Obezitatea este asociată cu depresia, în special la femei (studiu)
Un grup de cercetători în domeniul sănătăţii mentale şi fizice, de la facultatea de sănătate publică a University College din Cork, a găsit dovezi care indică o sănătate mintală mai precară la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă cu obezitate, independent de boală şi de factorii legaţi de stilul de viaţă. Ei spun că intervenţiile specifice ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii ar trebui să includă asistenţă pentru gestionarea greutăţii, transmite News.ro.
Într-o cercetare publicată recent pe site-ul cu acces liber PLOS ONE o echipă de cercetători irlandezi descrie modul în care a analizat datele de sănătate pentru mai mult de 1.800 de voluntari adulţi, comparând scorurile referitoare la Indicele de Masă Corporală (IMC) şi cele pentru sănătatea mintală.
Cercetări anterioare şi dovezile anecdotice au sugerat o legătură între obezitate şi depresie, dar puţine studii au analizat legătura dintre cele două folosind dovezi concrete de la persoanele în vârstă.
Pentru acest nou studiu, grupul de cercetare a cerut voluntarilor de la un centru de îngrijire primară să participe la un studiu privind obezitatea.
Ca parte a studiului, fiecare dintre cei 1.821 de voluntari (cu vârste cuprinse între 46 şi 73 de ani) au permis accesul la dosarele lor medicale şi au ţinut post peste noapte înainte de a furniza probe de sânge, care au fost testate pentru hemoglobina glicată (GHb) şi nivelurile de glucoză.
De asemenea, participanţilor li s-au măsurat greutatea, înălţimea şi circumferinţa taliei, care au fost folosite pentru a calcula IMC.
Fiecare voluntar a completat formulare care descriau stilul de viaţă, datele demografice şi alţi factori de sănătate sau de boală.
Analizând datele şi luând în considerare factorii legaţi de stilul de viaţă, cercetătorii au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind o asociere între IMC/măsurile corporale compatibile cu obezitatea şi depresia, împreună cu sentimente scăzute de bunăstare.
Aceştia au observat că astfel de relaţii au fost mai frecvente în cazul femeilor din studiu decât în cazul bărbaţilor.
De asemenea, grupul a remarcat că rezultatele au fost în concordanţă cu cele găsite în alte eforturi de cercetare similare.
Echipa de cercetare sugerează că sănătatea mintală mai slabă la persoanele în vârstă obeze este probabil legată de factori sociali şi fizici, menţionând că există stigmă socială, prejudecăţi şi uneori discriminare asociate cu persoanele care suferă de obezitate.
De asemenea, cercetătorii au mai menţionat că o serie de studii sugerează faptul că există numeroase probleme de sănătate asociate cu obezitatea, de la dureri articulare şi de spate la boli cardiovasculare şi fibromialgie.
O combinaţie de frustrări, cu care se confruntă persoanele obeze, contribuie probabil la o sănătate mintală precară, notează autorii studiului.
Acesta a fost un studiu transversal, iar cercetătorii afirmă că este posibil ca grăsimea corporală crescută să fie o consecinţă a simptomelor depresive, mai degrabă decât o cauză.
Cu toate acestea, autorii sugerează că intervenţiile specifice pentru reducerea depresiei ar trebui să includă măsuri mai bune de gestionare a greutăţii la nivelul populaţiei.
„Deşi cercetarea noastră sugerează că relaţia dintre adipozitate şi simptomele depresive este independentă de potenţiali factori de confuzie, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică de nivel scăzut şi afecţiunile cronice, sunt necesare studii viitoare care să utilizeze date prospective, în diverse populaţii, pentru a confirma aceste constatări”, a comentat rezultatele,într-un comunicat, dr. Seán Millar, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul UCC din Irlanda, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.
Potrivit cercetătorilor, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica mecanismele care leagă supraponderabilitatea şi obezitatea de depresie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank