G4Media.ro

Ocuparea completă a teritoriului ucrainean, invadarea coastei de la Marea Azov sau…

Sursa foto: Captură video/ Twitter - Russian Defense Ministry

Ocuparea completă a teritoriului ucrainean, invadarea coastei de la Marea Azov sau anexarea regiunii Donbas. Ce ar putea urmări Putin în Ucraina și care ar fi răspunsul NATO

Răspunsul Statelor Unite și al aliaților lor din NATO la o posibilă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va depinde foarte mult de amploarea operațiunilor militare rusești, inclusiv de cât de mult teritoriu ar putea ocupa soldații trimiși de către președintele Vladimir Putin în țara vecină. Aceasta este opinia analiștilor de la Defense News, care afirmă că NATO trebuie să facă planuri dincolo de eforturile de a descuraja o nouă invazie rusă a Ucrainei și să recunoască faptul că răspunsul său real poate diferi în funcție de amploarea acțiunilor trupelor Moscovei. Experții oferă patru scenarii care s-ar putea materializa în contextul unei agresiuni venite din partea Rusiei.

Contextul

Analiștii de la blogul de apărare și securitate națională precizează că miniștrii de externe ai alianței nord-atlantice s-au întâlnit recent la Riga pentru a analiza cum ar trebui să răspundă desfășurării de trupe rusești în apropierea Ucrainei și cum să descurajeze repetarea situației din 2014, când soldații trimiși de Putin au ocupat și anexat Peninsula Crimeea.

După întâlnire, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să fie transparentă, să detensioneze și să reducă tensiunile, după consolidarea militară pe care o desfășoară în apropierea Ucrainei. La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că NATO este unită și va răspunde cu o serie de sancțiuni economice cu impact major, precum și cu eforturi suplimentare pentru consolidarea apărării alianței pe flancul estic.

Experții reamintesc însă că, în 2014, liderul de la Kremlin nu a fost descurajat de sancțiunile economice impuse de occident după anexarea Peninsulei Crimeea. În cazul în care eforturile aliaților de descurajare a agresiunii ruse vor eșua din nou, o mare parte din răspunsul american poate depinde de cât teritoriu ucrainean încearcă să ocupe Putin și care vor fi zonele amenințate de către forțele ruse.

„Înainte de a acționa, Putin va trebui să-și amintească că Statele Unite au o istorie lungă de reacții mai puternice la provocări militare majore decât se așteptau adversarii lor,” afirmă Defense News, dând ca exemplu Războiul din Coreea de la începutul anilor ’50, precum și operațiunea Furtună în Deșert, războiul desfășurat de forțele coaliției din 35 de națiuni conduse de Statele Unite împotriva Irakului în 1991, ca răspuns la invazia și anexarea Kuweitului de către trupele lui Saddan Hussein.

Patru scenarii

Analiștii militari vorbesc despre patru scenarii posibile pentru o invazie militară rusă a Ucrainei, fiecare dintre ele incluzând răspunsurile ce ar putea fi oferite de către aliații occidentali. Defense News a precizat că scenariile prezentate nu iau în considerare eforturile hibride, cum ar fi instigarea unei lovituri de stat în Ucraina, despre care a vorbit recent președintele Volodimir Zelenski.

Ocuparea întregii Ucraine. Acest lucru pare puțin probabil, deoarece ar fi foarte riscant din punct de vedere diplomatic și costisitor din punct de vedere militar pentru Moscova. Rusia ar putea pierde. Putin pare interesat în primul rând de zonele de limbă rusă din estul Ucrainei. Răspunsul occidental la o invazie totală ar putea fi semnificativ, inclusiv prin furnizarea de susținere aeriană Ucrainei pentru a apăra Kievul în cazul în care ucrainienii ar pierde teren în fața rușilor. Această variantă de atac ar putea duce la o escaladare și un război major, în ciuda lipsei unui angajament occidental în favoarea Ucrainei (un stat nemembru NATO), așa cum este formulat în Articolul 5 din tratatul de creare a alianței nord-atlantice. „Probabil că Putin știe asta. Prin urmare, probabil că el este – să sperăm – descurajat” să urmărească ocuparea completă a teritoriului ucrainean.

*Capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odessei. Dacă un astfel de atac va avea succes, Ucraina ar ajunge să nu aibă ieșire la mare, și-ar pierde până la jumătate din teritoriul său, iar Putin ar avea control asupra teritoriului majorității vorbitorilor de rusă din Ucraina. Dar el ar trebui să ocupe, de asemenea, zona dintre Odessa și Crimeea (în principal vorbitoare de ucraineană), care ar putea fi foarte greu de menținut din punct de vedere militar. În acest caz, răspunsul occidental ar putea fi, de asemenea, sever, foarte posibil incluzând o formă de relație mai strânsă cu NATO cu ceea ce a mai rămas din Ucraina, pentru a ajuta la protejarea acesteia. Analiștii Defense News cred că aceasta nu este o opțiune probabilă pentru Rusia, cu excepția cazului în care Putin va beneficia de un succes militar inițial puternic și Occidentul va evita confruntarea directă.

Ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol. Acesta este în mare parte un teritoriu vorbitor de limbă rusă sau bilingv. Controlul întregii Mării Azov ar avea o valoare strategică uriașă pentru Rusia. În plus, Crimeea ar fi legată pe uscat de restul Rusiei. Defense News apreciază că o astfel de alternativă militară ar duce la lupte foarte grele, iar pierderile de trupe rusești ar fi semnificative. Probabil că ar exista o reacție puternică a NATO în aceast caz, dar nu militară. Analiștii consideră că ar fi mai puțin probabil ca Occidentul să trimită forțe militare pentru a sprijini armata ucraineană în mod direct, deoarece operațiunile nu se vor desfășura în apropierea granițelor NATO, fiind în principal în zonele de limbă rusă. Cele mai probabile efecte ale acestei variante ar fi probabil sancțiuni occidentale masive și efectuarea de transporturi de arme către Kiev.

Anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. Acest lucru ar putea fi realizat cu sau chiar fără desfășurarea de trupe rusești suplimentare în Ucraina. Poziția actuală de forță a Rusiei la granițele Ucrainei ar putea servi drept mesaj pentru Kiev să nu răspundă militar la o eventuală anexare. Experții cred că aceasta ar fi cea mai puțin periculoasă dintre cele patru alternative pentru Putin, deoarece trupele ruse sunt desfășurate deja acolo și el a scăpat deja fără a fi pedepsit drastic pentru anexarea Peninsulei Crimeea. Foarte probabil, Occidentul ar răspunde diplomatic, cu sancțiuni economice mult mai puternice și cu transferuri masive de arme către Ucraina, dar fără a desfășura forțe aliate pentru a apăra țara estică.

Defense News consideră că, în cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin. Este și o alternativă pentru care NATO trebuie să facă planuri de răspuns.

Planuri de război

Washington Post a scris zilele trecute că Rusia pregătește o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, anul viitor, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă.

Moscova se pregăteşte să lanseze „100 de batalioane alcătuite din grupuri tactice, cu un efectiv estimat la 175.000 de oameni, dar şi tancuri, artilerie şi alte echipamente,” a declarat un oficial de rang înalt sub protecţia anonimatului.

La rândul lor, serviciile ucrainene de informaţii au estimat că „perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruseşti în vederea unei „escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a anunţat ministrul ucranean al Apărării, Oleksii Reznikov. Potrivit acestuia, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea să participe la o eventuală ofensivă.

Forțele ruse au capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina să efectueze o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze Ucraina, a precizat și CNN.

Oficialii au spus că nivelurile actuale de echipamente staționate în zonă ar putea furniza forțe de primă linie timp de șapte până la zece zile și alte unități de sprijin pentru o lună.

Pe de altă parte, cotidianul german BILD a dezvăluit planurile președintelui Putin de a ocupa două treimi din teritoriul actual al Ucrainei, într-un război în trei faze. Rusia ar ajunge până la granița cu România. Dacă Putin va decide invazia, atacul ar urma să aibă loc în ianuarie-februarie 2022.

Cele mai recente evoluții apar după luni de creșteri constante a tensiunilor de-a lungul frontierei Rusia-Ucraina, care au alarmat oficialii americani și occidentali. Statele Unite acuză Rusia de comasarea unor trupe la frontiera cu Ucraina, lucru ce îngrijorează NATO. Alianța occidentală suspectează Moscova de faptul că vrea să-şi inavdeze vecinul. Rusia îi susţine pe separatiştii proruşi care luptă împotriva Kievului în provinciile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Surse: Defense News, CNN, NATO, The Guardian / Foto: Militari ruși – Twitter – Russian Defense Ministry

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Estul Europei sub mafie si teroare. Ucrainienii se lupta cu rusii, romanii se lupta cu hotii si coruptii.

  2. Romania trebuie sa intre in Razboi alaturi de Ucraina.
    Sa le demonstram rusilor ca noi suntem aparatorii Europei.

    • facem o cheta pentru motorina?

    • Du-te tare si lupta, numai de razboi ne arde si mai ales sa luptam pt ucrainieni. Armata romana ar trebui sa se deplaseze doar ca sa anexeze Bucovina de Nord, e ocazia perfecta.

    • Chiar ti- ai da viața pentru Ucraina?

    • Ce sa demonstram rușilor pretenas ???? Tu ai văzut parada militară ? Cam ce idee ți-ai făcut despre armata romană ?

