G4Media.ro

Obezitatea poate creşte riscul de Alzheimer, relevă un studiu realizat de cercetători…

Foto: NHS

Obezitatea poate creşte riscul de Alzheimer, relevă un studiu realizat de cercetători din SUA

Cercetările au arătat că excesul de grăsime viscerală la persoanele de vârstă mijlocie (între 40 şi 50 de ani) este asociat cu niveluri mai ridicate ale celor două proteine a căror acumulare este considerată un precursor al bolii Alzheimer: beta amiloid şi Tau.

Acest lucru este relevat de un studiu prezentat luni în Statele Unite în cadrul reuniunii anuale a Societăţii de Radiologie din America de Nord (RSNA), potrivit publicației spaniole, 20minutos.

Deşi studiile anterioare au asociat acumularea de grăsime viscerală şi subcutanată cu o deteriorare mai mare a celulelor creierului, acesta este primul care leagă obezitatea cu boala Alzheimer.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat 80 de persoane de vârstă mijlocie normale din punct de vedere cognitiv. Participanţii au fost cetăţeni americani cu o vârstă medie de 49,4 ani, 62,5% dintre aceştia erau femei şi 57,5% sufereau de obezitate.

Cercetătorii au efectuat RMN-uri ale abdomenului pentru a măsura grăsimea subcutanată (sub piele) şi viscerală, evaluarea metabolică a glucozei şi colesterolului şi scanări musculare ale coapsei pentru a măsura volumul de muşchi şi grăsime.

În plus, pentru a evalua boala Alzheimer, aceştia au fost supuşi PET-ului cerebral (tomografie cu emisie de pozitroni), o tehnică care permite realizarea de imagini care arată activitatea şi metabolismul organelor corpului, în acest caz creierul.

Rezultatele au arătat că nivelurile mai mari de grăsime viscerală au fost legate de creşterea a două proteine patologice caracteristice ale bolii Alzheimer: beta amiloid şi Tau.

„Am făcut această constatare, investigând boala Alzheimer la persoanele de vârstă mijlocie, când patologia este în stadiile sale incipiente şi am văzut cum pierderea în greutate şi reducerea grăsimii viscerale pot fi foarte eficiente ca mijloc de a preveni sau a întârzia apariţia bolii”, subliniază unul dintre autori, Mahsa Dolatshahi, cercetătoare la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri.

Dolatshahi afirmă că această descoperire deschide porţile către modificările stilului de viaţă sau dezvoltarea unor medicamente adecvate pentru pierderea în greutate, care pot îmbunătăţi fluxul sanguin cerebral şi pot reduce povara bolii Alzheimer sau riscul de a suferi de aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.