G4Media.ro

Ocna Mureș, unul dintre cele mai sărace orașe din Ardeal, se reinventează…

Ocna Mureș, unul dintre cele mai sărace orașe din Ardeal, se reinventează cu ajutorul unor resurse neutilizate de ani întregi: apele sărate din subteran. Complex balnear dat în folosință la sfârșitul verii

Ocna Mureș, unul dintre cele mai sărace orașe din Alba, are șansa să reînvie prin utilizarea uneia dintre resursele naturale pe care le are din plin în subteran: apa sărată cu calități terapeutice.

Autoritățile locale, în parteneriat cu cele județene vor da în folosință până la sfârșitul verii un complex balnear care va funcționa pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

Este vorba despre o baza de tratament, cu o suprafață totală de aproximativ 6.400 de metri pătrați, dublată de o zonă exterioară de agrement, cu piscine, terenuri de tenis și de fotbal, în suprafață de aproape 40.000 de metri pătrați.

Primarul Silviu Vințeler spune că investiția va fi finalizată până la sfîrșitul lunii august sau cel târziu la începutul lunii septembrie.

Baza balneară, despre care primarul spune că este unică în zona Alba, Cluj, Mureș și Sibiu, poate fi asemănată cu cele din Ungaria. Cuprinde bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, o sală de fitness, restaurant, bar, sală de tratament cu nămol și spații pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medical.

Vara, complexul va putea primi până la 700 de persoane pe zi, iar iarna, când vor funcționa doar facilitățile din spațiile închise, vor încăpea 400 de persoane. Apa folosită este scoasă din subteran, de la adâncimi considerabile.

Investiția a costat aproximativ 30 de milioane de lei (în jur de 6 milioane de euro), iar banii vin dintr-un parteneriat egal dintre Consiliul Județean și Consiliul Local Ocna Mureș.

Complexul sportiv realizat împreună împreună cu CNI, costă la rândul său. aproximativ 4 milioane de euro.

Ocna Mureș a fost în trecut una dintre cele mai importante stațiuni balneo-climaterice ale Transilvaniei grație apelor minerale clorurate și sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline, exploatate încă din perioada romană.

Aceste ape au o concentrație deosebit de mare, care poate ajunge la 266 grame /litru. Acest lucru le-a permis să fie utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum reumatismul, bolile degenerative și cele ginecologice.

Ocna Mureș este unul dintre orașele mici din Transilvania, care au rămas mult în urmă în ceea ce privește dezvoltarea, în raport cu alte orașe similare. Fără investiții private semnificative, orașul devenise neatractiv, mai ales pentru tineri.

Primarul Vințeler spune că baza de tratament va genera dezvoltare pe orizontală: cazare, restaurente și locuri de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...