G4Media.ro

Ocupaţia de oenolog, recunoscută oficial în Clasificarea Ocupaţiilor din România: ”România îşi…

sursa foto: © Arturoosorno | Dreamstime.com

Ocupaţia de oenolog, recunoscută oficial în Clasificarea Ocupaţiilor din România: ”România îşi va putea consolida poziţia de jucător important pe harta mondială a vinului”

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a aprobat recunoaşterea oficială a ocupaţiei de oenolog în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), în urma solicitării înaintate în 2024 de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de către ADAR, decizia marchează un moment de referinţă, aliniind ţara noastră la practicile internaţionale şi oferind recunoaştere oficială specialiştilor care ghidează producţia vinurilor de calitate, transmite Agerpres.

„Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiştii din acest domeniu erau încadraţi ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Această reuşită nu este doar despre recunoaştere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniştii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaţionale”, a declarat Mihai Baniţă, directorul executiv al ADAR, citat în comunicat.

Enologia – sau oenologia, variantă mai răspândită, derivată din cuvintele greceşti oinos (vin) şi logos (ştiinţă) – este disciplina care se ocupă cu studiul şi crearea vinurilor. Conform fişei descriptive depuse de ADAR, enologul este specialistul care supraveghează procesul de producţie a vinului, de la recoltarea strugurilor până la îmbutelierea produsului final. Acesta asigură calitatea şi specificitatea vinurilor, fiind responsabil de monitorizarea procesului de fermentare, alegerea tehnicilor optime de vinificaţie şi aplicarea celor mai noi tehnologii în producţie. Enologul trebuie să posede cunoştinţe avansate de chimie, microbiologie şi tehnologie, alături de o înţelegere profundă a industriei vitivinicole.

Conform deciziei ministerului de resort, ocupaţia de oenolog a fost introdusă în COR sub codul 214539, fiind inclusă în grupa de bază 2145 – Ingineri chimişti. Până la publicarea oficială în Monitorul Oficial al României, codul poate fi utilizat cu titlu provizoriu, specifică sursa citată.

Introducerea acestei ocupaţii în COR sprijină şi educaţia şi formarea profesională, deschizând noi oportunităţi pentru specialiştii din domeniu de a se perfecţiona şi de a contribui la inovaţiile din industria vinicolă. Astfel, România îşi va putea întări poziţia ca un jucător important pe harta mondială a vinului, iar enologii pot deveni adevăraţi ambasadori ai vinurilor româneşti.

Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR) este o organizaţie profesională dedicată promovării şi dezvoltării culturii vinului în România. Membrii ADAR sunt degustători autorizaţi care, prin cunoştinţele şi expertiza lor, contribuie la evaluarea calităţii vinurilor şi la educaţia consumatorilor. Asociaţia organizează evenimente, cursuri şi degustări, având ca scop sprijinirea industriei vinicole româneşti şi creşterea aprecierii vinurilor de calitate în rândul publicului larg.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cat din vinul romanesc este intr-adevar exportat?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.