G4Media.ro

‘Ocupanții nu trebuie să se simtă niciodată în siguranță’: Crește numărului de…

Sursa foto: Liveuamap,com

‘Ocupanții nu trebuie să se simtă niciodată în siguranță’: Crește numărului de atacuri ale partizanilor în zonele ocupate de ruși în Ucraina

Partizanii ucraineni din zonele ocupate ale țării își intensifică atacurile și eforturile de sabotaj asupra forțelor rusești și a colaboratorilor lor locali, iar eforturile de organizare par să se extindă, scrie Te Guardian.

Șase polițiști de frontieră ruși ar fi fost uciși săptămâna trecută când poziția lor a fost atacată în apropierea punctului de control de frontieră Zernovo, în nordul Ucrainei. Două zile mai târziu, o explozie a avut loc în apropiere de biroul lui Evgheni Balitski, un oficial ucrainean pro-Kremlin din Melitopol.

Creșterea numărului atacurilor efectuate de partizani, în special în sudul țării, în jurul orașului Herson, vine în urma avertismentelor de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform cărora orice zonă aflată sub ocupație ar putea cunoaște apariția războiului de gherilă.

Subiectul este unul dintre cele mai tulburi din războiul din Ucraina. Ambele părți au interesul de a exagera prevalența acestuia: rușii pentru a justifica represiunea în zonele pe care le ocupă, iar ucrainenii pentru a demoraliza trupele rusești.

De asemenea, complică problema evaluarea măsurii în care atacurile sunt efectuate de grupuri de sabotaj militar ucrainene sau de grupuri de rezistență autohtone.

Partizanii sunt de obicei definiți ca membri ai unui grup armat format pentru a lupta în secret împotriva unei forțe de ocupație, de exemplu în Europa ocupată de naziști. Termenul are conotații mai pozitive decât cel de insurgent.

Incidentul de la Melitopol, în care a fost implicată o mașină cu explozibili, a fost suficient de important pentru a atrage din nou atenția asupra unui fenomen care se produce aproape de la începutul războiului.

Unii analiști cred că dovezilie arată că activitatea partizanilor din Ucraina se intensifică. Printre aceștia se numără Alexander Motyl, istoric și expert în Ucraina la Universitatea Rutgers.

Scriind săptămâna trecută pentru site-ul 1945, axat pe apărare, Motyl a remarcat: „Am adunat datele de pe site-urile ucrainene care i-au identificat în mod explicit pe autorii acestor acțiuni ca fiind partizani”.

„Este, desigur, posibil ca forțele speciale ucrainene să fi fost implicate în unele dintre aceste acțiuni; este, de asemenea, probabil ca datele să fie incomplete, în măsura în care unele acțiuni nu au fost, probabil, raportate”.

„Chiar și așa, numărul acțiunilor de gherilă este impresionant și indică o tendință spre o activitate tot mai mare a partizanilor.”

Comentând explozia de la Melitopol, autoritățile pro-Kremlin din oraș au acuzat în mod explicit partizanii ucraineni. Comitetul de Investigații al Rusiei a dat vina pe „sabotorii ucraineni”.

Atacul din Melitopol a avut loc la doar câteva zile după ce s-a raportat o tentativă de asasinat asupra lui Andriy Shevchyk, autoproclamat primar al orașului Enerhodar, în regiunea Zaporijia, care a fost grav rănit într-o explozie.

În alte incidente, liniile de cale ferată din zonele ocupate de Rusia au fost avariate, în altele au circulat pliante care amenințau trupele rusești și colaboratorii.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, a sugerat că autoritățile ruse din regiunea Lugansk – care a fost scena celor mai grele lupte recente – se pregătesc pentru o creștere a atacurilor partizanilor din zonă.

„Autoritățile ruse anticipează probabil presiunea partizanilor ucraineni în Lugansk”, a sugerat acesta în actualizarea sa din 1 iunie privind luptele.

„Direcția principală de informații ucrainene (GUR) a anunțat la 1 iunie lansarea proiectului „partizanilor din Lugansk” pentru a galvaniza rezistența la încercările rusești de a consolida controlul asupra regiunii Lugansk.

