Occidentul se teme de renașterea Statului Islamic
Atacurile din Germania și New Orleans ridică suspiciuni cu privire la o renaștere jihadistă în Europa și Statele Unite, profitând de schimbările din Orientul Mijlociu, potrivit unei analize La Razon, citată de Rador Radio România. În ciuda înfrângerii califatului în 2019, Statul Islamic al Irakului și Levantului, Daesh (sau ISIS), a reușit să supraviețuiască pe teritoriul Siriei și Irakului în ultimii cinci ani, purtând război pe cont propriu. De aproximativ un an, organizația jihadistă se confruntă și ea cu o revenire treptată atât a numărului de teroriști, cât și a capacității sale de război, și i-au fost atribuite câteva sute de atacuri – specialiștii le plasează la peste 700 doar în Siria – împotriva forțelor regulate irakiene şi a celor ale regimului de-acum dispărut al lui Bashar al Assad.
Căderea dictaturii seculare a Partidului Baath ridică întrebarea dacă noile autorități rebele, la rândul lor un amalgam de forțe jihadiste și islamiste comandate de Hayat Tahrir al Sham (HTS), un grup paramilitar născut din Al Qaeda, vor fi capabile să pună capăt expansiunii organizației teroriste prin pustiul și ținuturile vaste ale deșertului sirian într-un scenariu de instabilitate și o țară divizată de facto.
„Forțele lui Assad, care au fost folosite pentru a contracara voința Daesh de a se extinde, și-au abandonat pozițiile în centrul Siriei. Luptătorii opoziției au încercat să ocupe o parte din acel spațiu, dar numărul lor este infim, iar capacitatea lor de a coordona o campanie complexă în deșert împotriva Statului Islamic este în cel mai bun caz limitată”, a scris la mijlocul lunii decembrie în „The New York Times” Charles Lister, director al programelor pentru Siria și contraterorism la Middle East Institute.
Atât autoritățile americane, cât și cele ruse sunt de acord cu teama lor că Daesh va profita de situație. Încă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat pe 9 decembrie, a doua zi după intrarea triumfală a oamenilor lui Abu Mohamed al Golani la Damasc, că Statul Islamic „va încerca să profite” de schimbarea regimului din Siria. De la Moscova, cândva marele aliat al dictaturii clanului Assad, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a avertizat vinerea trecută cu privire la „posibilitatea unei renașteri a Statului Islamic în Siria în actualul proces de tranziție”.
Mai mult, la câteva zile după prăbușirea regimului sirian, mai mulți oficiali irakieni și-au exprimat îngrijorarea la Washington cu privire la reapariția Daesh pe teritoriul lor în faţa reprezentanților Administrației Biden. Însuși prim-ministrul irakian Mohammed al-Sudani a avertizat săptămâna trecută că Daesh a achiziționat deja un număr mare de arme de la armata siriană, iar Bagdadul a cerut deja noii administrații să își reconsidere planurile de a-și reduce prezența militară la un număr rezidual anul viitor.
Nu în zadar, îngrijorarea cu privire la o renaștere a Daesh explică atacurile Forțelor de Apărare ale Israelului și ale aviației americane împotriva țintelor Statului Islamic în diferite părți ale Siriei, care coincid cu zborul lui Assad în Rusia și cu sosirea jihadiștilor în capitala Siriei.
Pe 8 decembrie, Administrația Biden a raportat atacul asupra a 75 de ținte ale Statului Islamic. O săptămână mai târziu, Washingtonul a raportat eliminarea a cel puțin doisprezece teroriști din organizație într-un alt atentat. Trei zile mai târziu, autoritățile americane au raportat uciderea a încă trei jihadiști, inclusiv a unuia dintre liderii lor. „Să nu existe nicio îndoială: nu vom permite Statului Islamic să profite de situația actuală din Siria”, a promis șeful Comandamentului Central al SUA, Michael Erik Kurilla.
De fapt, împiedicarea redresării Statului Islamic a fost marea obsesie a Washingtonului și a aliaților săi kurzi – care dețin controlul a cel puțin 20% din teritoriul sirian – în ultimii ani. La mijlocul lunii decembrie trecute, Forțele Democratice Kurde, un amalgam de organizații conduse de Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), au tras un semnal de alarmă cu privire la atacurile suferite din partea forțelor rebele aliate cu Turcia, avertizând asupra pericolului de a facilita astfel lucrurile pentru teroriștii Daesh.
Un alt pericol al unui avans al Daesh în detrimentul forțelor pro-kurde este ca jihadiștii să preia controlul asupra închisorilor existente pe teritoriul lor, în care, astăzi, se află mii de teroriști. Kurilla însuși a avertizat recent că Statul Islamic aspiră la eliberarea a peste 8.000 dintre oamenii săi aflaţi în închisorile siriene.
Dar obsesia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu este alta decât YPG, pe care el îi consideră teroriști. Astăzi, Statele Unite mai au 2.000 de soldați în Siria și 2.500 în Irak, dar există multe întrebări cu privire la sosirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă. În toamnă, înalți oficiali americani și lideri ai mișcării kurde din Siria au asigurat în „The Wall Street Journal” că Daesh se află în faza de recrutare de noi teroriști pe teritoriul sirian în vederea recâștigarii puterii pe termen mediu. Adevărul este că, de la căderea dictaturii siriene, Statul Islamic a atacat doar zonele controlate de Forțele Democrate Kurde, potrivit cercetătorului de specialitate al grupului, Aymenn Jawad Al-Tamimi.
Departe de bastioanele sale din Orientul Mijlociu, organizația jihadistă continuă să aibă un impact indubitabil pentru lupii singuratici din Europa și Statele Unite. La sfârșitul lunii martie a anului trecut, filiala din Asia Centrală a Statului Islamic a ucis cel puțin 150 de persoane într-un atac comis într-o sală de concerte din Moscova și a lăsat zeci de răniți.
Deși legătura rămâne neclară, Shamsud-Din Jabbar, autorul accidentului de mașină în masă – considerat de autoritățile locale drept un atac terorist – din New Orleans de pe 1 ianuarie, a afișat un steag Daesh și s-ar fi radicalizat inspirat de principiile jihadiste. Teama de o creștere a activității pe pământ european și american este o problemă care îngrijorează ministerele de externe occidentale.
Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.