    • Câtă minte trebuie să ai ,să faci afirmația asta!? Romania trebuie să stea liniștită ,in banca ei . Noi suntem păpușile nu păpușarii. Depindem de voința NATO ,nu de ce bat câmpii unii și alții. Ultima oară când am fost cu vestul , ne-am aranjat de o mână de fier de aproape 40 de ani din partea rușilor. Desigur…. acum vb de altceva.(oare ) . Nu este prima oară când americanii se kcă in curtea cuiva ,dar lasă proprietarul să facă curățenie

    • :)))))))))))))

    • Marcus…du te la oștire .. pentru tara mori..și ți va fi mormîntul coronat cu flori….du te Marcus..ia și pe KLAUNIDIS și camarila lui….trimite ne o carte poștală cu triumfurile(plural) voastre…Putinica a auzit că vii…se ascunde deja…ia și pe Citu…ia pe toți Marcus…Salve Gloriat Marcus….cu respect Kostel

  3. Bă Putin, ia exemplu de la români, de felul cum au ocupat Ardealul.
    Întâi intri ușor cu armata, după care aduni repede 100 de mii de țărani undeva într-un oraș, in fata cărora citești o Proclamație (din care ulterior nu mai respecți nimic). Îi pui pe țărani sa voteze unirea cu Rusia și gata, ai anexat tot ce-ai vrut.
    Ulterior la tratatul la pace faci scandal ca nu te-au lăsat ăilalți să anexezi și Polonia, străvechi teritoriu rusesc.
    Dacă la rumâni le-a mers figura, sigur ține și în cazul vostru!
    Pentru ca oricum e mai mulți rusi in regiunea Donbas decât erai romani in Transilvania in 1918 (iar ulteriori aduci alte milioane de rusi ca să fie treaba completa).
    Așa se face bă Putin!

    • Suferi mult după trianon?
      Urăște-ți înaintașii ca nu au reușit sa omoare toți romanii din Transilvania și le-au mai scăpat suficient de mulți încât sa fie mai mulți decât posesori de iurte mongoleze

    • esti rusofon din republica moldova sau b.oz.gor tipic rusofil (majoritatea voastra sunteti pro-Rusia anti-UE) ?

    • @ba putin, vezi ca ți-a rămas ceva carne sub șaua calului! Arunc-o ca pute! Pai în Crimeea tocmai asta a făcut, dar tu fiind ocupat cu Trianonul, ai scăpat din vedere…

    • Statistic, chiar cu toată măsluirea făcută de autoritățile austriece, in 1918 ponderea populației romanesti in Transilvania era de 75%.

  4. Putin face ce vrea pentru ca poate , visatorii inca asteapta americanii.

  5. Voi urmari imediat Jurnalul video al maistrului IC de la G, sa vad daca si azi face haz de cei care isi inchipuie ca stiu ce planuri are Putin. De cate ori vorbeste cu simpatie despre Putin maistrul precizeaza totusi ca nu e rusofil.

  6. Nu uitati si de Fasia Suwalki, zona de granita dintre Lituania si Polonia, flancata la est de Belarus, iar la vest de Kaliningrad. Daca ocupa aceasta zona, rusii vor izola terestru statele baltice de restul teritoriului NATO. Deja se pare ca, printre migrantii de la granita Belarus-Polonia exista „omuleti verzi”, asadar conditii de a trimite alte trupe si tancuri.

  7. SUA sun obligați să intervină și să împiedice cumva invadarea Ucrainei, pentru că dacă rușii câștigă acum, SUA își pierde total credibilitatea în politica internațională și se va ajunge la schimbarea ordinii mondiale. China abia așteaptă să le ia locul.

  8. ucraina să ne dea înapoi teritoriile furate.

  9. Avea aștept sa impună mai multe restricții Rusiei…
    Așa scăpăm de armata asta de purtători de mesaj mizerabil primit de la putin prin partide mizerabile de la noi

  10. Daca se incoloneaza Rusia motorizata in 60 de ore este in Germania!!!asta pana sa se replize nato!! Si dupa cum spunea si tata,chinezii,daca vor ne pot bate numai cu bucatarii!!!ce nato,ce sua!!!distrugerile eventuale vor fi la noi,nu la ei!!!

  11. În esență nu va face nimic. Mutarea graniței NATO în Ucraina încalcă înțelegerile făcute cu Rusia la momentul retragerii trupelor ei din Europa. Acesta este motivul pentru care Putin face ce face. Licuriciul nesimțit bagă bățul prin gardul rusesc cu mâna aliaților și a ucrainienilor. Dacă ei rămâneau neutri și nuascultau sșoaptele otrăvite ale Americii nu se ajungea aici.Iar cât despre recuperarea teritoriilor foste românești gata, nu m ai bateți apa in piuă.

  12. Ce pute a obiele rusești pe aici…

  13. In ianuarie rasar ciupercile in Moscova.