G4Media.ro

Odă a companiei de stat Transgaz pentru propriul director, Ion Sterian, plătit…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Odă a companiei de stat Transgaz pentru propriul director, Ion Sterian, plătit cu 1,6 milioane lei: Un profesionist desăvârșit, recunoscut internațional pentru performanțele manageriale, competent, bun gospodar / Cum explică firma că anonimizează salariile șefilor

Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, care are monopolul conductelor de gaze, a transmis miercuri un comunicat în care îi aduce o odă directorului general Ion Sterian. Comunicatul apare după ce G4Media a scris, pe baza documentelor publice, că Sterian a încasat în 2021 suma de 1.6 milioane lei net de la Transgaz.

”În contextul în care Transgaz este o companie listată la BVB, cu capital majoritar de stat dar și cu un puternic acționariat free -float, este deosebit de important ca acționariatul companiei să nu fie dezinformat prin publicarea/difuzarea denaturată a unor informații privind activitatea, performanțele, remunerația și declarația de avere și interese a directorului general al Transgaz, domnul Ion Sterian, care prin excelență, este un profesionist desăvârșit, recunoscut în sectorul energetic din plan național și internațional, pentru performanțele manageriale, investiționale, financiare și de business obținute la conducerea companiei, Transgaz ocupând azi a 4 a poziție în topul operatorilor de transport și sistem (OTS) din Europa, după numărul km de rețea administrați (14.300 km)”, se arată în comunicatul semnat de ”Serviciul comunicare”.

Oda la adresa lui Sterian continuă: ”În scopul realizării obiectivelor asumate în baza contractului de mandat încheiat, activitatea directorului general al Transgaz s-a desfășurat transparent, în consens cu legislaţia incidentă sectorului de activitate, în interesul societăţii şi performanţei acesteia, în mod profesionist, competent, urmărind continuu eficacitatea și performanţa, cu bună credinţă, loialitate şi cu mandatul unui bun gospodar al patrimoniului statului şi al celorlalţi acţionari, în spiritul celor mai bune practici de guvernanţă corporativă, respectând standardele de etică şi integritate”.

Compania cu capital majoritar de stat explică și de ce anonimizează veniturile șefilor, invocând acordul Agenției Naționale de Integritate (ANI):

”Având în vedere prevederile Contractului Colectiv de Muncă in vigoare la SNTGN TRANSGAZ SA, precum și cele ale Regulamentului Intern al SNTGN TRANSGAZ SA, potrivit carora “salariile angajaților cu contract individual de muncă și indemnizatiile directorilor executivi cu contract de mandat au caracter confidențial, responsabilitatea păstrării caracterului confidențial al acestora revenind atât angajatorului cât și salariaților”, în baza prevederilor Legii nr.176/2010 privind integritatea functiilor și demnitătilor publice, cu modificările și completările ulterioare, SNTGN TRANSGAZ SA a solicitat Agenției Naționale de Integritate anonimizarea tuturor veniturilor realizate la Transgaz de catre salariați și directorii executivi. Astfel, începând cu anul 2019, veniturile realizate la Transgaz de către salariați și directorii executivi, cuprinse în Declaratiile de avere, au fost publicate anonimizat atât pe site-ul Agentiei Naționale de Integritate, cât și pe site-ul Transgaz”.

Context. 58.5097% din acțiunile Transgaz sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41.4903% de către alți acționari.

Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România, a făcut public raportul de remunerare pentru anul 2021. Potrivit documentului oficial, directorul general al companiei, Ion Sterian, a câștigat anul trecut suma netă de 1.650.579 lei.

Remunerația directorului general Ion Sterian este formată dintr-o remunerație fixă, în valoare de 364.478 lei net, și o remunerație variabilă, în valoare de 1.286.101 lei net.

De remarcat că Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian (61 de ani), directorul general al companiei-monopol, avea în conturi în luna mai 2021, data ultimei declarații de avere, următoarele sume: circa 3,1 milioane de lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce popor slugarnic. Ce bine i se potrivește comunismul.

  2. Va multumim domnule Sterian ca existati in tara in care Elena era academician, savant de renume international.

  3. Daca es asa profesionist de ce nu e gata BRUA?

    • Cine zice ca nu-i gata chiar nu știe.
      E gata, gazul curge.
      E chiar terminată!

  4. Să nu uităm că a fost ” selecționat ” printr-o declarației mincinoasa in CV , diploma falsificată, că are studii superioare în domeniu.

  5. Ehee, scris cu invidie proletara articolul. Salariul fix nu e mare pt o pozitie atat de importanta. Era de scris daca a atins obiectivele. De ce nu merge conducta cu Moldova, cel mai important proiect de unire? De ce nu reusim sa transferam gaz din Mares Neagra? Pare ca bonusul e kegat de o performanta. Cum e calculat? Jurnalism dupa ureche, probabil un bat prin gard de la cineva care vaneaza ciolanul si infiereaza castigul cu manie proletara. Daca e performanta sa fie si bani dar sa vedem performanta…

  6. Muuuuuueeeeeee!