Oficial german: În capul mesei în timpul președinției românești a UE trebuie să stea președintele Iohannis / Meleșcanu: Suntem surprinşi, nu are calitatea instituţională
Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania, a declarat pentru RFI că „Guvernul României este deloc pregătit” pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE și că președintele Klaus Iohannis trebuie să stea ”în capul mesei” pe durata mandatului la conducerea UE.
„A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene, şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată”, a afirmat el.
Întrebat cine ar trebui să stea „în capul mesei” în timpul Preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă, Fabritius a răspuns: „Desigur, preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE”.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a reacționat la afirmațiile lui Bernd Fabritius, susținând că acesta „nu are calitatea instituţională de a aprecia ‘cine ar trebui să stea în capul mesei în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE'”.
„Suntem surprinşi de declaraţia domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania. Domnul Fabritius nu are calitatea instituţională de a aprecia ‘cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?'”, subliniază Meleşcanu, potrivit unui comunicat remis de MAE.
Ministrul de externe susţine că „nu este de competenţa niciunui oficial străin de a oferi judecăţi cu valoare de sentinţă” în ceea ce priveşte un proiect de ţară care se doreşte a fi implementat în cele mai bune condiţii, cu participarea tuturor factorilor de decizie şi a tuturor instituţiilor statului, conform prevederilor Constituţiei României”.
„Totodată, reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce priveşte colaborarea instituţională şi exercitarea mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă şi lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească. Eforturile instituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei României la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către obiectivele comune, mai ales promovarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene şi consolidării rolului Uniunii la nivel internaţional. Îmbunătăţirea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu şi un efort coordonat al tuturor actorilor relevanţi în acest context. Suntem convinşi că partenerii noştri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune şi la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european”, conchide Meleşcanu.
Duminică seară, într-un interviu luat Vioricăi Dăncilă și difuzat de Antena 3, premierul susținea că vrea să meargă în locul președintelui Klaus Iohannis la Consiliul European în perioada președinției României la UE, ea reproșându-i șefului statului și faptul că a preluat ștafeta președinției rotative de la cancelarul austriac Sebastian Kurz. Dăncilă a spus că, dacă Iohannis nu îi cedează locul la Consiliul European, va trebui să ia măsuri, fără a da detalii.
„Președinția Consiliului UE e deținută de către prim-ministru și de către Guvern. E o regulă care trebuie respectată. Deci tot ce ține de legislația europeană, tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniștrii din Guvern și primul ministru conduce președinția Consiliului UE. Pe data de 15 ianuarie chiar prim-ministrul va vorbi de prioritățile președinției în plenul Parlamentului European de la Strasbourg“, a afirmat Dăncilă.
Ea a susținut că Guvernul României duce pe agenda europeană subiectele de interes, este negociatorul imparțial și facilitatorul de consens la nivel european (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii