OCDE îndepărtează spectrul unei recesiuni economice mondiale în 2023
Economia mondială ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar criza energetică severă va duce la o încetinire accentuată, Europa fiind regiunea cea mai afectată, a declarat marți OCDE, care a cerut băncilor centrale să continue să majoreze ratele dobânzilor, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.
Creșterea produsului intern brut (PIB) mondial ar urma să încetinească la 2,2% în 2023, de la 3,1% în acest an, înainte de a accelera la 2,7% în 2024, a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, reducând ușor prognoza pentru acest an.
„Scenariul nostru central nu este o recesiune globală, ci o încetinire accentuată a creșterii economiei mondiale în 2023 și o inflație încă ridicată, deși în scădere, în multe țări”, a declarat economistul Alvaro Santos Pereira în cel mai recent raport de prognoză al OCDE.
Potrivit OCDE, încetinirea economică afectează țările în mod inegal, iar Europa este cea mai afectată din cauza consecințelor conflictului din Ucraina, care afectează activitatea și crește prețurile la energie.
OCDE estimează că creșterea economică în zona euro va încetini la 0,5% în 2023, de la 3,3% preconizat în acest an, înainte de a reveni la 1,4% în 2024. Aceasta este puțin mai bună decât previziunile sale anterioare, care indicau o creștere de 3,1% în acest an și de 0,3% anul viitor.
PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie din zona euro și puternic dependentă de exporturile de energie din Rusia, ar urma să se reducă cu 0,3% anul viitor, față de declinul de 0,7% estimat în septembrie.
Se așteaptă ca Franța să mențină o creștere de 0,6% anul viitor, în timp ce PIB-ul Italiei ar urma să crească cu 0,2%.
În afara zonei euro, se estimează că economia britanică se va contracta cu 0,4% anul viitor, deoarece se confruntă cu rate ale dobânzii în creștere, prețuri în creștere și încredere scăzută. OCDE a prognozat anterior o creștere de 0,2% în 2023 pentru Marea Britanie.
Se așteaptă ca SUA să se descurce mai bine, cu o creștere de 0,5% în 2023, după +1,8% în acest an și +1,0% în 2024. Ultima prognoză a OCDE a fost o creștere de 1,5% în 2022 (prognoza pentru 2023 rămâne neschimbată).
China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puținele țări care se așteaptă să înregistreze o creștere economică mai mare anul viitor, după ce anul acesta a avut de suferit de pe urma aplicării repetate a măsurilor de limitare a COVID-19. OCDE se așteaptă ca PIB-ul Chinei să crească cu 3,3% în acest an, cu 4,6% în 2023 și cu 4,1% în 2024.
În contextul în care se așteaptă ca prețurile la energie să rămână ridicate, OCDE solicită băncilor centrale să continue să înăsprească politica monetară pentru a combate inflația, iar majorările de rate încep să dea roade în țări precum SUA și Brazilia.
Multe guverne au introdus, de asemenea, scuturi tarifare și asistență financiară pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, dar costul ridicat al acestor măsuri ar trebui să ducă la un sprijin mai bine direcționat în viitor, mai spune OCDE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Nu vad cum China va avea crestere economica cu criza lockdownurile alea, cu scaderea cererii din partea US si UE si cu dezastrul imobiliar de acolo. China raporteaza ca Romania inainte (sau chiar dupa revolutie) cresteri record de stiuleti la hectar.
Am impresia ca OCDE-ul e un fel de Baba Vanga, fact prognoze citind in cafea si argint viu.
de acord. si felicitari pentru umor!
Nu va fi nici o criză, suntem tigrii Europei!
Vine Ciolacu premier, ce ne-a scos Veronica din noroaie ăsta ne scoate la mal!
Stie sa vasleasca!
Votam pesede cu 2 mâini tinandu-ne de ciocolau!