Ochii din cer ai salvatorilor montani. Cum identifică cu ajutorul dronelor un telefon distrus complet, un pantof sau silueta unui om, chiar și în zone fără semnal
Pe lângă aptitudinile fizice și pregătirea specifică, salvamontiștii români se bazează foarte mult în căutarea celor care le solicită ajutorul și pe tehnologie. Cum? Prin intermediul dronelor special concepute pentru astfel de misiuni.
Prin prisma colaborărilor pe care le au cu unele companii de telefonie mobilă, salvamontiștii utilizează două tipuri de drone în căutarea celor rătăciți sau răniți în cele mai inaccesibile zone.
„Prima este drona cu semnal care este ridicată în zonele în care acoperirea cu telefonia mobilă este atenuată din cauza munţilor. Se ridică drona în aer şi în acel moment, în câteva minute se face acoperire pe o rază de 10 km: 2G, 3G, 4G, 5G şi atunci telefonul mobil se conectează automat la reţea. Astfel, combinat cu aplicaţia mobilă „Salvamont”, bineînţeles dacă este folosită de către montaniard, în acel moment se vede punctul exact pe hartă, coordonatele GPS, unde se află persoana rănită. Se vede nivelul bateriei, altitudinea, bateria şi traseul pe care l-a urmat. Este esenţial, pentru că şansele de salvare şi recuperare cresc dramatic”, a declarat pentru G4Media.ro, Ciprian Zamfirescu, operator dronă, reprezentantul unei companii de telefonie mobilă.
Cel de al doilea tip de dronă folosit de salvamontişti captează imagini pentru a fi analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale.
„Partea a doua, în cazul în care telefonul este spart sau pierdut, sau a fost un accident foarte grav şi persoana încă nu este identificată, echipele de salvare folosesc nişte drone care zboară pe suprafeţe de zeci de hectare, simultan, capturează fotograme care sunt de fapt nişte poze care au coordonate GPS. Acestea sunt transmise prin reţea la Centrul Naţional de Comandă de la Târgu Jiu, unde prin inteligenţa artificială sunt procesate şi se dă un raport cu coordonate GPS şi cu indiciile unde se află persoana dispărută, şi în scurt timp, este recuperată”, a declarat Ciprian Zamfirescu.
În 2022, Salvamont România a folosit dronele în 70 de căutări.
„Anul trecut am avut cam 70 de intervenţii cu dronele, dar vreau să vă spun că am introdus dronele în activităţile de căutare salvare doar în ultimii doi ani de zile. Este un element nou şi noi ne bucurăm că România alături de partenerul nostru de tehnologie suntem pioneri în activitatea de salvare cu drone la nivel mondial. Este printre cei (n.r-reţele de telefonie mobilă) care au abordat acest domeniu şi au demonstrat că au ajuns şi la un nivel foarte înalt.”, a declarat preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.
Potrivit datelor oficiale, doar in primele doua luni ale anului 2023 au fost salvate peste 2700 de persoane care se aflau in pericol, mai mult de o tremie dintre acestea necesitând îngrijiri medicale. In prezent, dispeceratul national Salvamont primeste peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane si este necesara interventia echipelor Salvamont.
Peste 100.000 de romani au instalata aplicatia Salvamont (gratuita, Androis și IOS), un ghid complet de informare si orientare montana, dar ofera, in acelasi timp, si optiunea SOS, prin care utilizatorii au la dispozitie un serviciu de localizare a pozitiei telefonului prin care dispeceratul poate fi notificat in timp real despre coordonatele acestora.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank