G4Media.ro

OFICIAL Cheltuielile administrației Firea: Concerte și luminițe – 74 de milioane de…

OFICIAL Cheltuielile administrației Firea: Concerte și luminițe – 74 de milioane de euro / Investiții în rețeaua de termoficare – 15 milioane de euro / Subvenția pentru căldură și apă caldă – 784 de milioane de euro. Gabriela Firea: Comparație absurdă, irelevantă și cu rea-intenție

Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea G4Media.ro.

În ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro.

Gabriela Firea a reacționat la cifrele făcute publice de Primăria București și, la solicitarea G4Media.ro, a transmis următorul comentariu: ”Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie.  Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti”. Citește la finalul articolului poziția completă a fostului primar al Capitalei.

Sumele cheltuite pentru concerte și luminițe. Potrivit Primăriei Capitalei, instituție condusă acum de Nicușor Dan, suma de 317.599.433 de lei a fost cheltuită în ultimii 4 ani pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri, ceea ce înseamnă aproape 65 de milioane de euro.

Cele mai mari sume au fost cheltuite de Creart (peste 150 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro) și ARCUB (peste 75 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro).

Alte 43 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro, au fost cheltuite pentru iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de paște sau alte sărbători, de către Primăria capitalei și ALPAB. Cheltuieli Iluminat Festiv (Sărbători Iarnă) și Iluminat de Paște: TOTAL GENERAL: 40.308.869 lei”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei pentru G4Media.ro. La această sumă se mai adaugă aproape 2,7 milioane de lei, bani plătiți de ALPAB și alte instituții.

Vezi tabelul cu aceste sume aici.

Sume cheltuite pentru reparații și investiții la rețeaua de termoficare. În schimb, potrivit Primăriei Capitalei, pentru reparații sau investiții în rețeaua de termoficare au fost cheltuite efectiv aproape 38 de milioane de lei, adică aproape 8 milioane de euro.

Vezi tabelul cu aceste sume aici.

În plus, în august 2019, Termoenergetica a încheiat 8 acorduri cadru (contracte de tip abonament), cu valoare maximă de peste 79 de milioane de lei, pe o perioadă de 2 ani pentru ”lucrări de intervenție de primă urgență ce necesită înlocuirea unor tronsoane de conductă de pe rețeaua primară cu un grad avansat de uzură” pentru 27 de kilometri de conducte.

În cadrul acestor acorduri cadru s-au încheiat contracte subsecvente de peste 58 milioane de lei, din care s-au plătit efectiv peste 28 de milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro.

O altă sumă de aproape 4 milioane de lei, adică 800.000 de euro, a fost achitată efectiv de Termoenergetica în 2020 din ”fondul de dezvoltare pentru obiective de investiții”.

Un alt contract cu valoare de peste 226 de milioane de lei a fost atribuit de Primăria Capitalei Companiei Energetica pentru ”modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice”.

”Acest contract presupune modernizarea rețelei de termoficare, prin înlocuirea conductelor vechi, clasice, cu altele noi, de tip conductă preizolată, cu fir de detecție a avariilor, pentru 7 obiective:

Obiectiv 1 – Magistrala I Sud (zona Pantelimon);
Obiectiv 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica);
Obiectiv 3 – Magistrala II Sud(zona Colentina);
Obiectiv 4 – Magistrala II – III Grozăvești;
Obiectiv 5 – Magistrala Progresu Berceni;
Obiectiv 6 – Magistrala Progresu Ferentari;
Obiectiv 7 – Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei).

Din aceast contract, Energetica a facturat către Primăria Capitalei peste 26 de milioane de lei, din care s-au achitat efectiv până la această dată 2,3 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro.

Un alt contract atribuit de Primăria Capitalei Companiei Municipale Energetica a fost pentru modernizarea Centralei Termice Amzei, în valoare de peste 2,8 milioane de lei (fără TVA), din care s-au facturat peste 700.000 de lei (inclusiv TVA) și s-au plătit efectiv peste 110.000 lei.

În ultimii 4 ani, Primăria Capitalei a achitat subvenții pentru agentul termic în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, adică peste 784 de milioane de euro.

Vezi aici răspunsul integral al Primăriei Municipiului București

Gabriela Firea: Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie

Gabriela Firea a reacționat la cifrele furnizate de Primăria Capitalei și prezentate de G4Media.ro. Iată punctul de vedere integral al fostului primar al Capitalei:

”Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcuta cu rea-intenţie.  Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publica şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti. Aştept însă cu interes următorul dvs articol în care veţi compara, cu siguranţă, costurile Festivalului Enescu sau UNTOLD cu cele privind înzestrarea armatei, construcţia de căi ferate sau deschiderea de noi linii de metrou.

Municipiul Bucureşti are peste 25 de instituţii de cultură – teatre, muzee, centre dedicate copiilor şi tinerilor, centre culturale. Evident, mai mult decât oricare dintre oraşele României. Aceste instituţii sunt producătoare de evenimente sau susţinătoare prin parteneriat, fie că e vorba de concerte, expoziţii, gale.

Unele dintre aceste evenimente sunt recunoscute la nivel european şi as menţiona doar câteva – Spotlight, Art Safari sau IMapp. Doar pentru a putea candida în vederea obţinerii organizării unor astfel de evenimente se cheltuiesc fonduri consistente. Festivalurile de teatru organizate de teatrele de prestigiu din Bucureşti sunt, de zeci de ani, incluse in circuitele teatrale mondiale.

Târgul de Crăciun sau iluminatul festiv sunt evenimente cu care orice capitală europeană se mândreşte. Pentru că toate aceste evenimente, festivaluri sau activităţi culturale pe care le-am menţionat înseamnă recunoaşterea internaţională a oraşului respectiv, iar aceasta aduce beneficii tuturor – creşte numărul turiştilor, se dezvoltă afacerile, etc.

Dar, aşa cum ştiţi, performanţa, excelenţa au nevoie şi se susţin cu fonduri, uneori consistente. Da, am susţinut activitatea desfăşurată de toate aceste instituţii şi singurul lucru pe care îl regret este că nu am primit fonduri suficiente de la Guvern pentru a susţine şi mai mult performanţele artiştilor şi creatorilor români.

Iar ca un ultim aspect, menţionez că o mare parte din aceste manifestări artistice sunt de tradiţie, nu le-am inventat eu sau echipa mea…

În ceea ce priveşte sumele pe care le mentionaţi pentru termoficare, acestea sunt prezentate trunchiat, în speranţa că inconsistenţa datelor va putea crea acea imagine falsă pe care doriţi să o prezentaţi.

Concret, în mandatul meu au fost alocate RADET aproape 8 milioane euro pentru investiţii. În plus, au fost încheiate acorduri cadru de 16 milioane euro pentru lucrările de intervenţie de primă urgenţă realizate de firme private. De asemenea, pentru reabilitarea a peste 60 de km de conducte, PMB a încheiat un contract de aproape 60 milioane euro cu CM Energetica SA. Deci peste 84 milioane euro destinaţi refacerii, reabilitarii şi modernizării infrastructurii de termoficare.

La care se adaugă valoarea subvenţiei de peste 780 milioane euro, aşa cum aţi precizat.

Total, 864 milioane euro.

Reamintesc, că timp de patru ani, am pregătit documentaţia necesară pentru atragerea a 330 milioane euro pentru refacerea reţelei de termoficare. Pe care am depus-o, la cheie, cum se zice, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a putea fi semnată. Acest lucru nu s-a putut întâmpla în timpul mandatului meu, dar s-a putut la începutul mandatului actualului primar general. Lucruri pentru care a fost blocată semnarea în timpul cât eram eu primar general, nu au mai avut nicio importanţă imediat ce s-a instalat noul primar. Deci nu pentru că ar fi fost ceva în neregulă, s-ar putea spune.

În concluzie, PMB a alocat sau a obţinut fonduri consistente pentru reţeaua de termoficare, în mandatul meu, indiferent de greutăţile şi dificultăţile cu care ne-am confruntat.

Aştept, pentru a avea o imagine echilibrată, să solicitaţi şi Guvernului şi Ministerului Energiei sau Economiei, să precizeze ce eforturi investiţionale a realizat în ultimii ani pentru îmbunătaţirea activităţii ELCEN”.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: Gabriela Firea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

85 comentarii

  1. CAM ASTA-I SOCIALISMUL,caviar pt smecheri si circ pt fraieri…

    • „max”? Frate cu „Grivei” sau cu „Lăbuș”!?
      Ce-are, retardel, de-a face „socialismul” cu o moldoveancă și niște mitici hoți?

    • Daca cifra de 784 de mil este adevarata , probabil ca in 2-3 cicluri primaria sponsoriza montarea a aprox. 1.000.000 de centrale de apartament complete adica acm plus caldura si scapau de gaura neagra numita pompos termoficare .

    • Abia aștept să taie Nicușor subvenția la căldură și la transportul în comun. Și la actori și muzicanți. Să vă tragă o smetie cu dreapta să vă săturați.

    • @vasilica… In timp ce stai ascunsa in grota din cauza pandemiei nu cumva iti umpli timpul privind filme unde joaca ACTORI si asculti muzica compusa si interpretata de MUZICIENI? Ce jalnic…

    • @gmbplay
      Mai aihUmor, pardon, copiii spun lucruri traznite!

      Prietene, tu ai habar despre ce vorbesti? Sa dea primaria bani pentru „montarea a aprox. 1.000.000 de centrale”…
      In primul rand, tu ai habar ce anume inseamna o centrala de apartament? Dupa cum vorbesti, tu-ti inchipui, probabil, ca e ceva cam ca un frigider sau un televizor, pe care-l pui intr-un colt de camera si, cumva, printr-un miracol, iti aduce caldura in calorifere si instantaneu apa calda la robinet.
      Mai Latrina3, incearca sa-ti imaginezi ca acea centrala functioneaza cu… gaze naturale. Dupa ce dai tu milionul ala de centrale fiecarui apartament, trebuie sa le asiguri si necesarul de gaze. Si ala nu e acelasi cu teava aia pentru aragaz, ci-ti trebuie alta teava. Alte sapaturi prin oras, alte distractii. Nu sapi ca sa schimbi tevile uitate de toapa ta suprema si „independentul” Oparica, ci… sapi ca sa tragi gaze.
      Apoi, ca sa folosesti centrala, trebuie sa-ti tragi alte tevi prin casa! Spargi peretii, muti mobila, doar ca sa-ti tragi alte tevi. Alta distractie. Tevile pe care le ai acum nu-ti folosesc la absolut nimic!
      Apoi, de ce sa folosesti tu ceva deja produs, vorbesc de aburul folosit de Elcen? Nu, mai bine il arunci in aer si tu arzi altceva ca sa te incalzesti. De ce sa folosesti ceva ieftin, cand poti folosi mai scump? Ca sa nu mai vorbesc de prietenii tai, rusii, care vor decide pretul gazelor! Iar iernile geroase, cand gazele se opresc pe la Moskva sau Buddapesht, Elcen poate folosi pacura sau carbuni ca sa nu te lase in frig. Centrala ta de apartament merge exclusiv doar pe gaze, deci vei avea un bibelou foarte frumos pe care sa-l stergi de praf.
      Ca sa nu vorbesc si de poluare. Indiferent ce incerci tu sa zici aici, centralele alea nu scot doar apa, ca altfel ti-ai trage si tu un horn la geamul tau, sa inspiri adanc. Centralele alea emit si ceva monoxid de carbon, de care tu nu pomenesti nimic. Tu doar vrei 1.000.000 de centrale de apartament…
      Asa ca lasa adultii sa vorbeasca, iar tu mergi inapoi la Mihaela.

      @ Vasilica Testament
      Alt troll cu idei crete.
      Mah pesedist mic, transportul in comun si caldura NU pot fi NICIODATA pe profit!!! N-ai cum sa obtii profit pe asa ceva. Astea sunt servicii oferite de primarie tuturor! Daca vrei sa obtii profit, transformi STB-ul in firma de taximetrie, cu care sa mearga… nici tu nu stii cine sa mearga. Cei care n-au bani, carora li s-ar fi adresat serviciul, nu-l vor mai folosi, deoarece va fi prea scump, iar cei cu bani, care si-ar permite sa plateasca pretul nesubventionat, isi vor lua masinile personale! Transport in comun nesubventionat inseamna lipsa acelui transport.
      Si la fel si la caldura. Daca oferi caldura doar celor cu bani, ei se vor debransa, deoarece va fi mai convenabil sa-si ia centrala, iar cei fara bani nu-si vor permite sa plateasca pretul nesubventionat. Din nou, lipsa serviciului.
      Si de ce doar actorii si muzicantii? Hai sa taiem si la profesori, si la doctori, si la pensionari, si tuturor. Ca doar nu facem diferentieri de clasa, nu-i asa, Vasilico?

      Nu mai vorbiti tampenii doar ca sa va auda hauritii.
      Inteleg ca voi sunteti platiti sa emiteti tampenii 24/24, dar totusi, mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati!

    • @kata @emil E greu de văzut ironia?

    • @Vasilica Testament
      Ironia matale e prea subtila. Mai da un ban si mai incearca o data.

      Eventual data viitoare scrie tu singur ca esti ironic.

  2. V-am zis ca Firea trebue sa plece dupa gratii pentru iepuri de plastic de 25000 de euro, si inca multe multe altele. Tu daca esti un bucurestean de rind trebue sa lucrezi 1-2 ani sa cistigi acesti bani iar daca lucrezi in pimarie si esti psdist atunci e foarte usor.

    • Se strânge lațul pt FiRea.Iar pt prostii care mai cred că PSD a făcut vreodată ceva in tara și că merită să mai conducă ceva vreodată cifrele sunt f relevante cu sau fara rea intenție.Poate vad acum și cei mai cretini dintre români că acele subvenții și pomeni care-i țineau captivi ca pe milogi puteau f bine sa fie cheltuite pt investiții și refaceau tot astfel că nu mai apăreau avarii la tot pasul .Iar in ceea ce privește spectacolele ,pt cine știe putina istorie zic doar atât :”pâine și circ”.Se dovedește că oamenii sunt la fel de prosti azi ca acum 2000 de ani….Și mai e ceva.Asta spune multe despre așa zisele vedete din Romania la care va închinați (de toate vârstele și genurile muzicale).Ei în vilute,haine și mașini de fite și prin concedii luuungi pe nu știu unde și voi proștilor fara apă caldă și căldură în mahalale și ghetouri !Normal că vedetele dădeau partea și au pus mereu botul la toate furtișagurile….Împărțeau cu ai de semnau cecurile ,că doar era pe bani publici.Romanul daca nu-i bagă direct lui mana in buzunar nu înțelege că tot furt este…Mai votați PSD !

  3. 784 mil euro subventie la caldura pt singurul oras din romania unde salariul este la media ue. daca esti locuitor al acestui oras trebuie sa ai buca groasa. cate scoli, gradinite si spitale puteam face cu banii cu care ii incalzim pe astia prin vaslui, teleorman sau alte zone mai slab dezvoltate?

    • @Mihai
      Auzi, cata vreme metroul e la Ministerul Transporturilor si nu la Primaria Bucale, subventia transportului distinsului dvs. kur e platita si de amaratii aia din Vaslui, Teleorman sau alte zone mai slab dezvoltate … ca sa citez dintr-un prost in viata.

    • Ai perfecta dreptate.
      Marlania asta cu subventia ,,la toti” ar trebui sa inceteze.
      Subventioneaza si patronului cocalar cu BMW si pensionarei cu pensie de urmas.
      Daca ar da subventii in functie de venit ar fi deja inchis subiectul termoficarii in Bucuresti pt ca la pretul real al gigacaloriei nu ar mai plati jumatate din apartamente un serviciu foarte prost!

    • Astia din Teleorman nu mai au agent termic sau apa calda de vreo 12 ani, toti au centrale proprii. Dar aia multi din Teleorman au venit sa lucreze in Bucuresti la firme care platesc taxe si impozite in Bucuresti. Fara provincie Bucurestiul ar fi la fel ca Vaslui, Teleorman si multe alte judete care nu iti plac tie. Daca sunt judete sub baroni Psd , nu inseamna ca si populatia este la fel. Tocmai ca multi s.au reprofilat sa scape de acesti oameni, au mai ramas doar cei care fac compromisuri pentru ca nu pot sa schimbe domiciliul. Daca nu iti place Bucurestiul, te poti muta la Oradea.

  4. Cat tupeu trebuie sa ai, ca după ce se dezvăluie atâtea nereguli sa vii revoltata și să-i ataci pe cei care abia s-au instalat. Va veni și ziua plății!

  5. Imi vine sa rad de bucuresteni ot ca ei au votat-o…. Dar in acelasi timp imi vine sa plang cand vad pe ce se duc banii statului.

    • Bucurestenii au votat-o, deci n-au decat sa se spele cu ea pe cap. Si cu apa rece.

    • la sumele alea cred ca se putea instala cate o centrala termica in fiecare bordei din „capitala”, si era mai rentabil. Oricum au ce au votat „capitalistii” de Dambovitza!

  6. Efectul Joule al celor 74 de milioane de luminite, miscarea corpurilor pe muzica indragitilor artisti locali, cativa l de tuica … si trece si iarna.
    Pacat ca s-a neglijat puterea calorica a afiselor concertelor.

  7. PS Domnul Ciolacu, domnul Dancu nu au nimic de spus? Vi se pare în regula?

  8. Lasa ma ca o sa cheltuiasca Nicusor mai putin.
    De abia astept ca Nicusor sa taie subventiile sa vedeti ce mai plangeti dupa Firea.

  9. Mai oameni buni, doua-trei luni de iarna petrecute in frig in casa trec repede si se uita si mai repede. Jumatate de an fara apa calda se uita la fel de usor, mai ales cand este in FIREA ta sa nu prea te speli. Ce ramane de neuitat este insa bucuria privirii la niste beculete atarnate deasupra strazilor, ascultatul unor artisti autohtoni de mare valoare ( de-ar da Domnul sa fie doar manelisti, as mai trai o viata! ) si mai ales gandul ca cineva ca duamna regina de mahala vegheaza zi si noapte ca tu sa ai toate acestea plus avantajul unui mediu nepoluat, garantul unei vieti lungi si sanatoase. Ce dovada mai palpabila sa ai ca sa te convinga toate astea daca duamna veninoasa a pierdut la mustata realegerea, iar cei care nu au venit la vot se pare ca doar lenea si frica de covid ( un fel de guturai, nu-i asa? ) i-au tinut in case si nu neaparat modul in care i-a tufut in gura soldoveanca patru anisori?

  10. Deci mituirea votantilor din blocurile comuniste cu aproape 1 miliard de euro prin care au beneficiat de subventia la apa calda si caldura!!!!!! Pe romaneste, fraierii care au platit pretul integral al gazelor au platit din taxele lor si o parte din facturile celor subventionati. Asa ”egalitate” comunistoida sa tot fie pentru unii care s-au obisnuit cu atarnatul si privilegiile de partid…
    Asta a fost proiectul de subsituire al galetilor si pungilor cu ulei si zahar.
    Daca mai e vreun naiv care se intreaba cum de a fost votata Firea in Bucuresti!

    • @ROCK se pare ca putini vor sa inteleaga despre ce este vorba. Dupa ce am citit mai multe comentarii se pare ca subventiile de tip „punga si galeata” sunt si la transportul public.

    • Ai ratat esenta problemei – subventiile alea nici nu acopera pierderile din retea. Daca s-a investi in modernizarea retelei de termoficare o singura data, nu ar mai trebui subventionate in fiecare an pierderile.

  11. Numai pesedistii ,deja plang dupa Veorica, Firea si Tudorache!

    • Aici ai dreptate.
      Viata anosta. Nu mai ai cui sa tragi o suedeza.
      Parca devenise o placere.
      Bine ca mai apare Make Porku si Sosoanca sa ne mai amintim de vremurile bune.

  12. Poate voiați să scrieți 740 de milioane de euro! Vulpița Firea a sifonat toți banii către buzunarele cui trebuie pe concerte de doi lei cu artiști de doi bani, teatru de păpuși gonflabile, circ, bâlci, statui, Arșinel, inseminări la membre de partid, excursii în Grecia, trotinete, vuvuzele, baloane colorate, decorațiuni de prost gust, carpete cu Răpirea din Serai și ÎN PRINCIPAL LUCRURI CARE NU FOLOSESC LA NIMIC.

    Și nu uitați bugetul de nivel național cheltuit pe reclame în care era pupată în dos de frații ei de la Antene și colegii de unitate de la TVR și alte televiziuni cerșetoare la banul public.

    Dacă mai adăugăm și angajarea numai a membrilor de partid, a neamurilor de interlopi din Voluntari și Teleorman și a tuturor impostorilor și sifonatorilor de bani publici…. cred că ajungem ușor la o pedeapsă cu 2 cifre. Asta dacă se și face o cercetare serioasă.

    • Acum poate își dă și lumea seama de ce făcea spume pe latrina 3 „artistul” p.@ii Dănuț Bitmang ! Cât avea el de încasat în campania asta electorală…… La muncă mizeriilor nu la pomeni ! 🖕

  13. Ce inseamna, domne, bataia de joc . Le dai bani cu care sa plateasca apa de se scurge in pamant in loc sa faci invers … Mai mare rusinea ! Merita sa faca puscarie vreo 3 milenii. Neam de neamul ei, pe scurt. Si la cat de grav e, as baga la puscarie si pe cei care au votat-o. 🙂 Nu doar din banii lor s-a facut macelul asta extraordinar.

  14. Cred ca daca din cele 784 de milioane date pe subventii, un sfert mergea in modernizarea retelei de termoficare, pierderile din retea se diminuau astfel ca nu mai era nevoie de un asa nivel de subventionare a pretului gigacaloriei. Si procesul putea continua apoi pana la un echilibru mult mai stabil al raportului pierderi / subventionari care acum a ajuns la un nivel critic cu urmari dureroase pentru unii, fie ca sunt sau nu bun-platnici la intretinere, oamenii neavand apa calda si caldura in mijlocul iernii. Poate nu e asa usor de realizat ce am zis eu, poate intervine si factorul timp, dar oricum ar trebui pornit acest proces cu tot disconfortul pe care-l va crea, e clar ca managementul de tip firea e sinonim cu falimentul.

    • Numai in Romania vezi boii in spatele carutei si caruta fara roti, intoarsa.

    • TOTI trebuiau investiti in modernizare!
      De ce sa plateasca altii factura de gaze a votacului pesedist?!

    • „Sutem toti in aceeasi barca”, a zis-o si Papa. Din pacate, nu te invata la scoala acest aspect. La scoala te invata ca esti singur, de capul tau, si „sa-ti urmezi visul” … Visul tigrului in jungla crocodiilor si al tuturor celorlalte reptile, veninoase, neveninose, toate zbiara, musca, se tarasc si fug de pusca.

    • noi doi sub o barca !

    • Stiti pe ce lume traiti? Mizeria cu centrale de apartament intr-un oras mare numai in Romania o vezi. Mai interesati-va de politica EU in legatura cu arsul gazelor, si sa vedem cum ne vom trezi din cauza unor imbecili si primari ticalosi cu niste infringement pe poluare din cauza asta. Centrale electrice OK !

  15. După ce s-a făcut goarnă electorală a PNL, Nicuşor Dan a uitat că, imediat după instalarea ca Primar General, şi-a exprimat convingerea că vechea gestiune publică va face obiectul unor anchete penale.

    Pănă acum, nimic, şi asta nu ne mai miră, întrucât PNL nu agreează controlul legal pe care populaţia îl doreşte asupra furtului de bani publici.

    Nicuşor Dan a devenit PNL, iar PNL = PSD, se ştie.

  16. Ar trebui sa se dea Lege: Votezi corupti, faci puscarie cu ei. 🙂 Ce poate fi mai corect ?

    • Varianta Corecta a Legii „Fara Penali…” 🙂 Ceva care sa implice Responsabilitate din partea tuturor partilor. 🙂 Asta da Democratie ! :X

    • si inca o lege… retardati ca tine sa nu aiba drept de vot

    • Romanul, fuge de responsabilitate ca tamaia de diavol … (doar nu credeati ca Diavolul fuge de tamaie !) :))

  17. Totuși ce înseamnă 784 milioane subvenție? Ajutoare către populație, care oarecum ești obligat legal să le acorzi sau o formă de a „ajuta” nușce companie de stat.. cifra la prima vedere e aberantă clar, comparativ cu investițiile de 15 milioane și era oportună o aprofundare.. nahh o părere

  18. SI LA CATEDRALA ? PENTRU BISERICI ? CATE ZECI DE MILIOANE ?

  19. A mai incercat cineva sa vada sumele din documente? G4Media, vedeti ca ati pus acelasi articol de doua ori. Niciunul nu contine sumele legate de termoficare etc.

    articolele:
    https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/12/centralizator-sume-concerte-luminite-G4Media-1.pdf

    https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/12/Centralizator-sume-concerte-luminite-Primaria-Capitalei.pdf

  20. Ca fapt divers, stiu ca in realitate e mai complicat dar:
    800 mill euro impartit la aproximativ 2000 euro centrala apartament = 400.000 apartamente cu centrala proprie.
    Pe site-ul falimentarului Radet spun ca furnizeaza caldura/apa calda pentru 562.000 de apartamente.
    Enorma paguba, e ca si cum ar fi mai ieftin sa cumperi 100 de masini pentru calatorii dintr-un autobuz, decat sa intretii autobuzul respectiv.

    • centralele de apartament nu sunt o solutie intr-un oras poluat ca bucurestiul. si am, asa ca stiu ce zic. polueaza. de aia marile orase europene prefera incalzirea centralizata. daca nu ar fi reteaua veche si proasta, incalzirea centralizata ar iesi mai ieftin, sa stii si tu. si mai putin poluanta per ansamblu. uita-te cum e in viena. dar aia investesc an de an in retea. noi nimic.

    • 1. Randamentul
      O centrala de apartament moderna are un randament de 90-95%. Sa spunem ca o centrala mare are randament de 100% (nu are).
      2. Poluarea
      Sa spunem ca o centrala mare sa spunem ca are filtre mai bune. Si centralele de apartament pot si ar trebui echipate cu filtre mai bune.
      3. Pierderile
      Oricat de noua ar fi o retea de distributie pierderi tot vor exista. Cu cat mai intinsa reteaua cu atat pierderile vor fi mai mari. Chiar daca randamentul unei centrale mari ar fi de 100% datorita pierderilor pe retea randamentul intregului sistem va fi mult mai mic, chiar in conditii ideale.
      4. Tot legat de pierderi
      Cu cat mai lunga teava cu atat mai mare volumul de apa in ea. Apa care la randul ei trebuie incalzita si mentinuta calda. Deci volumul ce trebuie incalzit este volumul consumat+volumul din instalatie. La o centrala de apartament volumul din instalatie este neglijabil fata de cel consumat. Ce volum are reteaua de transport din Bucuresti?

      Deci randamentul centralelor de apartament este de 90-95%. La o centrala mare, datorita lungimii retelei si a pierderilor pe retea (pierderi inerente – oricat de buna ar fi izolatia termica a tevilor – o izolatie buna este si foarte scumpa) randamentul general nu are cum depasi 60-70%.

      5. Mentenanta
      Constructia unei retele mici de apartament este o chestie relativ usoara, accesibila multor meseriasi si firme mici sau foarte mici. Asta permite concurenta si deci preturi mici. O retea foarte mare presupune firme foarte mari si deci cvasimonopol, deci preturi foarte mari.

      6. Strategic
      Reteaua de mari dimensiuni nu este utila atunci cand se arde gaz metan. Ar fi utila sa zicem in cazul in care vorbim de centrale pe carbune, centrale nucleare (nu va construi nimeni langa Bucuresti) sau centrale care sa arda deseuri din plastic (si care au nevoie de conditii speciale).

      Solutia asta ar trebui sa fie. Centrale individuale+filtre performante pe evacuare.

      Vali are multa dreptate cu calculul pe care il face.
      Banii s-ar duce catre cei care muncesc nu pentru a sustine un mod de lucru/productie cu probleme inerente. Banii s-ar cheltui o singura data si pentru o perioada lunga de timp (atata timp cat se va arde gaz).

