G4Media.ro

Oficial maghiar, după o vizită în secuime: Autonomia este pentru toţi partenerii…

MTI Fotó: Soós Lajos

Oficial maghiar, după o vizită în secuime: Autonomia este pentru toţi partenerii mei de discuţie o nevoie/ Mai mulți au spus că poate ar trebui actualizate proiectele privind autonomia

Însărcinatul prim-ministrului Ungariei pentru intermedierea negocierilor privind cauza autonomiei maghiarilor de peste hotare, Katalin Szili, crede că nevoia de autonomie şi solidaritate maghiară au rămas neştirbite în Ţinutul Secuiesc. Katalin Szili a făcut aceste declarații pentru agenția de presă MTI, după o vizită de patru zile în Transilvania, dintre care trei petrecute în Ţinutul Secuiesc.

Aceasta a spus că în ultimele zile a participat la discuţii de podium şi evenimente în Baraolt, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi a vorbit nu doar cu politicieni, ci şi cu foarte multe persoane din afara spectrului politic.

“Autonomia este pentru toţi partenerii mei de discuţie o nevoie, iar aceştia au spus şi că pentru atingerea acestui scop trebuie lăsate de o parte bătăliile politice zilnice dintre maghiari şi nevoia de autonomie trebuie reprezentată în mod unitar” – a formulat însărcinatul prim-ministrului. Aceasta a adăugat: la
forumuri mai mulţi au spus că poate ar trebui actualizate proiectele privind autonomia.

În opinia lui Szili, una dintre propuneri a fost ca în timp ce chestiunea autonomiei este lăsată în aşteptare, trebuie profitat de alte posibilităţi legislative, care să îmbunătăţească situaţia maghiarilor din Transilvania. Însărcinatul prim-ministrului a amintit aici Codul administrativ, aflat acum la Curtea Constituţională a României şi care aşteaptă să fie promulgat, precum şi proiectul de lege privind minorităţile, care s-a împotmolit de 13 ani în Parlamentul României. Legat de aceasta, Szili crede că este important ca partidele politice maghiare din Transilvania să aibă propuneri comune de actualizare în ceea ce priveşte proiectul de lege care include şi autonomia culturală.

Szili a amintit că din experienţa ultimelor zile, maghiarii din Transilvania privesc spre Budapesta şi este important pentru ei ce face Guvernul Ungariei în interesul siguranţei naţiunii şi al ţării. Aceasta a adăugat: de multe ori a apărut în discuţii tema imigranţilor, iar poziţia Ungariei a fost sprijinită la maximum.

Însărcinatul prim-ministrului s-a întâlnit vineri cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás şi sâmbătă cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly. Szili crede că este un avantaj că cele trei judeţe ce compun Ţinutul Secuiesc (Covasna, Harghita şi Mureş) au preşedinţi maghiari. În
opinia sa colaborarea dintre cei trei face posibilă ca cele trei judeţe “să se sprijine într-o regiune naturală”. Szili a adăugat că a convenit să se întâlnească în decembrie cu preşedinţii celor trei judeţe pentru a discuta despre acele posibilităţi de colaborare regională care ar face posibilă dăinuirea maghiarimii pe plaiurile natale, creşterea economică şi lărgirea posibilităţilor culturale.

La începutul anului, în urma negocierii mediate un reprezentant al guvernului ungar, UDMR, PCM si PPMT au semnat o declarație comună prin care au cerut autonomia teritorială a ținutului secuiesc, o cerere care nu respectă Constituția României.

Katalin Szili a fost prezentată drept „însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere” de Balazs Izsak, președintele Consiliului National Secuiesc (CNS), potrivit hirado.hu

Katalin Szili a fost președinte al Parlamentului de la Budapesta în perioada 2002-2009.

Sursa Foto: MTI/ Autor: Soós Lajos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Sa nu va mirati. Reprezentantii Ungariei si politicienii si extremistii maghiari de la noi vor inteti atacurile la adresa Romaniei cu cat ne apropiem de 1 Decembrie. E in fisa postului.

  2. Automuie poate

  3. Si ce ofera Romania mai presus de ce ofera Ungaria? Ungaria are autostrazi si marcaje stradale, spitale, scoli, infrastructura…

    • „Mandria de a fi roman”!

    • Ce, nu ti-ajunge?!

    • Ungaria are si o dictatura foarte bine pusa la punct, unde totul este controlat de un singur om: presa, sistem judiciar, unde orice critica inseamna amentintari cu moartea etc. Grozava mai e Ungaria asta, tare bine ar fi sa devenim si noi asa.

  4. Propun să li se dea tuturor maghiarilor care vor autonomie : câte o plasa de pvc de 1 leu cu pământ românesc și un șut in c.r pentru a avea direcția spre budapesta.

  5. Felicitari Marius Copil! In sfarsit intro-o finala!

  6. O-o-o-o!

  7. Măi, eu sincer nu pricep.
    Ungurii vor autonomuie. De ce nu susțin proiectul Europa, în care nu vor mai exista granițele actuale, toată lumea va trăi într-un singur stat în care fiecare va fi liber să circule unde vrea, să vorbească ce limbă vrea și, în general, cât timp nu sare calul prea mult, să facă ce vrea?
    Dar nu, ei nu vor așa ceva. Ei vor o țară a lor, în care toată lumea să vorbească ungurește, cei de alte etnii să nu mai existe, că deh, „Otilo the bun” era suprazeu venit din Andromeda sau de unde le zice mitologia lor c-ar fi venit și alte prostii.

    Păi, fuck off! Ori suntem toți egali, ori vă cărați în țara voastră unde fiecare e superior celuilalt! În Europa nu e loc de țâfne etnice!

    Iar toți „oficialii” ăștia maghiari care vin și propovăduiesc fapte neconstituționale ar trebui declarați persoane non-grata și întorși din drum. Vor să-și facă campanie electorală, să și-o facă la ei acolo.
    Declarația cu deschisul sticlei de șampanie la terminarea mandatului lui Junker mi s-a părut de un talibanism înfiorător!

    • Ungaria critica proiectul European nu ii intereseaza decat fondurile europene, ca sa iaba de unde fura. In rest politica actuala este cea din secolul 19: o politica ultranationalista.

  8. Frati maghiari transilvaneni, autonomia e prea putin. Noi, romanii ardeleni, cerem INDEPENDENTA Transilvaniei ca sa scapam de mafia teleormaneana. Fiti cu noi!
    TOTI ardelenii pentru INDEPENDENTA!

    • Sunt Ardelean si nu sunt de acord. De Dragnea vom scapa, dar de Orban niciodata pentru ca ala e ales cu 70% desi a instalat dictatura. Asa zisa independeta a Transilvaniei este un proiect al Ungariei si inseamna depedenta totala fata de Budapesta.

    • @Timbru
      Poate ca esti ardelean (probabil nu, ca ardelenii adevarati nu suntem fani de mafia din teleorman ca tine, dar nah, nu suntem toti perfect… poti si matale sa te prezinti ca ardelean) dar la gandire esti sclav MITIC.

      Ca ardelean, cum te prezinti, esti atat de prost incat crezi ca daca Transilvania scapa de sub JUGUL TELEORMANESC ajunge sub JUGUL UNGURESC.

      Nu ma, #nuistule , ABIA DACA SCAPA DE RRRROMANI PATRIHOTI CA TINE CARE O SA RAMAI IN VASLUI si de unguri ca aia de la UDMR care sunt slugile PSD.

      Ca sa intelegi si tu mai bine „ardelene”: INDEPENDENTA pe care o vom avea e solutia de a scapa de consecintele greselilor unor exaltati ca miticii, ungurii, moldovenii sau oltenii. Daca tot trebuie sa platim macar sa platim pt greselile NOASTRE.

    • Asistatule gay… Mi se pare ironic faptul ca un exaltat sa vorbeasca despre alti exaltati. Reciteste-ti comentariul si demonstreaza-mi ca nu e asa cum infierezi tu cu manie proletara pe exaltati si exaltanti.
      Cat despre mafia miticilor, ungurilor, moldovenilor si oltenilor… fara comentarii. Nu toata lumea e Dragnea sau Tariceanu, dupa cum nu toata lumea e Hunor sau ce alte personaje iti trec tie prin cap. Tu vorbesti din punctul TAU de vedere, nu mai scrie comentarii in care crezi ca exprimi parerea tuturor.

      Lasa bautura, ca palinca-i tare si uite ce-ti face daca nu esti obisnuit cu ea.

  9. Declaratiile despre autonomie trebuie privite cu o doza sanatoasa de scepticism. Eu le consider pur electorale, ceva la modul celor despre unirea cu Basarabia – despre care cu totii stim ca nu se va intampla prea curand, dar care totusi dau bine la o anumita parte a publicului.