OECD: Soluții posibile pentru stresul profesorilor – una dintre cele mai mari probleme ale școlii în pandemie. Cazul special al profesorilor din România
Stresul la care sunt supuși profesorii care trebuie să predea în condiții de pandemie este una dintre cele mai mari provocări prin care trec în prezent sistemele de învățământ, arată un raport nou OECD, bazat pe studiul internațional realizat în rândul profesorilor înainte de pandemie, TALIS 2018. OECD argumentează că stresul asociat muncii este una dintre cauzele majore de renunțare la meserie, dar că acest risc este diminuat de intervenții pe care statele pot să le facă: mai mult sprijin, inclusiv stimulente pentru dezvoltarea profesională continuă, dar și o participare mai mare în deciziile la nivel de școală. Situația profesorilor din România este, însă, una specială, după cum rezultă din raport.
- OECD precizează că nu are date actualizate legate de nivelul de stres asociat muncii de profesori sau despre satisfacția muncii în timpul crizei Covid-19. Dar apelează la datele TALIS 2018, deci ale unui studiu realizat înainte de pandemie, în rândul profesorilor de gimnaziu, ce arată corelațiile dintre acești factori și dorința profesorilor de a continua munca sau de a renunța la slujbă.
Analiza arată că:
- La nivel OECD, e mult mai puțin probabil ca profesorii mulțumiți de condițiile de angajare să vrea să părăsească profesia în următorii cinci ani, pe când profesorii care sunt supuși unui nivel ridicat de stres în câmpul muncii e mult mai probabil să o facă.
- În 2018, în medie la nivel OECD, schimbările de regulamente și sarcini reprezentau o sursă de stres pentru 41% dintre profesori
- Potrivit TALIS, participarea la guvernanța școlară este asociată unei satisfacții mai mari față de condițiile de angajare pentru profesorii din cele mai multe țări OECD.
OECD pune aceste lucruri în contextul schimbărilor rapide și majore prin care au trecut școlile și profesorii lumii în timpul pandemiei. În acest sens, îndeamnă sistemele de educație să apeleze la două tipuri de măsuri, pentru a-i susține cadrele didactice și pentru a crește satisfacția acestora față de munca pe care o depun.
Citește analiza integrală pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii