Octavian Jurma laudă promptitudinea Guvernului: Domnul prim-ministru Ciucă merită cu această ocazie o stea de Crăciun, pentru că ne dă și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor
Întâmplător sau nu, cercetătorul Octavian Jurma a transmis, duminică, un mesaj de laudă la adresa premierului Nicolae Ciucă, legat de mobilizarea promptă privind impunerea unor măsuri care să contracareze răspândirea noii tulpini Omicron.
Reaminitim că după confirmarea celor două cazuri de Omicron în România, premierul i-a convocat în ședință pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe șeful Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu și pe directorul CNSCBT, din cadrul INSP, Adriana Pistol. După 4 ore de discuții, oficialii au dispus o serie de noi măsuri, printre care utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România, a formularului de localizare a pasagerului.
„Aceasta ședință de duminică a fost o surpriză plăcută pentru mulți români, obișnuiti cu amânarea deciziilor nepopulare până vedem cand ajungem acolo”. Cu excepția primului val, niciodata România nu a reacționat atât de prompt la o amenințare iminentă”, a scris pe contul său de facebook, cercetătorul Octavian Jurma, apreciind că „prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă merită, cu această ocazie, o stea de Crăciun, pentru că ne dă și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor și că e dispus să puna interesele țării înaintea populismului politic”.
Jurma mai spune că durata ședinței – 4 ore – pentru adoptarea unor măsuri relativ simple și de bun simț, care ar fi putut fi folosite și în valurile precedente, spune multe despre rezistența care există încă la nivel instituțional față de măsurile de limitare a circulației virusului SARS-CoV-2 în România.
Este, totuși, important că avem pentru prima dată un pas real în direcția bună a prevenției, consideră Octavian Jurma, și că acest pas s-a făcut când „încă mai contează”.
„Să sperăm că vor urma și alși pași în aceeași direcție, în special reluarea testării care a scăzut cu 27% față de săptămâna precedentă, acesta fiind însă și un efect al mini-vacanței care s-a observat și în 2020”, spune cercetătorul.
În așteptarea documentului oficial al statului, ce știm sigur este că vaccinarea și testarea RT-PCR devin necesare pentru a putea circula fără risc de carantina în afara țării, mai arată Jurma, subliniind că odată ce Omicron va deveni comunitar și dominant (în luna ianuarie, cel mai probabil), măsurile anunțate astăzi vor fi depășite de circulația internă a virusului SARS-CoV-2.
„Să vedem însă și ce surprize ne va rezerva prelungirea stării de alerta din 8 decembrie. Așa cum titra și revista Bloomberg, de felul în care vom gestiona pandemia în decembrie, depinde felul în care va arăta anul viitor și în România”, a mai avertizat acesta.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro/preimierul Nicolae Ciucă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
67 comentarii