntem în logica de campanie. Nu mai vorbește nimeni de Geoană, de Hellvig sau de vreun alt candidat. Va trebui acum să explicăm întregului activ de partid că, fără un vot pentru el, putem să punem cruce partidului. Sunt mulți care se îndoiesc de el, de capacitatea lui politică, dar vor înțelege necesitatea votului util”, a mai spus un alt lider PNL.
E suficient de puternic acest calcul rece?
Nu toți delegații liberali din sală au fost convinși. ”E Ciucă-al nostru și cu el defilăm. Din păcate, oamenii noștri nu prea cred în el. Sunt sceptic că îl vom putea duce în turul doi. Nu are mare lucru în comun nici cu partidul, nici cu valorile liberale. Va fi mult de lucru să ne convingem activul”, mi-a spus un șef de filială municipală.
Alți lideri liberali au încredere și în sprijinul din afara partidului și invocă intrarea ”ca la semnal” în cursa prezidențială a lui Cristian Diaconescu și Cristian Terheș: ”Diaconescu va rupe voturi de la Geoană, Terheș va lua de la George Simion, adică de la principalii contracandidați ai lui Ciucă pentru turul 2. Parcă cineva se ocupă să îi facă pârtie generalului”.
PNL a intrat în linie dreaptă. Ciucă mizează pe armata de partid, pe votul util și pe tradiția care spune că marile partide își duc aproape întotdeauna candidații în turul 2 la prezidențiale. Cu o clasă politică mai fărâmițată ca niciodată, vom vedea pe 25 noiembrie dacă calculul din Modrogan s-a potrivit cu realitatea din teren.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii