„Ocrotiți” prin exterminare: Povestea a sute de copii uciși într-unul din căminele-spital ale regimului Ceaușescu, expusă marți la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului
Rezultatele investigației despre decesul celor 436 de minori internați în Căminul-spital nr. 4 Plătărești, din Călărași, în perioada februarie 1978 – iunie 1991 vor fi anunțate marți, la București, transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) într-un comunicat de presă.
Anunțul va fi făcut la Sediul IICMER din Strada Alecu Russo, nr. 13-19, în cadrul unei conferințe de presă care va începe de la ora 12:00.
Căminul-spital nr. 4 Plătărești, la aproximativ 20 de km de București, a fost înființat în 1952 și era inițial destinat persoanelor adulte cu afecțiuni neuropsihiatrice cronice, explică institutul. Secția pentru minori a spitalului, care a funcționat în perioada anilor 1978 – 1991, a fost înființată pentru că în anii 70, în municipiul București, nu exista nicio unitate de profil pentru minorii cu deficiențe.
Pe lângă anunțarea rezultatelor investigației, IICCMER va depune marți un denunț la Parchetul General, care va conține peste 1.500 de file cu probe privind „organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane și degradare aplicate minorilor”, continuă institutul.
Denunțul îi vizează pe cei 436 de copii care au murit secția pentru minori a spitalului în această perioadă, dar cel puțin la fel de mulți pacienți minori au supraviețuit unor „suferințe inimaginabile” în cei 13 ani de funcționare a secției, încheie IICCMER.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii