G4Media.ro

Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, doar mediul privat duce…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, doar mediul privat duce povara în 2024. Reorganizarea instituțiilor bugetare – prorogată / Doar ”specialii” din armată, poliție și serviciile secrete sunt plătiți pentru orele suplimentare

Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare. Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

  • În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș recunoșteau o gaură de 20 de miliarde de lei la buget și anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. La acel moment, Ciolacu (PSD) și Boloș (PNL) anunțau că, pe lângă taxele și impozitele noi impuse firmelor, și bugetarii vor fi părtași la strângerea curelei prin reorganizarea instituțiilor publice.

Acum însă, guvernul PSD-PNL a decis să amâne pentru șase luni reorganizarea instituțiilor publice. Astfel, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024, textul actului normativ specificând la Articolul LXIX: „Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”.

În plus, ordonanța de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL prevede creșterea generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024.

Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere. Există însă și excepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023.

Creșterile de taxe, impozite sau eliminarea facilităților fiscale – toate decise printr-o lege din octombrie 2023, rămân însă în vigoare. Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe a fost adoptat după ce Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Cele mai importante prevederi ale pachetului de măsuri fiscale, potrivit Economedia:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate. În schimb, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme. Sunt exceptate de la taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.
  • Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.
  • Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse. 
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță vor putea fi acordate și în bani. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum.
  • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. De ce? Pentru ca pot, dragi români. Să îi votați în continuare

    • cuie miolacu!

    • Am votat USR si apoi au făcut ALIANȚĂ CU AUR ADUCÂND PSD LA GUVERNARE. Tras linie ! AUSR !!

    • Nea Ilie,
      Vorbește mata acu’ cu Superman pe subiectul ru.perii alianței cu USR, dar să nu-l ții prea mult de vorbă, că are de ocolit Pământul luni bune de acum înainte, dacă vrea să dea timpul înapoi cu 2 ani de zile…!

    • Ne.a Ilie,
      Vorbește mat.a acu’ cu Super.man pe subiectul ruperii alianței cu USR, dar să nu-l ții prea mult de vorbă, că are de ocolit Pământul luni bune de acum înainte, dacă vrea să dea timpul înapoi cu 2 ani de zile…!

    • Moromete, generalizezi, denaturezi, si dai cu fake … nu a fost nicio alianta cu aur (a fost doar un vot identic impotriva mafiei psdnl-iste) iar pe psd la guvernare i-a adus werner si ai tai iubiti mafioti liberali … hai, canta la alta masa ca aici nu ne plac manelele

  2. Cât se poate de logic, din punctul lor de vedere. N-au voturile bugetarilor, pot să-și facă bagajele. Partea frumoasă e că și le vor face oricum, și ei știu asta. Go USR!

  3. Ciolaniada: triplarea impozitului micro pe venit, cresterea cu 50% a impozitului pe dividende, cresterea tva ului…
    In sistemu’ public elimina voucherele de vacanta pentru cel mult cateva mii de persoane…restul votantilor, pardon salariatilor, o sa primeasca peste 1 milion de oameni…poi da ca are de unde

  4. Daca asta NU E mita electorala, nu stiu care e! Cat de gu/noi poti sa fii sa-ti divizezi poporul in halul asta doar ca sa iesi bine la urmatoarele alegeri?!

  5. Daca asta nu e mi.ta elector.ala, nu stiu care e! Cat de gu.no.i poti sa fii sa-ti divi.zezi po.po.rul in halul asta doar ca sa iesi bine la urmatoarele alegeri?!

  6. Se indoia cineva ca nu se va intampla lucrul acesta?
    Semnale ca asa va fi au fost destule. Si apoi, cum sa dai cu austeritate peste bugetari ca doar vine revelionul, apoi Pastele. Apoi vin concediile. Cresc aia mici si ajung tocmai buni de intrat in campia manoasa a muncii bugetare. Cei mari vor sa se transfere la si mai bine. P-orma prietenii ci cunostintele din privat vor si ei sa manance si pt asta au nevoie de contracte cu statul! Dar daca ar fi austeritate pe bune nimic din ceea ce am enumerat eu mai sus nu ar fi posibil.
    PS. Si asta nu are nicio legatura ca intram in an electoral.
    PPS. Iliescu a spus in 90 : „Vom construi o lume noua…” iar cei de la Catavencu ai dracu’ l-au auzit cand ii soptea continuarea lu’ Petrica, „Nu voua”!

  7. Oricine vede cu ochiul liber ca se promovează discriminare între mediul privat și cel public în suportarea costurilor austerității.Pentru ca sectorul public opunea rezistența la schimbare în acest moment, dar de la 01 iulie 2024 va trebui sa cedeze.Pana atunci statul pierde sume substanțiale de bani care urmau să fie obținute prin reducerea cheltuielilor publice.

  8. Aolio! Si comentariul asta pasnic trebuie sa fie moderat?! :))

  9. Cred ca trebuie definită prin lege o categorie a lucrătorilor esențialul, pentru care neplata orelor suplimentare prin compensarea lor cu timp liber ar pune în pericol ordinea și siguranță publică, functionalitatea activității sistemului ca atare.

  10. *lucrătorilor esentiali

  11. daca platesti taxe in romania inseamna ca nu esti bun afacerist

    • Destept esti cand iei bani de la stat(ziua trece leafa mere’ pensia speciala vina), pr o s t cand dai bani la stat

  12. E normal! La noi bugetul nu se face entru tara, pentru proiecte necesare tuturor, ci se face pentru a lua de la unii (prosti provati care produc plusvaloare si platesc taxe) si a da la altii (bugetari ineficienti – vezi schema TVR vs ProTV(sau A1) – si care se inmultesc ca paduchii)

  13. Totul pentru bugetari, totul contra sectorului privat! La asta se reduce toată politica economică a partidelor de stânga, care nu știu altceva decât să dea și iar să dea la bugetari, respectiv să ia și iar să ia de la privați! Partidele de stânga n-au agreat niciodată sectorul privat, pentru simplul motiv că ultimul se dezvoltă într-o economie de piață, total străină acestora!

    • nici pnl, care se da de dreapta, nu agreeaza sectorul privat, altfel n-ar fi fost de accord cu masurite de austeritate psd-iste; atat doar ca ei fura impreuna, psd-isti si pnl-isti cot la cot, care pe care, dar partide de dreapta, stanga, la noi in tara nu exista, iar ideologia politica se stabileste in functie de interes

  14. Fără legătură cu acest articol, dar m-am gândit că este util pentru fanii Pilonului II obligatoriu de Pensii private:

    „Cum se calculează punctajul în situația persoanelor care au aderat la un fond de pensii administrat privat?
    În situația asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condițiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuția datorată la sistemul public de pensii și contribuția prevazută de lege pentru condiții normale de lucru.

    Valoarea indicelui de corecție este:

    2008, ianuarie – noiembrie: 0.93103

    2008, decembrie: 0.92727

    2009, ianuarie: 0.92857

    2009, februarie, decembrie: 0.93610

    2010: 0.92013

    2011:0.90415

    2012: 0.88818

    2013: 0.87220

    2014: 0.85623

    2015: 0.8099

    2016: 0.80608

    2017: 0.80608

    2018: 0.85000

    2019: 0.85000

    2020: 0.85000

    2021: 0.85000

    2022 – 0.85000

    2023 – 0.85000”
    Informații copiate de pe site-ul CNPP.

    • Și ? Pensionarii care au aderat la Pilonul II primesc sume frumoase unii chiar imense, cash la plecarea în pensie. În sistemul public de pensii pensia o stabilește politicul prin ”reforme” , prin care cine a cotizat 15 ani ia și din banii celui care a cotizat 40 de ani, dar nu se oprește acolo ..ia și din buzunarul tău prin taxe majorate an de an ..numai ca să fie bani la buget pentru cei cu pensia minimă să nu pomenesc aici de pensiile șpeșiale..suportere.

    • Am uitat: Nu mai copia, unii au încercat cu doctoratul și nu a ținut mult , mai ales că tu nu ști ce copiezi !

    • Mai vorbim peste câțiva ani…

    • Interesant ca penalizeaza faptul ca nu se contribuie cu toata suma dar cineva care are salariul mai mic si contribuie cu toata suma nu e penalizat.

  15. Partea buna e ca cresc cu 38% subventiile acordate partidelor. Micii intreprinzatori sunt vaci de muls.

  16. Trebuie apreciat că atunci când PESEDEUL a promis că mărește taxele la privați și majorează salariilie la bugetari a făct TOT ce s-a putut pentru ..MAREA REALIZARE. Altfel spus plătește mita electorală din banii celor de dreapta, ba mai mult duce o campanie de denigrare a peneliștilor cum că aceștia s-ar opune chiar dacă peneliștii nu pot avea o implicare în ministerele conduse de pesediști. Uimirea e că numai USR combate mai tare politica de dreapta în România decât PESEDEUL.

    • „Uimirea e că numai USR combate mai tare politica de dreapta în România decât PESEDEUL.” iar te lansezi in fantezii prietene, eu zic sa mai te uiti odata la prescriptia aia ce ti-a dat-o medicul caci tare cred ca ai incurcat pilulele

  17. Stie cineva ce fac „specialii” din ‘armata’ in orele suplimentare? De ce este nevoie de ore suplimentare pentru ei?

    • pentru ca e razboi la granita, desi daca te uiti la armata romana e in degringolada totala, doar se fac ca muncesc (suplimentar sau nu)

  18. Se plătesc orele suplimentare pentru ca nu se poate acorda timp liber,nu mai mâncați kk

    • Legea zice ca „În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, orele suplimentare prestate în afara programului normal de lucru vor fi plătite cu un spor la salariu…”. De ce nu e posibila compensarea prin ore libere plătite? Daca tot ne dai si nou ce mananci tu, macar sa stim de ce.

    • @Nini, Păi cui ai vrea sa plateasca ore suplimentare, în primării, CJ, prefectura, anaf, administratie publica unde este program fix 8 ore L-V? Acolo unde statul de organizare este supradimensionat? De aia suntem o nație de idioți, cei din privat cand spui bugetar se gandesc fix la poliție, armata, jandarmeria(nu aveti treaba cu pompierii, ca de, aia salvează vieți si nu sancționează pe romanul „cinstit”) etc…unde culmea în sectoarele respective e criza maxima de personal, cand faci din ture 40 de ore suplimentare intr o lună, iar luna următoare faci 30, cand sa le recuperezi si cu cine ? Tu în privat muncești pe degeaba? Risipa de bani este în administrația publică…de ce nu se face reforma administrativă a țării, ai idee cat s-ar economisi? De ce nu se taie subvenția la partidele politice…dar de ce nu se desfiinteaza instituții care n au nicio întrebuințare? Dar va doare la bască de asta, sunteti prea ocupati să purtati de grija specialilor din ordine publica si siguranta nationala…cu mentalitatea asta meritati din plin, vorba aia, luati cu paine.

  19. Stai sa va intelegem clar.
    Pai dupa alegeri pana al urma va fi bine sau va fi rau ca toata lumea vede inainte alegeri numai voturi iar dupa elegeri numai lacrimi.

  20. Noi stim deja din experienta ca cei care le vor da voturile vor plange de ciuda ca ailalti nu au afost atata de prosti sa le dea votul si sa nu primeasca nimica.

  21. Noi stim deja din experienta ca cei care le vor da voturile vor plange de ciuda ca ailalti nu au afost atata de pro/sti sa le dea votul si sa nu primeasca nimica.

  22. Creste chiar cu aproape 50%, de la 210 milioane de lei la 300 milioane de lei.

  23. Doamne, cine-i ține pe ăștia-n brațe?

  24. Vai de de capul vostru de strategi că în timp ce voi vă ocupaţi numai cu prostii din-astea Simion a fost la Papa de ia stricat strategia lui Ciolacu pentru prezidenţiale.🙂
    Măi fraţilor noroc că nu se intră pe gratis şi la americani că i-ar fi luat faţa şi acolo la Ciolacu.😏
    Noroc că sunt fricoşi şi în Israel se feresc să meargă dacă nu le este apărat dosul că ăia imediat răpesc străinii fără protecţie diplomatică că altfel şi acolo i-ar fi luat faţa lui Ciolacu.😁
    I-am spus noi lui Ciolacu să se grăbească dar nici ăsta nu ne ascultă niciodată.🤦‍♂️

  25. Vai de de capul vostru de strategi că în timp ce voi vă ocupaţi numai cu prostii din-astea Simion a fost la Papa de ia stricat strategia lui Ciolacu pentru prezidenţiale.🙂

  26. Vai de de capul vostru de strat;egi că în timp ce voi vă ocupaţi numai cu pro;stii din-astea Sim;ion a fost la Pap;a de ia stricat strateg;ia lui Ciolac;u pentru prezidenţial;e.🙂
    Mă;i fraţilor noroc că nu se intră pe gratis şi la american;i că i-ar fi luat faţa şi acolo la Ciolac;u.😏
    Noroc că sunt frico;şi şi în Israe;l se feresc să meargă dacă nu le este apărat dosul că ăia imediat răpesc străinii fără protecţie diplomatic;ă că altfel şi acolo i-ar fi luat faţa lui Ciolacu.😁
    I-am spus noi lui Ciolac;u să se grăbească dar nici ăsta nu ne ascultă niciodată.

  27. Așa e, Grecia e tot ortodoxă, dar are plaje atrăgătoare și politicieni care nu dau o ceapă degerată pe Certificatul de Revoluționar…

  28. O sa o duc/a in P..A ca toti vor face ev/aziun/e ca numai asa vor mai pute/a sa supravietuiasc/a de nici juma/tate ce au aduna/t pana acuma la bu/get nu vor mai aduna.

  29. Gata cu smecheria.
    Miolacu dixit!

  30. E scenariul tipic, lasa sa se imputa treaba, ei arunca cu banii in bugetari, iar dupa alegeri, vor intra in opozitie si ii vor lasa pe ceilalti sa ia masurile de austeritate, ca sa pice de fraieri.

    • pai tocmai ca au amanat austeritatea la bugetari ca sa-si asigure voturile necesare pentru alegerile de anul viitor