G4Media.ro

Oficial ANRE: Pierderile din reţele la nivelul Capitalei sunt aproape duble faţă…

Foto: G4Media

Oficial ANRE: Pierderile din reţele la nivelul Capitalei sunt aproape duble faţă de nivelul acceptat / În sistemul de transport este 29%, iar în sistemul de distribuţie încă vreo 10%

Realitatea ne arată că pierderile din reţele în consumul tehnologic la nivelul Capitalei sunt aproape de două ori mai mari decât nivelul acceptat, a declarat miercuri vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, în Parlament, la comisia de anchetă privind preţurile la energie, transmite Agerpres.

„Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Primăriei şi Termoenergetica, înţelegem că problema este că acest bilanţ energetic relevă un nivel normal al pierderilor tehnologice care ar trebui să fie acceptat, dar realitatea ne arată ca pierderile din reţele în consumul tehnologic sunt aproape de două ori mai mari. Am spus că nivelul pierderilor tehnologice de văzut în bilanţ poate fi depăşit şi pot fi aprobate alte cantităţi de pierderi tehnologice în baza unui plan de reducere a acestor pierderi.

Măcar să existe o minimă preocupare la nivelul companiei Termoenergetica. Noi am propus (un plan, n.r.) şi bănuiesc că membrii din Consiliul general sunt suficient de responsabili să se preocupe dacă acest plan există, în momentul în care i se solicită să aprobe un alt nivel al pierderilor tehnologice decât cel prevăzut în bilanţ. Nu este obligaţia nimănui să ne prezinte acest plan nouă”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege.

El a subliniat că trebuie aprobat alt nivel al pierderilor dacă se consideră că este necesar.

„Care sunt consecinţele? În momentul în care Consiliul general aprobă tarifele luând în calcul pierderile recomandate în bilanţ, care sunt undeva până în 20%, rezultatul va fi un nivel al tarifelor mai mic”, a susţinut vicepreşedintele ANRE.

În ceea ce priveşte nivelul pierderilor, el a subliniat că acesta „în sistemul de transport este 29%, iar în sistemul de distribuţie încă vreo 10%”.

Totodată, Zoltan Nagy-Bege a menţionat că este nevoie de un plan de investiţii prin care se înlocuiesc unele conducte care generează nişte pierderi.

„Aproximativ cu trei săptămâni în urmă am aprobat preţurile de producere a energiei termice – producătorii locali de energie termică. În acelaşi timp, pentru producătorii care produc în cogenerare energie electrică şi energie termică, cogenerare de înaltă eficienţă, anual, bineînţeles, aprobăm şi preţurile de referinţă şi bonusul care reprezintă o sursă importantă de venit pentru aceşti producători.

Ulterior, procesul continuă cu stabilirea tarifelor de reţea, tarifele de distribuţie şi de transport, care are două mari etape: fiecare cu câte două etape similare. Prima etapă este aprobarea unui bilanţ energetic care trebuie făcut de distribuitorii de reţea tocmai pentru a stabili consumul tehnologic, pierderile din reţele.

În momentul în care acest document – bilanţul elaborat de un auditor energetic – este prezentat autorităţii, autoritatea este obligată să emită un aviz pentru aceste calcule a pierderilor, aviz cu care operatorul de reţea merge la primărie, la consiliul local, pentru aprobarea bilanţului şi pierderilor tehnologice.”, a explicat vicepreşedintele ANRE.

El a adăugat că este importantă această fază a procesului pentru că „în calculul tarifelor, o mare parte, o componentă foarte importantă este tocmai costul acestor pierderi tehnologice”.

„După ce Consiliul Local aprobă bilanţul şi, implicit, pierderile tehnologice, operatorii de reţea pot să facă calculele tarifelor, dar şi să includă costurile acestor pierderi, după care vin la ANRE pentru încă un aviz, avizarea acestor tarife.

Noi verificăm dacă s-a respectat metodologia – şi iarăşi dăm un aviz, eventual cu nişte observaţii dacă este cazul – aviz cu care iarăşi se merge la Consiliul Local, care aprobă aceste tarife. Deci, Consiliul Local este cel care aprobă şi bilanţul cu pierderile tehnologice şi preţurile finale aplicate de operatori. În cazul Bucureştiului, am parcurs prima fază, deci am emis aviz pentru bilanţul energetic şi pierderile tehnologice”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Hai ca se poate! Lasă-i fără apa calda și caldura! Mai luați ba bucureștenilor o haina pe voi, mai încălziți și voi un lighean de apa… de la anu va oprește si curentul ca sa va simțiți ca in vremurile bune. Nu, nu ca faceți de griji de liderii useristi, ei stau la casa de 300k de euro cu centrala ca primarul Fritz.

    • De-asta nu va fi Romania vreodata o tara normala. Fiindca romanii sunt rai pana in maduva oaselor. Cand esti condus de Firea/PSD minti ca o duci bine, cand vine Nicusor sa repare 30 de ani de nepasare, arunci cu noroi in el, ca un cercopitec ce esti.

  2. Are cineva un istoric cu presiunea și tempetatura din țevi de acum 8 ani? Comparat cu ce avem acum.
    Poate a fost un sabotaj calculat…
    Dar n-are cine. Falimentul se declara si apoi nimeni nu e tras la raspundere.

  3. Bucureștiul se scufundă!