Odiseea Parcului Verdi: Prefectul Bucureștiului a cerut în instanță anularea deciziei prin care Primăria București a plătit 50 de milioane de euro unor personaje controversate
Prefectul Capitalei, Sever Romulus Stana, a atacat la Tribunalul București hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) care a dat undă verde Primăriei Generale să plătească circa 50 de milioane de euro pentru 4,6 hectare de teren din Parcul Verdi, potrivit unui răspuns oficial al prefecturii pentru G4Media.ro.
Consiliul General a aprobat în septembrie 2018 cumpărarea a 4,6 hectare de teren în Parcul Verdi din Capitală. Cel cu care a negociat primăria este Dragoş Săvulescu (foto), un controversat om de afaceri, fost patron al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti, condamnat în dosarul fostului primar constănţean, Radu Mazăre. În relaţiile cu municipalitatea, el s-a erijat în reprezentantul tuturor proprietarilor.
Suma de vânzare se apropie de 50 de milioane de euro. Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar o lege aprobată acum cu puțin timp înainte ar fi dus la dublarea sumei.
Prefectura București a explicat într-un răspuns pentru G4Media.ro și motivul pentru care a atacat în instanță hotărârea: nerespectarea legislației.
Mai precis, prefectul Bucureștiului a reclamat nerespectarea următoarelor acte legislative: Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 255/2010, Legea nr. 33 / 1994, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Saadathi Sohi Manoheher, fostul Patron Antrefrig, Budeanu Speranţa, mama lui Radu Budeanu, fondatorul CANCAN, şi Dragoş Emil Săvulescu sunt principalii beneficiari ai afacerii cu Primăria București. Ei deţin părți importante pe 6 din cele 7 suprafeţe de teren pe care Primăria Capitalei le cumpără în Parcul Verdi. Toate suprafeţele vândute primăriei au fost cumpărate de la foştii proprietari de către cei trei. Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare sunt încheiate la finalul anului trecut sau în acest an. Cele mai multe contrate sunt încheiate de Speranţa Budeanu.
Cine sunt Speranţa şi Radu Budeanu. Radu Budeanu este fondatorul ziarului Cancan. El este cercetat, din 2015, pentru trafic de influență și spălare de bani de către procurorii anticorupție. În acelaşi în dosarul, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Budeanu ar fi intermediat transferul sumei de 5 milioane de dolari de la Buzăianu către Udrea, pentru a facilita derularea unui contract. În acest dosar, Radu Budeanu a plătit o cauţiune de 2 milioane de lei pentru a fi cercetat sub control judiciar. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în acest dosar la finalul anului 2017, dar ancheta împotriva fondatorului Cancan continuă şi acum.
Răspunsul integral al Prefecturii:
Referitor la solicitarea dvs. transmisă electronic Instituției Prefectului Municipiului București, în temeiul art. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, suntem în măsură să vă răspundem că Prefectul Municipiului București a formulat o cerere de chemare în judecată prin care a solicitat Tribunalului Municipiului București anularea H.C.G.M.B. nr. 573/06.09.2018 privind achiziționarea a 7 terenuri în suprafață de 46.088 m2 situate în București, str. Giuseppe Verdi nr. 2 și Gheorghe Țițeica nr. 143 -147, sector 2, Parcul Verdi. Motivele pentru care a fost promovată acțiunea în instanța de judecată sunt:
Nerespectarea prevederilor legale cu caracter special incidente în cauză, respectiv, Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, Legea nr. 33 din 27 mai 1994 (republicată) privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, Legea nr. 24/2007(republicată) privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Acțiunea în fața instanței de judecată face obiectul dosarului nr. 6527/3/2019, aflat pe rolul Tribunalului Municipiului București, Secția a II-a contencios administrativ și fiscal.
Foto: Parcul Verdi din București
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu