Oficial de la Chișinău: Dorim ca TAB-urile pe platforme de 8×8, care sunt grele și consumă mult, să le schimbăm / Avem mașini de infanterie blindate pe șine care sunt foarte grele. Dorim să le înlocuim cu tehnică ușoară și mobilă de tipul IVECO sau Humvee
Secretarul de stat din Ministerul Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a declarat în cadrul unui interviu pentru buletinul de politică externă al FES/APE că Republica Moldova își propune schimbarea mobilității tehnicii de luptă actuale din dotarea Armatei naționale a Republicii Moldova cu una mai mobilă.
„Noi dorim ca tehnica grea de luptă, pe care noi o avem din timpurile sovietice, să fie înlocuită cu una mai ușoară și mobilă, dar în același timp ne dorim să menținem capacitatea de foc. De exemplu, ne dorim ca TAB-urile pe platforme de 8×8, care sunt grele și consumă mult, să le schimbăm. Avem mașini de infanterie blindate pe șine care sunt foarte grele. Dorim să le înlocuim cu tehnică ușoară și mobilă de tipul IVECO sau Humvee”, a declarat oficialul.
El a explicat că se dorește menținerea elementului de foc, precum sporirea capabilităților anti-tanc.
„Acesta este un element defensiv și în toată concepția aceasta se menține principiu defensivei suficiente. Noi, în dilema de securitate, atunci când construim armata, să nu apelam la mărirea numărului de militari. Acum avem 6.500 de soldați și vrem să rămână un maxim de 6.800 și circa 2.000 de civili ca personal auxiliar. Mergem pe modernizarea armatei și nu pe mărirea plafonului de personal sau tehnică”, a mai spus Valeriu Mija.
Oficialul a explicat și ce tip de relația pe linie militară va fi între Republica Moldova și UE și la ce vor fi folosite cele 40 de euro de euro promise pentru acestor sector de Bruxelles.
„În raport cu UE, nu discutăm despre echipament și nu armament. Aceste lucruri sunt publice și transparente. Deoarece UE, alocând aceste resurse, le gestionează la capacitatea pe care noi le-am cerut-o. Programul de cooperare cu UE se numește European Peace Facilicity. Noi am primit șapte milioane de euro în 2021 care au mers spre două proiecte: întărirea capabilităților de geniu și a capacității medicale. Și aici am afirmat că Republica Moldova ar putea ajuta la operațiunea de post-conflict în Ucraina cu un pluton de geniu. O parte din capabilități va fi redirecționată în acest sens”, a exlicat Valeriu Mija.
El a mai spus că în discuțiile cu UE, Republica Moldova s-a referit la mobilitate și modernizarea unor platforme de 4×4.
„Am discutat despre sporirea logisticii, avertizare timpurie și apărare cibernetică. Un alt proiect va fi modernizarea sistemelor de comunicații. Pe aceste șase segmente vor fi alocate cele 40 de milioane de euro. Noi speram foarte mult ca acest program să continue pentru că anumite capabilități sunt luate din planurile de modernizare pentru Armata națională până în 2030. Noi avem speranța că vom continua și vom continua pe etape”, a conchis oficialul de la Chișinău.
Mija a apreciat ca utile și necesare exercițiile militare dintre România și Republica Moldova.
„Dacă vorbim de exercițiile comune cu armata română, ele sunt foarte bune și utile pentru că noi obținem experiența de comunicare și interacțiune, dat fiind faptul că România a parcurs calea de modernizare și transformare mai rapid ca mebru al UE și NATO. Este o armată transformată. Faptul că suntem vecini, vorbim aceeași limbă și avem aceeași mentalitate este mult mai ușor să facem interoperabilitatea între armate. Noi apelăm mereu la autoritățile din România pentru a dezvolta mai multe proiecte în comun pentru că ulterior le și putem implementa mai rapid”, a precizat el.
Războiul din Ucraina a regândit prioritatea reformei armatei și în Republica Moldova, iar președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță au declarat împreună că vor să sprijine o reformă reală în acest domeniu ignorat de mai bine de 30 de ani de toate guvernările de la Chișinău.
Foto: Secretarul de stat în Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija. Sursa/Facebook Ministerul Apărării din Republica Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii