Odată cu infectările, crește teama de un colaps al sistemului sanitar în Europa / Situația epidemiologică la zi din cele mai afectate țări de pe continent
Al doilea val al pandemiei de COVID-19 se răspândește în toată Europa și în mai multe țări apare îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în timp ce infectările cresc.
După dificultățile prin care au trecut multe state europene, cu spitalele la un pas de colaps, problema apare din nou, atât din punct de vedere tehnic, cât și de personal.
Belgia
Cu o incidență cumulată de 1.390,9 de cazuri în medie, la 100.000 de locuitori în 14 zile, Belgia a depășit Republica Cehă (1.379,8) și este deja țara europeană cea mai afectată de al doilea val de Covid.
Belgia a înregistrat în medie 13.052 de noi infecții zilnice în ultima săptămână, potrivit ultimului buletin al autorităților sanitare belgiene, iar creșterea medie săptămânală a infecțiilor este de 38%.
Spitalizările din Belgia au crescut cu o rată săptămânală de 88%, cu o medie de 502 de internări pe zi, în timp ce decesele de Sars-CoV-2 s-au ridicat la o medie zilnică de 48,3 decese, o creștere săptămânală de 50%.
O preocupare deosebită ridică situația din spitale, care sunt deja sub o presiune mare și ar putea rămâne fără paturi de terapie intensivă în decurs de două săptămâni. De pe 19 octombrie, Belgia aplică o carantină de noapte în toată țara, care a închis complet sectorul ospitalității.
Rusia
Rusia a înregistrat 320 de decese din cauza Covid-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de decese într-o zi de la începutul pandemiei, au raportat marți autoritățile sanitare ale țării.
Conform statisticilor oficiale, 16.550 de noi cazuri pozitive la coronavirus au fost detectate luni, 4.312 dintre ele la Moscova, care este principalul focar al țării.
„Sistemul (de sănătate) funcționează astăzi la capacitate maximă, așa că este imperativ să ne reunim cu toții pentru a opri acest proces infecțios”, a declarat marți ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko. El a subliniat că este esențial comportamentul responsabil al cetățenilor pentru limitarea epidemiei de Covid-19.
Cu 1.547.774 de cazuri cumulate, Rusia este astăzi a patra țară din lume în ceea ce privește numărul de cazuri de coronavirus, după Statele Unite, India și Brazilia.
Germania
Lipsa personalului din spitale devine una dintre principalele probleme în îngrijirea pacienților cu coronavirus din Germania, unde numărul pacienților din unitățile de terapie intensivă s-a dublat în ultimele două săptămâni.
Există suficiente paturi și ventilatoare suplimentare în unitățile de terapie intensivă, dar medicii se tem de lipsa de profesioniști pentru îngrijirea pacienților. În unitățile de terapie intensivă există în prezent 1.362 de pacienți cu coronavirus, dintre care 622 necesită ventilație asistată.
Germania a înregistrat 11.409 infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore, comparativ cu 6.868 în urmă cu o săptămână, potrivit datelor RKI actualizate la miezul nopții trecute.
Numărul total de cazuri pozitive, de la prima contagiune anunțată în țară la sfârșitul lunii ianuarie, se ridică la 449.275, cu 10.098 de decese, 42 în plus în ultima zi.
Cehia
Republica Cehă, cu cea mai mare rată a cazurilor de Covid-19 din Uniunea Europeană, a ales să instaureze interdicția de circulație între orele 21:00 și 05:00, după ce a constatat că măsurile severe impuse pentru oprirea pandemiei nu aduc efectul dorit.
După cum a raportat marți Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore peste 10.000 de noi infecții cu coronavirus au fost înregistrate Cehia, țară cu doar 10,6 milioane de locuitori.
Guvernul de la Praga a avertizat recent că măsurile aplicate pe tot parcursul lunii octombrie pentru a reduce contactele, pentru a stopa răspândirea agentului patogen, au fost ineficiente.
Autoritățile prevăd că vor fi depășite capacitățile spitalelor în a doua săptămână a lunii noiembrie, ceea ce a dus la deschiderea unui nou spital de campanie în capitală, cu 500 de paturi, care este funcțional de duminica trecută.
În prezent, În Cehia există 163.000 de infecții active cu coronavirus, cu 5.613 pacienți spitalizați, dintre care 800 în stare gravă.
Franţa
Președintele francez Emmanuel Macron a organizat marți un Consiliu al Apărării pentru a pregăti o înăsprire a restricțiilor, în fața amenințării cu aglomerarea spitalelor în următoarele săptămâni.
Șeful serviciului de boli infecțioase de la spitalul Tenon din Paris, Gilles Pialoux, este unul dintre numeroșii medici care, în ultimele zile, s-a pronunțat pentru revenirea la carantină, în fața a ceea ce previzionează.
„Trebuie să închidem iar țara și să lăsăm economia deoparte, pentru că asta se poate recupera. Dacă o reanimare eșuează, asta nu se mai recuperează”, a spus Pialoux într-un interviu acordat canalului BFMTV, subliniind „brutalitatea” acestui al doilea val care este „mai precoce, mai grav și mai puternic” decât se anticipase.
În ultimele șapte zile, 13.066 de persoane au fost internate în spitalele franceze pentru coronavirus și, conform cifrelor publicate luni de agenția de sănătate publică, în prezent sunt internate 17.784, dintre care 2.770 au decedat. Asta înseamnă că sunt de șapte ori mai mulți internați pentru Covid-19 acum decât atunci când Franța a început carantina, pe 17 martie, și de patru ori mai multe decese.
Italia
În Italia, 15 la sută din locurile disponibile în unitățile de terapie intensivă sunt ocupate de pacienți infectați cu Covid-19. Se așteaptă o scădere la 11 la sută, având în vedere cele 1.660 de locuri suplimentare care au fost create pentru a oferi un răgaz spitalelor din țară.
Guvernul italian a decretat anumite închideri de activități, cum ar fi sălile de sport, teatrele și cinematografele, și a impus ca restaurantele și barurile să se închidă la ora 18:00, cu scopul de a reduce curba infectării, la un moment în care sunt înregistrate aproape de 20.000 de cazuri pe zi și cu unități de terapie intensivă începând treptat să se umple în toată țara.
În prezent, există 1.284 de pacienți în terapia intensivă italiană din cauza Covid-19 și o medie de creștere de 90 de persoane pe zi, ceea ce provoacă îngrijorarea că, în câteva săptămâni, în ciuda creșterii locurilor, va fi din nou un colaps, așa cum s-a întâmplat în martie.
Îngrijorător este nu numai numărul insuficient de paturi, ci și lipsa de personal. Pe de altă parte, luni seară au avut loc adevărate scene de gherilă urbană în mai multe orașe italiene, cum ar fi Milano și Torino, în timpul protestelor împotriva închiderii la 18:00 a unor activități și a barurilor și restaurantelor.
Polonia
Ministerul Sănătății din Polonia a raportat marți că în ultimele 24 de ore a înregistrat 16.300 de noi infecții cu coronavirus, un nou record într-o țară care are o revenire puternică a cazurilor după un prim val ușor.
Numărul total de infectări se ridică astfel la 280.229. Printre cazuri se numără și președintele polonez, Andrzej Duda, care a anunțat luni că a fost testat pozitiv și că „este bine”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Blazej Spychalski.
Polonia se confruntă cu o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus în ultimele săptămâni, atingând câteva recorduri consecutive, după ce a ținut pandemia sub control între martie și iunie anul acesta, fără a recurge la restricții majore.
Creșterea este acum exponențială și săptămâna aceasta se așteaptă să se ajungă la 300.000 de infectări.
Regatul Unit
Marea Britanie a înregistrat încă 20.890 de infecții noi și alte 102 decese cauzate de Covid-19, potrivit ultimelor date oficiale, în timp ce experții avertizează cu privire la o creștere „exponențială” a infecțiilor în țară.
În ultimele 24 de ore, alte 1.142 de persoane au fost nevoite să fie spitalizate din cauza virusului, care a provocat 44.998 de decese în Marea Britanie de la începutul pandemiei și peste 890.000 de infecții.
Așa-numitul Grup consultativ științific pentru situații de urgență (Sage) al executivului conservator a indicat că este „aproape sigur că epidemia continuă să crească exponențial în toată țara”.
Noile infecții sunt în creștere rapidă în zone întinse din Anglia și au fost detectate vârfuri semnificative în părți din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
România
Un total de 104 pacienți cu Covid-19 au murit în ultimele 24 de ore în România, stabilind astfel un nou record de decese într-o singură zi.
În buletinul de marți, guvernul a raportat, de asemenea, 4.724 de infectări noi diagnosticate în ultimele 24 de ore, ceea ce aduce numărul total de cazuri confirmate în țară la 217.216.
Între timp, 824 de pacienți diagnosticați cu această boală rămân în unitățile de terapie intensivă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că țara are 1.200 de paturi în funcțiune în unitățile de terapie intensivă ale spitalelor, în timp ce se așteaptă instalarea a 200 de paturi suplimentare până la sfârșitul lunii.
România a cunoscut o nouă creștere a cazurilor în octombrie, care a determinat autoritățile să închidă școli, baruri, restaurante, cazinouri, cinematografe și teatre în unele dintre principalele orașe.
Olanda
Autoritățile sanitare au raportat, luni, depistarea a 10.353 de noi pozitive în ultimele 24 de ore, precum și decesul a 26 de pacienți de Covid-19, indicând faptul că noile cazuri continuă să crească, în ciuda „carantinei parțiale” introduse deja în urmă cu două săptămâni.
În plus, în țară sunt internați 2.249 de pacienți cu coronavirus, dintre care aproximativ 506 de persoane se află în unități de terapie intensivă.
Premierul Mark Rutte a anunțat că nu va instaura noi măsuri și că preferă să aștepte încă o săptămână pentru a vedea efectele restricțiilor actuale, care includ închiderea totală a industriei hoteliere și interzicerea consumului de alcool și droguri după ora 20:00.
Portugalia
Spitalele portugheze încep să se organizeze pentru a face față săptămânii viitoare complicate, în care se estimează că pacienții spitalizați pot crește cu 80% și pot depăși numărul maxim de internați în terapie intensivă în primul val.
Odată cu creșterea presiunii pe sistemul sanitar – Portugalia are în prezent 1.672 de pacienți cu Covid internați, cel mai mare număr din întreaga perioadă a pandemiei -, unele spitale din zona Lisabonei și din nord, zona cea mai afectată de extinderea curbei, încep să tragă semnale de alarmă că vor trebui luate decizii în zilele următoare.
Uniunea Europeană
Vicepreședintele Comisiei Europene (CE) responsabil cu imigrația, Margaritis Schinas, a anunțat marți că a fost testat pozitiv la coronavirus, așa că va urma să intre în carantină.
Schinas, care s-a întâlnit vineri, la Bruxelles, cu ministrul grec al migrației, Panagiotis Mitarachi, este al doilea caz de coronavirus din Executivul comunitar, după cel al comisarului pentru știință și inovare, Mariya Gabriel, pe 10 octombrie.
Sursa: EFE / Traducere: Cristina Zaharia (Rador)
sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii