Oficial de la Budapesta: Următorul deceniu va fi deceniul mândriei maghiare / Europa trebuie să ţină seama de noi, maghiarii, că nu renunţăm la ceea ce este al nostru
Deceniul reunificării naţiunii va fi urmat de deceniul mândriei naţionale şi trebuie să depunem eforturi pentru ca solidaritatea naţională transfrontalieră să fie un fapt indiscutabil, atât în Ungaria, cât şi în străinătate, a declarat, sâmbătă, în localitatea Palic (Serbia) ministrul ungar fără portofoliu responsabil pentru familii, la sărbătoarea Sfântului Ştefan, organizată de Uniunea Maghiară din Voivodina (VMSZ).
El a mai spus că trebuie să depunem eforturi pentru ca maghiarii – indiferent în oricare parte a lumii ar trăi ei – să fie mândri că aparţin naţiunii maghiare, iar această apartenenţă să evoce respect din partea celor din afară.
„Am trecut pragul unui deceniu în care multe naţiuni vor eşua în lupta pentru supravieţuirea de zi cu zi, dar cred că pentru noi a venit un deceniu în care comunităţile maghiare din Ungaria şi de dincolo de graniţele ţării pot demonstra împreună, prin consolidare şi progres, pentru ei înşişi şi pentru lumea întreagă că sunt vrednici păstrători ai moștenirii Sfântului Ștefan”, a afirmat oficialul ungar.
El a mai declarat: „De aceea se simte acasă unul din Szeged la Zenta, unul din Debrecen la Oradea sau unul din Mátészalka, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, la Satu Mare, deoarece aparţinem uneia şi aceleiaşi naţiuni, vorbim o singură limbă, trecutul şi prezentul nostru este comun, şi dorim ca şi viitorul nostru să fie comun.
Și când să ne întrebăm, dacă nu de sărbătoarea Sfântului Ștefan, cum putem face incontestabilă această comunitate națională. Drumul Serbiei şi Ungariei este înconjurat de o mulțime de experiențe istorice și de durere, dar cele două ţări trebuie să se înţeleagă, deoarece sunt ţări vecine, iar în înţelegerea reciprocă rolul principal le revine maghiarilor din Serbia.
Ultimul deceniu și deceniul care urmează vor fi cu siguranță gravate în memoria generațiilor prezente, prin faptul că într-o epocă a fricii globale noi, maghiarii din Serbia şi din ţara-mamă, la fel cum nici sârbii, nici polonezii şi nici cei din Europa Centrală nu s-au lăsat resemnaţi şi subjugaţi, nu am îngenunchiat când nu a trebuit, dar am întins o mână de camarad când era nevoie.
În ultimii ani mulţi au învăţat că în Europa trebuie să se ţină seama de noi, maghiarii, că nu renunţăm la ceea ce este al nostru, că ştim să urmăm propriul nostru drum, iar în acest sens avem cu siguranţă aliaţi”.
Katalin Novák a mai arătat: „În trecutul comun sârbo-ungar au apărut multe probleme, iar acum este interesul Ungariei ca Serbia să fie un cămin pentru maghiarii de aici, un cămin care asigură siguranţă, este predictibil şi se dezvoltă, iar una din cheile acestui fapt este aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Ungaria ştie deja şi constată că statutul de membru al UE are şi anumite dezavantaje, dar poziţia noastră este fermă: prin aderarea Serbiei putem face un pas important către ordinea naturală a Europei”.
La rândul său, preşedintele VMSZ, István Pásztor, a evidenţiat în discursul său festiv că maghiarii din Voivodina luptă mereu pentru supravieţuire, iar în ultimul deceniu a trebuit să lupte pentru a nu-și pierde legitimitatea politică.
István Pásztor a amintit, totodată, că în ultimii 14 ani, VMSZ a fost adeptul cooperării cu majoritatea populaţiei Serbiei, bazată pe respect reciproc şi nu pe opoziţie. După cum a mai spus, nici nu vor să schimbe această situaţie, deoarece „vremurile grele în care trăim ne avertizează că nu este timpul pentru opoziție, ci pentru construirea alianțelor”.
„De aceea, singura dorinţă a participării noastre la viața politică sârbă va fi în continuare şi în viitor apărarea şi păstrarea comunităţii maghiare din Voivodina în vremurile grele. În privinţa maghiarilor, una din probeleme de actualitate care este prezentă mereu, este legată de dăinuire.
Miza este dăinuirea nu numai a maghiarilor din Voivodina, ci a naţiunii maghiare. Acum vin vremuri în care va avea loc bătălia pentru suflete. Au existat întotdeauna și încă mai există forțe care sunt interesate să adopte poziţii împotriva națiunilor puternice”.
În încheierea discursului, István Pásztor a subliniat că FIDESZ este partenerul strategic al Uniunii Maghiare din Voivodina. „Credem că Viktor Orbán, premierul Ungariei, are merite atemporale în reunificarea poporului Sf. Ștefan, care se consideră o singură naţiune”, a conchis preşedintele VMSZ.
Sursa Foto: Magyarhirlap/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii