Occidentul împinge Moldova în conflictul din Ucraina, incitând-o să curețe Transnistria cu forța, afirmă șeful FSB, serviciul de securitate al Rusiei
Occidentul împinge în mod activ Moldova să participe la conflictul din Ucraina, a acuzat joi șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) – succesorul KGB-ului Uniunii Sovietice, scrie CNN.
Ucraina a devenit o trambulină pentru războiul împotriva Rusiei și pentru activități subversive împotriva Belarusului, a susținut Alexander Bortnikov la o reuniune a șefilor de securitate din statele membre ale CSI.
„Occidentalii împing în mod activ Moldova să participe la conflictul ucrainean, incitând-o să curețe Transnistria cu forța”, a declarat Bortnikov, citat de agenția rusă de stat TASS.
Documente secrete dezvăluite în martie au arătat că FSB avea un plan detaliat pentru destabilizarea Moldovei și împiedicarea aderării acesteia la NATO prin sprijinirea grupurilor pro-ruse din fosta republică sovietică și prin controlul livrărilor de gaze naturale.
La începutul acestui an, tensiunile au început să crească în Moldova, o țară mică de la granița de sud-vest a Ucrainei, unde Rusia a fost acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat care ar putea antrena națiunea în războiul Kremlinului.
Punctul fierbinte se află în Transnistria – un teritoriu autoproclamat și nerecunoscut care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, cu o populație predominant rusofonă, care s-a desprins din Moldova în 1990 – unde Rusia menține o prezență militară și exercită o influență politică.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia în februarie că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a alimenta tulburările într-o perioadă de instabilitate politică, reluând avertismente similare ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod nefondat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra teritoriului pro-rusesc din Moldova, sporind temerile că încearcă găsească un pretext pentru o anexare în stilul Crimeei.
Moldova a oferit un sprijin uriaș Ucrainei de la începutul războiului – găzduind mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară – și anul trecut a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană.
Joi, Moldova găzduiește un summit al celor 27 de state membre ale UE și al altor 20 de țări europene într-un castel din regiunea viticolă a Moldovei, la doar 20 km de teritoriul ucrainean din apropierea Transnistriei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii