G4Media.ro

Octavian Jurma: În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de…

Sursa foto: Facebook Octavian Jurma

Octavian Jurma: În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri Covid. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales. Este doar o pasare a răspunderii de la actualul guvern la următorul

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a explicat, într-o emisiune la Digi24, că, dacă România se menține pe platoul de 10.000 de cazuri Covid zilnice, în primă săptămână din decembrie vom ajunge la jumătate de milion de infectări în total, adică dublu față de numărul de la începutul lunii noiembrie. Octavian Jurma a explicat, dând exemplul țărilor care au luat astfel de măsuri, că impunerea unui lockdown este inevitabilă, iar cu cât se amână această decizie, cu atât carantina va dura mai mult.

„La sfârșitul lunii octombrie am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea pedioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo”, a spus Jurma.

Acesta a menționat că Cehia și Belgia au luat măsuri de lockdown dur mai devreme și au coborât foarte rapid în curbă.

„Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2000 de cazuri și am fi ajuns sub 1000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge. Nu am intrat în carantină nici măcar cu Franța și cu țările din al doilea grup. A fost un grup care a așteptat să vadă ce se întâmplă cu primele țări și au decis să intre și ele în lockdown. Franța este cel mai spectaculos exemplu, care a coborât de la numărul uriaș de cazuri pe care îl aveau, peste 50.000, acum au coborât sub 30.000, se îndreaptă spre 20.000 de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă. Ei au cumulat un soft lockdown cu un lockdown mai agresiv”, a explicat medicul.

Octavian Jurma a explicat și faptul că oamenii nu au fost educați în privința carantinei.

„E arătat cu degetul tratamentul cât e de rău, dar nu se prezintă beneficiile. Eu am întrebat pe pagina mea: ce preferați, carantină acum și să avem sărbători mai liniștite sau acum să stăm liniștiți și să fim în carantină de Crăciun? Pentru că este inevitabil că următorul guvern nu are cum să meargă înainte. Este doar o pasare a răspunderii de la acest guvern la următorul. El va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales. Dar această carantină nu este pregătită printr-o campanie de educație, este pregătiră doar printr-o campanie a negaționiștilor. Normal că nu vrei să faci o chimioterapie, dacă medicul nu îți explică beneficiile. (…) Trebuie să înțelegem cât de avantajos este să intrăm într-un lockdown scurt și majoritatea experților spun că, cu cât e mai rapid, cu atât e mai scurt, cu cât e mai tardiv, cu atât e mai lung. Dacă vrem să stăm puțin în carantină, trebuie să intrăm mai repede, așa cum a făcut Slovacia. Slovacia a luat aceste măsuri la 1000 de cazuri. E adevărat că populația ei nu este mare, dar în București sunt 1000 de cazuri, la o populație pe jumătate și nu se intră în carantină. (…) Când vezi că se iau aceste măsuri punctiforme care au un impact cel mult mediocru asupra curbei, crește și mai mult rezistența populației la o carantină națională, pentru că la Sibiu de exemplu vor veni deja după o carantină de 2-3 săptămâni și vor zice ei de ce să mai stea în carantină dacă au stat deja. Și atunci această lipsă de sincronizare va crea și mai mari probleme în privința respectării acestor reguli”, a subliniat Octavian Jurma.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Carantina nu va fi impusa pana ce alegerile nu vor fi validate. Nu vrea „muschii” lui iohanis. Intelegeti asta si tine cont in ziua votului. Noi contam DOAR daca votam cu pnl, altfel nu existam!

  2. De ce nu spune doctorul Jurma nimic de testare masiva!
    Carantina nationala fara testare masiva este DEGEABA.
    Ok! Se intra in carantina nationala pe -10 decembrie, ca paan atunci sa fie clar ca Johanis si Orban nu o vor aplica! Johanis vrea parlamentul lui si toata proganda, SRI, SIE, STS si toti cu S executa ordinele.
    Stam in casa de Craciun!
    rezolvam problema fara testare masiva? NU!
    TREZITIVAAAAAAAA

  3. Nu cred ca o carantina e 100% necesara.
    De exemplu, in Timisoara, dupa cresteri sustinute a ratei de infectare, saptamana asta s-a ajuns la platou si in ultimele doua zile s-au inregistrat scaderi ale ratei de infectare, de la 8,30% la 8.03% si azi la 7,72%. Virusul rezista cel mai bine in jur de 10 grade celsius, iar cu scaderea sub acest prag poate virusul nu se raspandeste optim. Sau poate e populatia care respeta mult mai strict recomandarile (din ce vad pe strada).
    Si pragul de 7,72% infectari la 1000 in 14 zile e foarte mult, dar in Timis se testeaza peste medie (raportat la populatie). Poata asta e solutia. Teste antigen rapide pentru cei cu simptome evidente si teste PCR pentru cei asimptomatici, contacti, personal sanitar. Izolare rapida a celor infectati.
    Nu pot spune daca o rata de infectare de 7% e sustenabila la nivelul intregii tari, dar pentru Timis ar putea fi fezabil.

    • Rate de infectare de 7 la mie nu e sustenabila nici pentru Timis, nici pentru restul tarii. Inseamna o medie de 8500 de imbolnaviri/zi la nivel national.

      Terapia intensiva din Romania nu rezista la acest nivel, am vazut niste calcule care aratau ca nu trebuie sa trecem de 3000 de cazuri/zi.

  4. Domnul doftore-cercetatoriu ar trebui sa-si puna intrebarea, inainte sa arunce cu cifre burtimetrice, de ce sintem in platou?
    Daca raspunsul e ca virusul a luat si el o pauza, sa-si traga rasuflarea inainte de saltul urmator, da poate sa vorbeasca de jumatati de milion, chiar de milioane.
    Dar daca descopera cumva ca, in conditiile date, asta-i viteza maxima de transmitere (adica asa de usor – sau de greu – ii e virusului sa gaseasca noi gazde) atunci trebuie sa-si puna intrebarea daca pot exista conditii mai bune pentru transmitere in Decembrie, mai ales ca pe masura ce masa celor care se pot infecta se reduce transmiterea virusului devine tot mai dificila.
    Dar cel mai probabil el e ori panicard, ori propagandist al fricii.
    Si sa nu-mi spuneti ca-i specialist si cine sint eu sa ma indoiesc de spusele lui, pentru ca previziunile asupra modului de transmitere a virusului tin acum mai mult de statistica decit de medicina.

    • @amicu: pui niste întrebări la care știi singur răspunsul. Sau poate că nu vrei sa recunoști. Se testează puțin și de aceea cifrele par că stagnează. Se fac aprox 20k teste la stat iar diferența la cerere in mediul privat. Dar ar fi sa gândești puțin înainte să dezinformezi ți-ai da seama că dacă ar crește numărul de teste la stat ar crește și numărul infectărilor. Dar nu se vrea așa ceva pt că trebuie organizate alegeri. Așa ca lasă medicii să facă analize, tu ia o pungă de semințe și relaxeza-te că pari cam încordat.

    • Mai simplu ” ESTE UN PANICARD SI UN PROPAGANDIST AL FRICII ” ,fara de indoiala, face parte din acea masa denumita generic , a ” idiotilor utili „, ce nu are a face cu nivelu de educatie. Carantina sa dovedit a fi o PROSTIE chiar in primavara, dar se doreste , a se crea al treilea val, e mai simplu in a transpune in realitate , te miri ce reglementari, concomitent cu acceptarea, cu MARE bucurie a populației, asa cum ademenești un caine cu o bucata de mâncare sa iti intre liniștit in lanț. Pe de alta parte la modul foarte serios, cca 30 % din populației se ferește sa mai afirme, ca sunt contacte de gr 1 !!!! In acest moment tind sa cred ca cca 40 % din populație a trecut deja prin boala. DAR e nevoie de acesta INFOPANDEMIE.

  5. Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat.
    Am făcut-o în primăvară și nu am reușit decât să amânăm cu vreo 3 luni evoluția galopantă a epidemiei. Bonus, am distrus economia.
    Atunci am plecat de la câteva sute de cazuri pe zi, am ajuns la 100 de cazuri pe zi în urma interdicțiilor și a durat să se ajungă azi la 10000.
    Acum revenirea la numere mari va fi mult mai rapidă îndată după ieșirea din carantină, căci nu se va ajunge la cifre precum 100 de cazuri noi zilnic.
    Sărbători liniștite? Păi astă vară la câteva sute de cazuri zilnic tunau și fulgerau că se distrează lumea. Cine să-i creadă?
    Societatea nu poate fi lăsată pe mâna unor medici cu gândire îngustă, lipsiți de preocupare pentru efectele secundare ale măsurilor luate exclusiv din rațiuni medicale.
    Cine se teme, să se izoleze, nimeni nu te scoate cu forța din casă. Dar să ne lase pe ceilalți să ne vedem de viață. Cu măsuri de precauție, cu măști, dar să ne vedem de viață..

    • 👍👍👍👍👍

    • @cineva: dar cine are trebui sa ia masurile? Tu? Eu? Cine daca nu medicii? Ce îmi plac „specialiștii” ăștia ca tine care își dau cu părerea neavând nicio calificare in acest sens. Vezi că din ce in ce mai multe țări din Europa s-au întors iar în carantină. Acele țări nu se gândesc la ce te gândești tu? Nu se gândesc la economie etc? Și totuși au luat aceste măsuri din disperare de cauza, așa cum se va întâmpla și la noi.

    • @anonim
      Problema este că nu sunt măsuri cu caracter medical. Nu e un tratament nici un diagnostic.
      Atunci când îmi interzici să ies din casă, asta nu e o măsură medicală și când trimiți în șomaj forțat administrativ sute de mii, nici asta nu e o măsură medicală. Când fac asta doctori, își depășesc atribuțiile.

    • @cineva

      Carantina este o măsură disperata de a reduce numărul de infectari. Nu este o măsură medicala propriu-zisa insa este eficienta pentru că reduce relaționarea între oameni. Mai putina relaționare, mai puține infecții, asta este ideea.

      Și nu poți spune că nu au încercat și altfel. Au făcut apel la populație să păstreze distanta, sa poarte masca etc. Ai văzut cum au fost respectate aceste măsuri. In acest moment cred că asta ar fi ultima soluție care poate fi luată până la vaccin. Desigur că și cu vaccinul vor fi probleme pt că noi cred că mulți îl vor face…

    • @anonim
      Vrei lockdown? Închide-te-n casă și ai lockdown.

  6. Sa te bagi tu pe tine in carantina bre.

  7. Lockdown pt prostime, ca sefimea si smecherimea vor petrece sarbatorile prin statiunile montane cu petreceri exclusiviste! Proasta populatie daca accepta asta. Fa acum lockdown daca vrei, nu de sarbatori !!! Idiotii ne au rapit Pastele, vor sa ne rapeasca si Craciunul!!

  8. Ce întelege dl. Jurma prin carantina? Sa stam cu totii închisi (eventual si flamânzi) pâna se ofileste covidu’? Si daca scapam fara covid, e sigur ca nu ne tzacanim majoritatea?