G4Media.ro

Octavian Jurma: Vom avea mâine peste 16.000 de cazuri de COVID și…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Octavian Jurma: Vom avea mâine peste 16.000 de cazuri de COVID și un vârf săptămânal în jurul a 17.000 de cazuri, dar ne apropiem de vârful valului 4. E posibil ca aceasta să fie ultima săptămână de creștere accelerată

Cercetătorul Octavian Jurma prognozează că marți se vor înregistra peste 16.000 de cazuri de COVID și va fi un vârf săptămânal în jurul a 17.000 de cazuri, dar ne apropiem de vârful valului 4 și este posibil ca aceasta să fie ultima săptămână de creștere accelerată.

„Chiar daca si in aceasta saptamana numarul de cazuri va continua sa creasca si de maine vom vedea valori de peste 16,000 cu un varf saptamanal in jurul a 17,000 de cazuri, ne apropiem de varful sau platoul valului 4-Delta pe care il asteptam la mijlocul lunii octombrie. E poisbil ca aceasta sa fie ultima saptamana de crestere accelerata si putem spera [cu rezerve] ca inca de saptamana viitoare vom vedea valori descendente in privinta numarului de cazuri noi”, precizează Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.

Acesta explică însă că, din păcate, numărul de internari la ATI și decese va continua să crească pentru 2 săptămâni după vârful cazurilor noi.

Postarea cercetătorului Octavian Jurma:

Saptamana trecuta am avut pentru prima data o scadere a ratei de crestere saptamanale sub 50% iar debutul de luni este sub prognoza.
Chiar daca si in aceasta saptamana numarul de cazuri va continua sa creasca si de maine vom vedea valori de peste 16,000 cu un varf saptamanal in jurul a 17,000 de cazuri, ne apropiem de varful sau platoul valului 4-Delta pe care il asteptam la mijlocul lunii octombrie.
E poisbil ca aceasta sa fie ultima saptamana de crestere accelerata si putem spera [cu rezerve] ca inca de saptamana viitoare vom vedea valori descendente in privinta numarului de cazuri noi.
Daca e varf sau platou e o discutie in sine si voi reveni cu o analiza a celor doua scenarii posibile.
Din pacate numarul de internari la ATI si decese va continua sa creasca pentru 2 saptamani dupa varful cazurilor noi, dar nu mai putem face nimic sa le prevenim, doar sa invatam ceva care sa ne ajute in preventia valului 5.
Asa cum se vede numarul de paturi cu oxigen si numarul de paturi ATI nu poate tine pasul cu rata de infectare ceea ce se reflecta intr-o rata de deces mai mare decat prognoza.
La acest stadiu masurile de carantina locale sau nationale sunt inutile si nu vor face decat sa compromita valoarea sa preventiva in viitor, cand vom avea o conducere mai responsabila a tarii.
Aplaud primarii si presedintii de CJ care au indraznit sa ceara macar o bruma de restrictii in aceasta perioada de efervescenta negationista. Merita votul vostru pentru ca le-a pasat mai mult de sanatatea voastra decat de popularitatea lor.
NOTE:
Pana la instituirea unui nou trend impredictibilitatea va fi foarte mare. Chiar si asa ma astept ca cel tarziu pana la finalul lunii sa ne aflam pe panta descendenta.
Prognoza deceselor este speculativa. Stim ca in perioada de varf din noiembrie-decembrie 2020, pana la 50% din numarul de decese zilnice a fost eliminat din raportarile oficiale. Vom stii doar in decembrie cati oameni au murit in octombrie.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cuma asa? Vor scădea infectarile fără sa vaccinam 150% din populația tarii? Domnul asta tine cu negationostii.
    Dar nu e nimic. Pregătim valul 5. Ala din martie 2022. Sau 2023. Sau 2024. Sau 2025 sau 2222.

    • fantastic, si-n India au scazut dupa ce au crapat aproape 500.000 de indieni. Daca asta vrem, sa numaram mortii cu sutele (multe!) zilnic, sigur, ce ne trebuie vaccin.

  2. Am trait sa o vad si pe asta, Jurma recunoaste inutilitatea carantinei :))))))))

  3. …felcerul ăsta numai panică și fake bagă la bobor!…

  4. hai las-o c-a nimerit-o valul asta, din pacate.

  5. Ultima data cand si-a dat cu parerea Jurma (in 5.11.2010) ca „ce va urma va fi naucitor”. Dupa cateva zile cazurile au scazut. Sper sa se faca de minune si de data asta. :))

  6. Nu cred, asa ceva, sa scada! Fara 14 luni de carantina si 120 de mil de doze bagate in brand?

  7. Pe 2 site-uri de statistica, infectarea maximă a fost depășită de 2 zile. Infectarea nu pozitivarea la teste. Și da, infectarea era x 5-8-10 fata de pozitivarea testelor