    • @Dunce
      Prietenas, vezi c-am explicat cateva randuri mai sus ce-i cu centralele de apartament.
      Alea incalzesc gazul. Care gaz trebuie adus la tine in casa prin niste tevi. Care tevi NU sunt trase in orasul asta.
      Pricepi problema? Daca dai centrale pe gaz tuturor, te apuci si sapi tot orasul ca sa pui tevi de gaze. Ce sapi acum ca sa repari tevile RADET, dar ce-o sa sapi atunci ca sa dai gaze.

      Apoi e vorba de tevile din casa. Tu dai bani de centrale, dar instalatia interioara cine o plateste? Tu, care esti aitist de multinationala, sau pensionarul care se scarmana in buzunar dupa ultimul ban?

      „Centralele AR TREBUI SA aiba filtre”.
      Ok, pune-ti tu nasuul la hornul unei asemenea centrale si dupa o saptamana de stat acolo sa-mi zici cum te simti. Ca doar nu polueaza, ca asa zici tu.

      „6. Gaz metan si ce altceva aberezi tu acolo.”
      ELCEN arde, in momentul asta, chiar gaz metan. Iar cand prietenarii rusi ne lasa fara gaz, pot trece pe carbune sau pacura. Centrala ta de apartament ce arde cand se opresc gazele?

      Iar ELCEN produce si curent electric, pe langa caldura.
      Tu propui ca ELCEN sa nu mai produca electricitate, sau aburul produs oricum sa-l arunce in atmosfera, pentru ca nu mai e nevoie de el?

      Veniti toti cu idei crete, de genul „centrale de apartament”, dar niciunul nu vine si cu costurile necesare. Ce se intampla daca tot Bucurestiul incepe sa arda gaze? Dam afara o gramada de oameni, pentru ca stiti voi ca centralele au randament de 110%… !!!!!
      Iar dupa aia veniti cu „se stie ca”, urmat de cifre aiuristice, randamente, consumuri, filtre, fara nicio sursa reala verificabila. Asta chiar daca Romania e in infringement de la UE pentru poluare, iar in vest orasele redescopera incalzirea centralizata.
      Dar la voi „se stie ca”. Fara dovezi, ca doar „se stie ca”.

      Jeez… Mai sunteti multi?

    • Dar ce te infierbanti asa? Ai ceva interese ca nu te inteleg.

      Randamentul cum ti-am explicat este superior la sistemele mici. Ce nu intelegi? Randament mai bun consum mai mic. Cum ti-am aratat este vorba de un consum mai mic cu 30% asta in conditii ideale! Si centrala de apartament si centralele mari arzand gaz metan.

      Cat de necinstit poti fi sa te indarjesti ca a trage o teava de gaz este la fel de greu cu a trage o teava de apa? Pai e mai ieftin sa tragi o teava de gaz decat una pentru agentul termic care mai trebuie sa aiba si izolatie…

      Datorita randamentului cu cel putin 30% mai mic al sistemului mare, acesta polueaza per total cu 30% mai mult. Nimic nu opreste imbunatatirea filtrelor la centralele mici. La suvoiul constant de masini din Bucuresti centralele pe gaz chiar ca nu aduc un plus semnificativ. Ideal ar fi sa se imbunatateasca filtrele.

      Argumentul tau cu rusii este fals. Si Elcen tot gaz foloseste doar ca il foloseste mai prost adica la randament general mai prost datorita retelei foarte intinse. Iar Romanii nu au decat sa inceapa sa exploateze la Marea Neagra.

      Singurul argument valid pentru sistemul mare este posibilitatea de a arde si alt combustibil in afara de gaz metan (nuclear, motorina este prea scumpa, plastic ceea ce este prea poluant). Dar asta ai trecut-o la aberatii.

      Chestiile cu prietenas, Jeez nu constituie argumente. Logicuta fracturata-n tartacuta.

      La tine pierderea este castig, consumul economie, subventia profitabilitate, monopolul piata libera, etc… Sigur nu esti pesedist?

    • @Dunce
      Da, mah, m-ai prins. Eu sunt nepotul lui Gates si-al lui Soros, si-am investitii in retelele de caldura. Si am si in microfoanele 5G pe care vi le baga astia prin termometrele non-contact si vaccin.
      Cat de „indarjit” sa fii, cand vine cineva sa te contrazica sa-i raspunzi ca „are interese”??

      „Cum ti-am explicat”.
      N-ai explicat nimic. Ai venit cu placa „se stie ca”, iar apoi ai aruncat niste cifre.
      „un consum mai mic cu 30% asta in conditii ideale!”
      Iar in conditii REALE… cam cat? Asa, vreo 110%, asa-i?

      „Cat de necinstit poti fi sa te indarjesti ca a trage o teava de gaz este la fel de greu cu a trage o teava de apa?”
      Cat de necinstit poti fi sa nu recunosti ca a sapa o groapa ca sa bagi o teava inseamna fix acelasi lucru, indiferent ca o sapi pentru tine sau pentru o groapa de gunoi (cum incepuse papagalul de NeaCoitza)?
      Iar argumentul ca teava de apa trebuie izolata e aiurea. Teava o bagi direct izolata, nu sapi pentru a baga teava neizolata, oacoperi groapa, apoi sapi din nou pentru a izola cumva teava. Daca nu stii, nu te baga. Dar sa si semnalizezi…
      Cu ce difera ca opresti traficul pe o strada oarecare pentru a trage tevi de gaze, decat pentru a interveni la avariile unei retele de apa?
      „Pai e mai ieftin sa tragi o teava de gaz decat una pentru agentul termic care mai trebuie sa aiba si izolatie…”
      Nu. Trasul tevii are acelasi cost, indiferent ca bagi teava de plastic sau teava de cupru. Tu sapi o groapa, pricepi? Ce bagi in ea intra in alt capitol.

      „La suvoiul constant de masini din Bucuresti centralele pe gaz chiar ca nu aduc un plus semnificativ.”
      Daca traiesti in Bucuresti, poate stii ca a fost o perioada de timp in care traficul a fost oprit. Calitatea aerului s-a imbunatatit, intr-adevar, dar apoi au aparut depasiri ale nivelului poluarii care nu s-au putut atribui traficului auto, pentru ca… era oprit!! Deci „suvoiul tau constant de masini” nu are o contributie enorma la poluare. Nu mai minti, ca nu suntem toti chiar veniti cu pluta!
      Poluarea se datoreaza „indienilor” din jurul Capitalei, care ard noaptea cablurile furate, si pe care toti se fac ca nu-i vad.
      Si ti-am mai spus, daca o centrala e atat de nepoluanta, te invit sa stai o saptamana cu gura la hornul unei asemenea centrale si sa-mi spui dupa aia cat de sanatos e.
      Argumentul cu „oricum sunt altii care polueaza mai mult” e adevarata „fractura-n tartacuta”. E exact argumentul „indienilor” care ard cabluri. E argumentul pesedistilor cu legile justitiei, ca „daca toata lumea fura, atunci nimeni nu fura”. Nu, trollache, nu! Eu n-am furat, si ma deranjeaza sa ma bagi la gramada cu cei ca tine, ca sa-ti justifici tu hotiile. Ca tu furi, asta e treaba ta, dar nu spune ca oricum toti furam, deci si tu ai dreptul sa furi.

      „Argumentul tau cu rusii este fals.”
      Ce este fals? Ca depinzi de rusi sa-ti dea gaze? Cat de rus sa fii sa afirmi ca asta nu-i adevarat??
      Pai, prietene, asta am zis si eu, ca ELCEN arde gaze, la fel ca centrala ta de apartament. Iar cand rusii nu-ti mai dau gaze, ELCEN poate arde altceva ca sa-ti dea caldura, pe cand centrala ta ramane doar s-o stergi de praf. Si nu ma lua ca motorina e scumpa, ca atunci inchidem tot si construim „micro-centrale nucleare de cartier”, asa cum abera la un moment dat Oparica…
      „Dar asta ai trecut-o la aberatii.”
      De-abia nuclearele lui Oparica sunt aberatii. Sau tu ai fi de acord sa stai deasupra unei microcentrale nucleare?
      Ca sa pricepi si tu, poti incalzi apa aia si cu ajutorul reactiilor nucleare, nu doar arzand gaz. Doar ca trebuie sa fii tot aproape de oras, nu poti incalzi Bucurestiul cu apa incalzita la Cernavoda.

      „Iar Romanii nu au decat sa inceapa sa exploateze la Marea Neagra.”
      Dupa majuscula aia, te-as banui de haurism. Nationalism cat incape, nu stii ce si cum, dar sa fie facut de „Romani”. Sosoanca ce zice? Mahalagism, istericale si poale-n cap, dar asta place „Romanilor”…
      Pai, prietene, daca solutia era atat de simpla, de ce „Romanii” nu s-au apucat de exploatare? Nu ma lua cu concesiuni si alte tampenii. Tehnic vorbesc. Stii cum se face? De ce anume ai nevoie? Sau crezi ca vii cu barca cu vasle, te opresti deasupra zacamantului si incepe gazul sa suiere prin conducta aflata la vreo 200 km departare?

      Deci, prietene, sunt de acord ca hartia suporta orice.
      Dar de aici si pana la a veni sa-mi spui ca „Romanii” sa se apuce sa exploateze Marea Neagra ca sa elimini dependenta fata de rusi e un drum atat de intortocheat ca nici nu-mi dau seama daca vrei sa fii ironic si nu-ti iese, chiar crezi sincer treaba asta sau esti doar platit.
      Pana una alta, UE are procedura de infringement fata de Romania la poluare, iar argumentul tau este… sa crestem poluarea, pentru ca vom cerceta/dezvolta filtre mai performante (????). Nu raspunzi deloc cand iti zic sa-ti pui nasul la hornul centralei, dar sustii sus si tare ca centralele de apartament sunt solutia. Ba recunosti cu sfert de gura ca si ele polueaza, dar vii cu gura mare, in stilul Sosoanca, sa-mi spui ca trebuie sa punem filtre mai bune! Sa fie bine ca sa nu fie rau!
      Cauta pe internet „central heating” si-o sa vezi ce parere au si altii despre sistem. De exemplu, de Budapesta ai auzit cate ceva, ca-s aici, la o aruncatura de bat?

      „Chestiile cu prietenas, Jeez nu constituie argumente.”
      Nici n-au fost intentionate ca argumente, dupa cum (cred ca) nici tu n-ai vrut sa-mi dai mie argumentul cu „ai ceva interese” sau „esti pesedist”. Sau astea erau argumentele tale, sa ma faci de rusine ca am ceva interese daca sustin o idee folosita si de altii cu destul succes…?

      Hai ca m-am plictisit sa vorbesc cu peretii.
      Intereseaza-te inainte sa deschizi gura, ca nu doare!

    • Why the butthurt debilica?

      Chiar asa pune dracului mana pe carte pesedist incompetent si arogant, ca da faliment totul din cauza prostiei voastre.

      Bucurestiul este un oras FOARTE MARE SI FOARTE INGHESUIT CONSTRUIT DE PROSTI.

      Datorita marimii nu are cum pierderile sa fie mai mici de 30%. In Suedia in niste comunitati micute de cateva mii de oameni poate ajung sa aiba pierderi de 10% (diferenta intre GWh produsi fata de GWh consumati la utilizatorul final). In Estonia au 20% pierderi.

      Bucurestiul este foarte mare, deci lungimea tevilor va fi mare, asta daca nu faci centrale la fiecare cateva blocuri.

      Centralele tale mari cu un randament de 100% (nu au asa ceva) vor da un randament general de 70% datorita pierderilor din retea. Pierderi Inerente! Nu mai vorbim aici de mentenanta care la transportul de apa e foarte scumpa (ca doar nu folosesti apa dedurizata in sistemul tau, nu?)

      Viena are 26 de districte fiecare cu propriile centrale. Pe care au unde sa le construiasca avand o densitate a populatiei la jumatate fata de Bucuresti. Cu cat mai multe centrale cu atat mai bun randamentul general.

      In momentul de fata Bucurestiul are 5 centrale. Atata. Viena cu incalzire districtuala are cel putin 26 (sunt mai multe). Cum procedezi in Bucuresti? Ce darami ca sa construiesti centrale? La o densitate de peste 8000 oameni pe km2? In conditiile in care nici macar parcuri nu prea mai sunt.

      Sincer nu as vrea sa fiu in pielea lui Nicusor Dan.

      Insa tu demonstrezi tiparul romanului pesedist – aroganta, prostie, agresivitate, proasta crestere. Dupa aia va mirati ca va dispretuieste o lume intreaga. Ineaca-te in sosul tau acolo si stai dracului nespalat si in frig dar cu ”subventie” incasata de Elcen ca deh ei si-au facut treaba.

    • @Dunn:
      1. Randamentul in cogenerare va fi intotdeauna mai mare.
      2. Eficienta unei solutii de incalzire la comun vine in primul rand din faptul ca ai consum continuu, deci nu trebuie sa pornesti si sa opresti sistemul de 20 de ori pe zi, cum se intampla la o centrala de apartament.
      3. Pentru o centrala de apartament, este prohibitiv costul unei solutii de filtrare / captare (de CO2). Pentru o centrala de cartier ar fi rezonabil.

    • 1. ”Randamentul in cogenerare va fi intotdeauna mai mare.” Mai mare de 100%? Despre ce perpetuum mobile vorbim aici?
      2. ”Eficienta unei solutii de incalzire la comun vine in primul rand din faptul ca ai consum continuu, deci nu trebuie sa pornesti si sa opresti sistemul de 20 de ori pe zi, cum se intampla la o centrala de apartament.”
      Ineficienta incalzirii la comun vine din faptul ca nu exista consum continuu. Sunt varfuri de sarcina, modele comportamentale specifice ce conduc la asta.
      Ineficienta incalzirii la comun vine din lungimea tevilor ingropate. Cu cat mai putine centrale cu atat mai lungi liniile cu atat mai prost randamentul. Cazul Bucurestiului.
      Pe langa pierderile prin pamant este pierderea ca trebuie sa incalzesti apa din reteaua de transport (tur+retur) ceea ce nu este neglijabil.

      Pierderile de energie electrica la o pompa de 25-30W? O pompa de circulatie de 22 W de la Grundfos acopera un apartament. Mai putin ca un bec. Despre ce pierderi vorbim? La regimul tranzitoriu, la aprindere, la stand by? La 22 W? Hai… te rog.

      3. ”Pentru o centrala de apartament, este prohibitiv costul unei solutii de filtrare / captare (de CO2). Pentru o centrala de cartier ar fi rezonabil.” This is soooo yesteryear…

      Exista solutii, urmatorii ani vor aduce schimbari dramatice in zona.
      https://news.mit.edu/2019/mit-engineers-develop-new-way-remove-carbon-dioxide-air-1025
      Faradaic electro-swing reactive adsorption for CO2 capture se cheama. Romanii insa prefera sa ramana la mantrele idioate ale fosilelor copiatoare. (Politehnica a avut atatia ani un rector handicapat ca Gh Rulea. Sa fim seriosi. La ce ne putem astepta?)

      Intr-un alt post am explicat cat de problematic e sa faci centrale de cartier (sau district ca la Viena) intr-un oras atat de aglomerat ca Bucurestiul.

      Deci discutia ar trebui incheiata si poate sa inceapa careva sa mai si munceasca. Eventual la un filtru… sau la un sistem GIS pt a identifica amplasarea optima a ”centralelor de cartier”.

    • @Dunce
      „Insa tu demonstrezi tiparul romanului pesedist – aroganta, prostie, agresivitate, proasta crestere.”
      Apoi continui cu: „Ineaca-te in sosul tau acolo si stai dracului nespalat si in frig” si „Why the butthurt debilica?”
      Unde e agresivitatea, Dunce? La cine? Unde e proasta crestere?

      „Dupa aia va mirati ca va dispretuieste o lume intreaga.”
      Daca nu esti roman, pardon, „Roman”, de ce mai comentezi pe aici, „debilica”? Stai in coliba ta si comenteaza cand te intreaba cineva in mod direct.

      „Deci discutia ar trebui incheiata si poate sa inceapa careva sa mai si munceasca. Eventual la un filtru… sau la un sistem GIS pt a identifica amplasarea optima a ”centralelor de cartier”.”
      Corect. Pui pe altii sa munceasca, pentru ca tu esti prea ocupat sa arunci vina in curtea altora. Butthurt much, debilica?
      Pies. Nu-ti trebuie sistem GIS, chiar daca pentru tine suna pompos. Reteaua respectiva are anumite zone defavorizate, in care se pot construi alte centrale. Titan, de exemplu, daca ai auzit de asa ceva, unde era o centrala care a fost inchisa!!! GIS e o smecherie inventata de unii care sa stea la calculator si sa se faca, precum Dinescu, ca muncesc. Isi are aplicabilitatea ei, dar nu e solutia universala. Ridica-te de pe scaun si munceste cu mana, „domderector butthurt”!

      Dar, dupa cum spuneam, m-am plictisit sa vorbesc cu peretii.
      Hhhhhadieu, butthurt debilica!

    • Cat de idiot si necinstit poti fi!

      Idiotenie pesedita, bine ca va sponsorizeaza o Romanie intreaga escrocheria cu cogenerarea de inalta performanta ca sa tina pe picioare escrocheria elcen.

      Da de unde stii tu bai idiot pesedist ce muncesc oamenii? De cand un sistem GIS e o escrocherie? Prostul pamantului.

      Chestia cu Titanul e alta prostie. Pai ca sa ai un randament cat de cat ti-ar trebui centrale 30-40 MINIMUM. Unde le construiesti debil pesedist? Ce darami idiotul pamantului.

      Tevile alea pe care vrei tu sa transporti apa se vor distruge la randul lor datorita calcarului. Cum le intretii cand majoritatea sunt tevi ingropate?

      Esti un idiot patentat.

      Tu imbecilule ar trebui sa taci din gura atata vreme cat voi sunteti cei subsidiati. De unde mama dracului aia care platesc trebuie sa taca si aia care consuma au dreptul sa vorbeasca?

  21. majoritatea se uita la 74mil vs 15 mil, dar partea a doua e scandaloasa: de ce in bucuresti, locul in care veniturile sunt printre cele mai mari din romania, exista 800mil eur subventie pentru apa calda si incalzire? eu platesc taxe la fel si am platit bransament, doua centrale si gaz cat incape fara vreo subventie, deci asta vine cum?
    doar un alt miticism de doi bani. n-o sa aveti niciodata centura, trafic descongestionat si nimic altceva pentru ca nu vreti sa respectati reguli. va meritati soarta si primarii de doi bani pe care i-ati avut si o sa-i aveti in continuare.

    • Vorbești de parca locuitorii Bucureștiului au votat printr-un referendum sa li se subvenționeze apa calda și transportul. Din partea mea sa fie biletul de ratb 5 lei, sa se mai rarefieze, e oricum prea ieftin. Sa nu se mai subvenționeze nici căldură, dar sa fie, e atât de simplu. Atâta timp cat oricum plătim pentru ceva ce nu avem, vii tu și zici sa se și scumpească acel ceva…

    • Pentru că sunt asistați social, majoritatea și au nevoie de subvenție pentru orice. Restul țării să se descurce cum poate, că asta e, capitala e doar una …. Văd că se plâng toți de Firea acum, să vedem cum o ii umple Nicușor Dan de „respect”. Aaaa, stai, că a și zis ceva, că vor avea apă caldă vara și iarna rece, măcar amintiri frumoase să aibă, că viitor nu prea le vad

    • „de ce in bucuresti, locul in care veniturile sunt printre cele mai mari din romania…”

      Bre Botox… tu compari mere cu pere si scoti la rezultat gem.

      Tu compari veniturile din Bucuresti cu preturile de la tine din sat? Cat costa chiria la tine in sat, si cat costa aici?
      Nu ma lua la sentiment, ca bucurestenii au salarii mari deci merita sa plateasca mult, pentru ca ei oricum platesc mult! Chiria din Bucuresti e comparabila poate cu cea din Cluj, unde sunt alte salarii mari, nu cu cea din Mures de exemplu! Compara costul vietii, nu salariile, ca nu castig salariul de aici pe care-l dau pe preturile de acolo!

      „doar un alt miticism de doi bani. n-o sa aveti niciodata centura, trafic descongestionat si nimic altceva pentru ca nu vreti sa respectati reguli. va meritati soarta si primarii de doi bani pe care i-ati avut si o sa-i aveti in continuare.”
      Miticism e doar in capul tau infierbantat de ardelean.
      In Bucuresti sunt o gramada de locuitori veniti din toate partile tarii, unii chiar de la tine din sat. Si astia voteaza in scarba ce le vine sun stampila, pentru ca altceva nu stiu.
      Daca vrei sa dai vina pe bucuresteni, atunci da-le ceva sa voteze doar ei, nu si „veneticii” (asa cum spun ardelenii), si vezi ce parere au aia nascuti si crescuti acolo. Si dupa aia sa zici ca-si merita soarta.
      Altfel e ca si cum ai spune ca toti romanii-si merita soarta pentru ca o mana de fanatizati au votat in nestire PSD, ignorand cu buna stiinta ca au fost o gramada de altii care n-au votat PSD.
      Si as aprecia daca ti-ai tine parerile pentru satucul tau. Si eu imi platesc taxele si nu spun nimic despre banii care se duc in alte parti din tara, pentru ca asta inseamna sa traiesti intr-o comunitate. Sa spui altfel inseamna ca esti boszgor si vrei „otonomie”, adica banii tai sa ramana la tine si sa primesti si de la altii, pentru ca tu ai trei oua.

      Dar, la cum gandesti, si tu iti meriti soarta si primarii de un ban jumate pe care i-ai avut si o sa-i mai ai in continuare. Somn usor!

  22. De la festivale și concerte e cel mai ușor de furat fraților, eu ușor rău să furi de la concerte . Și un copil de 5 ani se prinde

  23. Da, maica, da’ ce frumoase sunt luminitele

  24. La-s Firuțo nu fi tristă. Că bucureștenii numa că te vedeau și-i luau căldurile ! Ce treabă ai tu că nu te vedeau toți ? Și ce dacă tu ca femeie , vorba lu Viorica, îți doreai mai mulți bani ? Care femeie nu își dorește ? Hai că-i lumea prea rea ! Aștia de la rezist nu mai rezistă-n frig ? Treaba lor !
    Să prinzi tu o comisie acolo în parlament de finante-banci, așa un fel de mașină de numărat/depozitat bani .. și reclame toată ziua la televiziunea Voluntari- Gargară . Lumea-i rea și nu înțeleg ce au cu o femeie care i-a lăsat fără bani, fără căludură ,etc

  25. automatizare automatizare

  26. Cred ca și acasă face asemenea cheltuieli,dar cu bani propui.

  27. Eee, la revelațiile postate sub Curtea Împăratului Irod nu te-ai uitat, dar mi-ai prins ideea cu „intelectualii prealuminati și preacurati să se despartă de restul lumii și de triburile de „primate”, să se organizeze și să-și creeze o țară unde să se ocupe de cercetare-dezvoltare”.

    Am visat si „croșetat” demult la acest nou Eden, grădina de frecvențe „divine”, unde doar corpuri biologice de frecventă, inteligență și conștiința superioară vor avea acces, si care va fi manageriat de sisteme oameni- AI, bazate pe quantum computing și pe telepatie, în care fiecare atebyte (unitate de măsură a gândurilor) va fi interceptat și ușor de accesat de oricine dorește din comunitate. O societate superioară în care nimeni nu are nimic de ascuns, și unde corupția și incorectitudinea nu există.

  28. Demult, am vazut o brosurica despre cum erau platiti artistii in vremea „Epocii de aur”. Era totul specificat: transport, diurna si toate cheltuielile, iar sumele erau rezonabile comparativ cu castigurile celorlalti angajati din diferite domenii. Tot pe atunci, pentru a obtine in fiecare luna cate un milion- doua de dolari din export , lucrau in uzine sau fabrici, in trei schimburi, cateva mii de angajati. Cum insa , de multi ani, se pot cheltui pe „distractie”in orasele mari, atatea milioane de euro, este de cercetat mai in amanunt!

  29. In realitate comparația e absolut logica , super-relevanta si foarte bine intentionata !

  30. Feciori si fete , daca coloratii halaicu ,alalalt depe siteurile gen cancanotv , vanghelie sint bine mersi liberi si prosperi , atunci de ce sirma-n fund ar avea alta soarta ? Garantez ca nu va pati nimic , restul sint bancuri pentru fraieri !

  31. Sint impacat cu mine insumi ca la alegerile locale nu am votat NICIODATA SI NU VOI VOTA VREODATA ,m-am pacalit de vreo 2 ori la generale & PRESEDINTII PACII , dar acum sint linistit de 24 ani si savurez cretinismul absolut perfect linistit .

    • cat de linistit poti fi daca simți nevoia sa ne spui cat de nevotat esti tu.
      Nu votezi macar taci din gura, nu te vaicari ca un neputincios defetist…

    • il savurezi in frig ? ca daca da, e ok, la ce prostii spui, asta meriti.

  32. 864 milioane euro „cheltuiti”pentru ca dupa 4 ani sa pandim caldura si apa calda precum parintii nostri inainte de 1989(str.Zambilelor, sect.2)

  33. Trebuie taiate subventiile celor cu venituri mari peste o anumita suma , si subventionati doar cei cu venituri mici , iar cu suma ramasa trebuie inlocuite condoctele vechi , e atat de simplu.

  34. da. ca iohannis

  35. „Comparație absurdă, irelevanta și cu rea intenție”!?!?! Atât știe moldoveanca! Nu cucoana! Ieși și spune cum, cât și unde ai dat banii, pe ce și cât sa realizat. De prostii suntem plini. Eu știu că, din Moldova la București, ți-ai rupt genunchii să înveți o meserie, să ai beneficii, să-ți intemeiezi o familie. Dar nu pe banii noștri! Și încă un lucru. Dacă inversai sumele de la beculete cu cele de la servicii, rămâneai primar 6 mandate! Știu că așa s-a trasat de la Jilava! Dacă făceai un referendum, îți garantez că și copiii tăi erau primari la capitală! Acum plătește!!! Și o să ai de plată! Cu vârf și-ndesat!!! Altfel, să ne țină Bunul în viață! Sărbători fericite!

  36. Se cam misca sarma in firea,poate o vedem la regimentul trei vargati !

  37. Atitudine tipica de hot prins asupra faptului, care vocifereaza cu tupeu si spune ca e invers.

  38. Bucureștenii au fost proști…. pentru că au votat PSD FiRea, iar aceștia le-au dat ceea ce au votat: căldură de la beculețe …

  39. wtf fireo, iti bati joc de banii publici? luati companile contractoare la puricat sa vedem unde au ajuns banii si sa-i recuperam tovarasi ca altfel se duc pe: masini scumpe, toale, genti si alte lucruri sclipitoare in loc ca noi toti sa avem o viata mai decenta. bai premiantilor unde va credeti?

    • Va aduceti aminte de Isuzu-urile luate de companiile Firii?
      Despre care Isuzu-uri, cand rahatul a lovit tavanul, a iesit insasi Fii Rea sa spuna sa fie vandute la licitatie, ca sa fie recuperati banii? Iar apoi s-a lasat linistea…

      Pai, dragii mosului, respectivele Isuzu sunt bine-mersi in patrimoniul companiilor. Daca le vedeti pe strazi, au numerele WEB. B-xx-WEB.

  40. Acestea fiind spuse : La Multi Ani !

    V-am pupat, in 2 ani m-ati convins, Romania e pe maini bune, tribaliste, primitive, cu viziuni … Ma retrag pt. ca nu vreau sa fiu anchetat pt. Libera Exprimare, mi-a facut placere sa cunosc ce va poate pielea si cat de incuiati sunteti.

    Sper ca G4Media sa aiba mintea sa protejeze ‘nick’-ul ca pe viitor sa avem o conversatie mai normala, nu log cu CNP-ul(desi n-ar fi rau)(e de facut ‘identitatea globala universala’ –mai au de invatat gigantii programare pt. ca in secunda asta Web-ul e inca extrem de vulnerabil — dupa cum tot ni se arata(TCP/IP –domeniul trecutului, au slujit veritabil 40 de ani dar nu mai sunt de actualitate)) dar macar cu acelasi nick(binding cu confirmare pe mail, n-o sa fiti toti nebuni sa va faceti 99…) Adios !