G4Media.ro

Obligația de a purta mască în aer liber se extinde: Vâlcea, al…

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Obligația de a purta mască în aer liber se extinde: Vâlcea, al treilea județ care impune masca în spațiile deschise aglomerate / Măsura se aplică și în Brașov și Galați de la 1 august

UPDATE Ora 21.00: Comitetul pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași s-a întrunit miercuri și a decis să le recomande locuitorilor orașului să poarte masca de protecție și în spațiile publice deschise.

Anunțul Primăriei Călărași:

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență, convocat prin dispoziție a primarului Daniel Ștefan Drăgulin, în ședință extraordinară, miercuri, 29 iulie, a dispus unele măsuri cu privire la limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Cele mai importante măsuri sunt următoarele:

  • recomandarea către călărășeni de purtare a măștii de protecție și în spațiile publice deschise din municipiul Călărași (piețe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, parcuri și locuri aglomerate).
  • mediatizarea acestei recomandări, prin presa scrisă, audio și TV
  • realizarea și distribuirea unor pliante în zonele aglomerate, cu măsuri de auto-protecție în fața infecțiilor cu noul coronavirus”

UPDATE ora 19.09: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august, informează Prefectura Galaţi, preluată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Identificarea spaţiilor aglomerate şi a intervalului orar în care este obligatorie purtarea măştii de protecţie vor fi stabilite de către fiecare consiliu local pentru situaţii de urgenţă şi vor fi înaintate către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi până la data de 30 iulie, ora 12.00.

Grupul tehnic-suport COVID-19 al CJSU a stabilit şi alte măsuri în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, începând cu 1 august, după cum urmează:

  • se dispune desfăşurarea tuturor activităţilor cu caracter religios în aer liber, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de distanţare fizică;
  • se interzice desfăşurarea activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00 – 6.00;
  • administratorii societăţilor comerciale, care organizează nunţi, botezuri, aniversări şi alte asemenea, vor proceda la reducerea duratei evenimentului până la ora 22.00 în cursul săptămânii şi ora 23.00 în zilele de sâmbătă şi duminică;
  • se interzice comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirii unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în intervalul orar 23.00 – 6.00;
  • se dispune modificarea excepţiei de la regulile de distanţare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate şi a celor amenajate, piscinelor şi ştrandurilor, în sensul în care distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

UPDATE Ora 15.50: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ, relatează Agerpres.

Astfel, masca va fi obligatorie în toate pieţele agroalimentare permanente şi temporare, târguri de animale sau de produse tradiţionale, precum şi la evenimente de orice natură unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măştii în zonele aglomerate şi arterele pietonale intens circulate din localităţi, acestea urmând să fie stabilite de către autorităţile locale.

Singurii care sunt exceptaţi de purtarea măştii sunt copiii cu vârsta sub 5 ani.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns, la nivelul judeţului Braşov, la 2.933, în ultimele 24 de ore fiind raportate 49 de noi cazuri.

Dintre aceştia, 426 pacienţi sunt internaţi în spitale, 243 de persoane cu test pozitiv au consimţit să se autoizoleze la domiciliu, 537 sunt în carantină la domiciliu.

Știrea inițială: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis purtarea obligatorie a măștii de protecție în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, cum sunt târgurile, piețele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun.

„Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, întruniţi în şedinţă extraordinară la solicitarea prefectului Tiberiu Costea în data de 28 iulie a.c., au adoptat o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în judeţ în condiţiile creşterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv în ultimele săptămâni. Astfel, potrivit hotărârii adoptate (Horărârea nr.18/2020), purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun etc. De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie”, anunță instituția prefectului într-un comunicat de presă.

De asemenea, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, pe fondul creşterii rapide a numărului de cazuri din judeţ care a dus la atingerea capacităţii maxime de internare în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean – miercuri erau internaţi 73 de pacienţi în condiţiile în care în secţia are 68 de paturi -, a fost propusă includerea în reţeaua COVID şi a spitalelor din Brezoi şi Drăgăşani, pentru preluarea pacienţilor pozitivi asimptomatici.

Vâlcea este al treilea județ în care purtarea măștii de protecție este obligatorie în aer liber. Măsuri similare au mai fost luate în Argeș și Dâmbovița.

De la începutul epidemiei COVID-19, în Vâlcea au fost confirmate în total 417 cazuri dintre care peste 220 în ultimele două săptămâni.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce prostie! Atatia oameni o poarta sub nas incat nu vad pentru ce mai este obligatorie. Hai sa ne facem ca avem masca.

    • Aia care o poarta sub nas, isi asuma riscul sa inhaleze ce stropesc aia care n-o poarta de loc.
      Macar jumatate din protectie e indeplinita.
      Nasul face si el o parte din treaba. Stropii sunt emanati in cea mai mare parte pe gura…

  2. Normal ca se extinde. E o masura luata ca sa se bifeze ca s-a luat o masura, iar stabimea judeteana e exact genul de oameni carora nu le pasa dar vor sa para ca le pasa.
    Masura nu poate avea nici o influenta asupra propagarii virusului pentru ca infectarile in aer liber sint exceptii (ca sa fiu pleonastic, chiar exceptii foarte rare).

    • Eh, in spatiile aglomerate (aici ar fi necesara o definitie) ar fi ceva justificare.

    • Au dat: „Prefectul a explicat că măsura vizează toate spațiile dechise aglomerate ca, târgurile, piețele și oboarele din județ.” Cam asta a spus fiecare prefect, in afară de AG unde e mai complicat. Iar, in București se anunță Centrul Vechi si atat(deocamdată)!

  3. corect majoritatea o poarta gresit. egal cu 0

    • Dar, tu cum ai vrea sa o poarte un om normal, care nu e absolvent de medicina sau nu e spărgător de banci in serie sau mascat la poliție(obișnuit cu cagula? In momentul în care incep sa ne curga balele si mucii amestecati cu transpirație, pe sub ea, numai la covid si la moarte si la infectati nu ne mai gândim, sincer! Sa zicem „mersi” ca le poarta si așa(măcar nu mai scuipa nimeni), ca ar fi greu al dracului de aplicat legea! Ți ar trebui cate un militian la cativa oameni!