G4Media.ro

Oceanele se încălzesc într-un ritm rapid, arată un nou studiu

sursa foto: Unsplash/ Raphael Rychetsky

Oceanele se încălzesc într-un ritm rapid, arată un nou studiu

Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu publicat vineri, transmite agenţia de știri DPA, citată de Agerpres.

Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.

Oceanele joacă un rol foarte important în clima Pământului, absorbind circa 90% din căldura generată de creşterea concentraţiei de gaze cu efect de seră. De asemenea, ele influenţează vremea prin eliberarea de căldură şi umiditate în atmosferă.

Potrivit studiului, încălzirea oceanelor până la o adâncime de 2.000 de metri se accelerează.

Începând din 1986, oceanele au absorbit de trei ori mai multă căldură anual comparativ cu perioada 1958-1985, a scris echipa formată din 54 de cercetători din şapte ţări în jurnalul ştiinţific Advances in Atmospheric Sciences.

Datele privind apa au fost colectate începând din 1958. Studiul a constatat că temperatura de la suprafaţa oceanelor a crescut semnificativ cel puţin din anii 1950 şi a fost cu aproximativ 0,61 grade Celsius mai mare în 2024 comparativ cu perioada 1981-2010.

Această temperatură este crucială deoarece influenţează rapiditatea cu care căldura şi umiditatea se transferă din ocean în atmosferă şi astfel influenţează vremea. Vaporii de apă sunt, de asemenea, un puternic gaz cu efect de seră.

În ceea ce priveşte suprafaţa apei, din date nu reiese clar dacă a existat o accelerare a ratei de încălzire, din cauza fluctuaţiilor anuale puternice, a notat Cheng. „Căldura şi umiditatea suplimentare care intră în atmosferă vor duce la furtuni mai intense, cu ploi mai abundente, vânturi mai puternice şi inundaţii mai mari”, a scris echipa în studiu.

Încălzirea mărilor reduce, de asemenea, conţinutul de oxigen din oceane, ceea ce ar putea reprezenta o ameninţare la adresa vieţuitoarelor marine şi a ecosistemelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.