Octavian Jurma: Vom depăși cu certitudine 10.000 de cazuri zilnice de COVID încă de marți, chiar dacă se reduce la jumătate creșterea de săptămâna trecută / Săptămâna viitoare vom depăși 25.000 de cazuri pe zi
Cercetătorul Octavian Jurma susține, într-o postare pe Facebook, că România va depăși cu certitudine 10.000 de cazuri zilnice de COVID încă de marți, chiar dacă se reduce la jumătate creșterea de săptămâna trecută, iar săptămâna viitoare se va trece de pragul 25.000 de cazuri pe zi.
Acesta mai precizează că numărul de spitalizari va crește ușor încă din această săptămână însă abia de săptămâna viitoare „valul va izbi în forță spitalele”.
Octavian Jurma constată că se confirmă și în România că valul Omicron va crește numărul de spitalizări în rândul minorilor.
„Chiar daca numarul de spitalizari la toate categoriile de varsta a crescut saptamana trecuta cu doar 3.6%, in randul copiilor spitalizarile au crescut cu 69%, un nou record pandemic (si aceasta crestere nu reflecta deschiderea scolilor).
Valul deceselor urmeaza abia la 3 saptamani dupa cel al infectarilor si prin urmare numarul de decese poate fi in scadere si in aceasta saptamana pe fondul scaderii valului Delta”, menționează Jurma.
Postarea integrală a lui Octavian Jurma:
Saptamana trecut am asistat la o explozie a numarului de cazuri si la un nou record pandemic cu o crestere saptamanala de 288%.
Comparativ cu valul Delta, valul Omicron a crescut procentual mai mult in 1 saptamana decat in a crescut procentual valul Delta in 4 saptamani (inclusiv in perioada cu cea mai rapida crestere)!
Chiar daca aceasta crestere se reduce la jumatate, in aceasta saptamana tot vom depasi cu certitudine 10,000 de cazuri pe zi inca de marti.
Daca in schimb acesta cresterea se mentine la nivele apropiate de cele de saptamana trecuta (lucru foarte probabil), vom depasi cu siguranta 15,000 de cazuri pe zi si e posibil chiar sa depasim deja in aceasta saptamana recordul de 18,863 de cazuri atins in valul 4-Delta.
Este o crestere socanta a numarului de infectari, atat de rapida incat este greu de procesat mental si emotional.
E posibil ca valul de infectari din valul 5-Omicron sa ajunga la maximul valului 4-Delta inainte ca valul de spitalizari sa debuteze (valul de internari debuteaza in medie la 2 saptamani dupa valul de infectari iar cel de decese la 3 saptamani).
Numarul de spitalizari va creste usor inca din aceasta saptamana insa abia de saptamna viitoare valul va izbi in forta spitalele.
Din pacate se confirma si in Romania ca valul Omicron va creste numarul de spitalizari in randul minorilor.
Chiar daca numarul de spitalizari la toate categoriile de varsta a crescut saptamana trecuta cu doar 3.6%, in randul copiilor spitalizarile au crescut cu 69%, un nou record pandemic (si aceasta crestere nu reflecta deschiderea scolilor).
Valul deceselor urmeaza abia la 3 saptamani dupa cel al infectarilor si prin urmare numarul de decese poate fi in scadere si in aceasta saptamana pe fondul scaderii valului Delta.
Din nefericire, in randul tinerilor si adultilor activi (20-59 ani) constam o usoara crestere de 6.9% a numarului de decese la 24h (care nu includ raportarile din urma) care insa nu poate fi atribuita categoric Omicron avand in vedere ca si infectarile cu Delta au fost in usoara crestere in aceasta perioada.
De saptamana viitoare vom vedea si impactul deschiderii scolilor in format fizic.
Tot saptamana viitoare vom depasi cu certitudine 25,000 de cazuri pe zi si e posibil sa ne atingem si limita capacitatii de testare in jurul a 30-40,000 de cazuri pe zi.
======
Romanii au decis cu entuziasm sa lase si valul 5-Omicron sa treca la fel de putin stingherit ca valul 4-Delta si sa il intimpine la fel de putin protejati.
Vedem ca virusul si-a tinut promisiunea si a sosit in forta asa cum a anuntat in urma cu o luna. Pandemia este in continuare mult mai predicitibila decat clasa politica si autoritatile.
De data asta insa virusul se misca atat de repede incat nu mai putem evalua la fel de corect consecintele impactului sau, mai ales ca populatia nu mai este nici pe departe la fel de omogena in privinta imunitatii ca la debutul pandemiei.
In curand insa urmeaza sa aflam si care va fi pretul pentru aceasta indiferenta fata de santatea si viata semenilor nostri mai vulnerabili decat noi, intre care se numara nu doar cei batrani si vulnerabili, care „oricum mureau”, dar si cei mici, pe care ii obligam cu cinism sa porneasca cu un handicap in viata…
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
51 comentarii