„Un canal rusesc de telegramă a raportat că Ministerul rus de Interne trimite un detașament special de angajați ai săi în „concediu” în [autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR)], ceea ce reprezintă o încercare probabilă de a consolida prezența administrativă rusă în LNR în fața nemulțumirilor interne și partizane în creștere.”

Unele dintre incidentele pretinse în ultimele luni, care implică partizani, sunt probabil dezinformări fanteziste, în aceeași ordine de idei ca și asul pilot de vânătoare inexistent „Fantoma de la Kiev” – care s-a dovedit a fi o ficțiune atent construită.

În timp ce afirmațiile potrivit cărora soldații ruși au fost hrăniți cu plăcinte otrăvite sunt imposibil de verificat, au existat rapoarte credibile despre colaboratori și soldați ruși uciși sau dispăruți. Unele afirmații sugerează că numărul soldaților uciși de partizani până în prezent ar putea fi de ordinul sutelor.

Ceea ce este clar este că planul pentru războiul partizanilor a fost îndelung și bine pregătit.

Forțele ucrainene de partizani au început să fie antrenate după intervenția Rusiei din 2014, dar au devenit parte a structurilor de stat ale Ucrainei în vara anului trecut, potrivit lui Serhii Kuzan, șeful Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare, un think tank ucrainean specializat în analize militare.

Forțele partizane, alături de armata teritorială ucraineană, au făcut parte din noile măsuri de autoapărare introduse în întreaga țară, a declarat Kuzan.

În timp ce mii de oameni s-au alăturat armatei teritoriale, alte sute s-au oferit, de asemenea, voluntari pentru a fi antrenați ca partizani ucraineni, a spus Kuzan. Ambele forțe sunt alcătuite din oameni dintr-o anumită regiune.

Forțele de partizani ucraineni au fost antrenate pentru a fi o mișcare de rezistență clandestină în cazul în care regiunea lor ar fi fost ocupată, a arătat Kuzan. Sarcina lor este de a construi rețele de informatori, de a lansa campanii de informare împotriva ocupanților, de a transmite informații autorităților ucrainene și de a ucide colaboratorii politici de nivel înalt și comandanții ocupanți, a precizat Kuzan.

Partizanii ucraineni au fost conduși și instruiți de forțele speciale ucrainene, care erau responsabile pentru realizarea actelor de subversiune la nivel înalt, a declarat Kuzan.

„Ideea este ca ocupantul să simtă mereu prezența partizanilor și ca aceștia să nu se simtă niciodată în siguranță”, a continuat el. „Recent, forțele de partizani din regiunile Harkov, Zaporijia și Herson au desfășurat o campanie coordonată de autocolante și fluturași împotriva așa-numitei lumi rusești”.

Întrucât luptătorii de partizani ucraineni fac parte, din punct de vedere legal, din forțele de apărare ale Ucrainei, statul ucrainean este obligat să aibă grijă de ei. Familiile celor mai mulți dintre partizani au fost evacuate din zonele care puteau fi ocupate înainte sau imediat după invazie, a declarat Kuzan.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. ruscistii au pierdut razboiul din Afganistan impotriva mujahedinilor in sandale care strigau dintre munti😂😜…Ucraina are arme nato…muuuulte arme nato si sateliti nato…😎😎😎😎😎

    • Ai dreptate, acolo au pierdut și englezii (înainte de ruși )și SUA (recent) , de ce ar fi câștigat rușii ? În Siria cine a câștigat ? Ăia sunt bombardați de vreo 9 -10 țări sau facțiuni , mor zilnic la fel de mulți civili ca-n ocraina, pe ăia nu-i plânge nimeni de p-aci ? Câți imigranți sirieni se bucură de drepturile ocraineeenilor de la noi ?

    • Intrebi pe doua ruble. Faptul ca mujicii ucid civili si in Siria nu face mai putin important faptul ca mujicii ucid civili si in Ucraina. In Siria sustin un dictator ca Putin,dar nu au invadat. In Ucraina e o invazie si cel mai important Ucraina distruge armata sovietica pana la stadiul in care Nato ii va pune cruce cu cateva drone.

  2. Salbaticii rusi nu vor avea liniste multi ani daca nu pleaca acasa.
    For fi vinati si ucisi

  3. Le dorim invadatorilor sa ajunga ingrasamant pentru buruieni.