Oficial maghiar, la Sfântu Gheorghe: Fără drepturi colective, integrarea este doar asimilare / Trebuie să ne adresăm ONU pentru a recunoaște dreptul de a păstra identitatea națională ca drept fundamental al omului
Potrivit lui Katalin Szili, fără drepturi colective, integrarea în România a comunității maghiare din Transilvania este doar o asimilare.
Despre acest aspect, reprezentantul premierului ungar, Katalin Szili, a vorbit la adunarea delegaților Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), care a avut loc la Sfântu Gheorghe, după ce a transmis mulţumirea vicepremierului Zsolt Semjén şi a secretarului de stat pentru politică naţională, Árpád János Potápi, pentru mobilizarea electoratului maghiar în vederea participării la alegerile parlamentare din 3 aprilie, precum şi pentru rolul îndeplinit în colectarea voturilor exprimate prin corespondenţă.
Katalin Szili a declarat: Naţiunea maghiară nu a fost niciodată atât de puternică, unită şi hotărâtă să dobândească și să asigure garanții de pace, securitate și prosperitate, ca acum. Katalin Szili a mulţumit CNMT că susţine ferm aspiraţiile pentru autonomie.
„Și de aici transmit un mesaj societății majoritare românești: să nu se încreadă în politicienii lor. Năzuinţa noastră nu se referă la destrămare, ci la faptul că dorim să devenim o comunitate, pe baza principiului subsidiarității europene, o comunitate care își poate decide singură destinul. Trebuie să purtăm un dialog pentru ca toată lumea să înţeleagă: aici este vorba de dăinuirea unei comunităţi, de viitorul acestei comunităţi, de identitatea copiilor şi nepoţilor noştri”, a subliniat Katalin Szili.
Oficialul ungar a criticat politica minoritară din România din cauză că recent a fost anulat, în instanţă, drapelul orașului Sfântu Gheorghe, precum şi decretul Ministerului Edicaţiei Naţionale privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic Francisc Rákóczi al II-lea din Târgu Mureş.
„Integrarea comunității maghiare în România necesită recunoașterea drepturilor colective în România. Fără drepturi colective, integrarea nu este altceva decât asimilare”, a subliniat Katalin Szili, care a adăugat: „Constituția României ar trebui să recunoască comunitatea maghiară din România ca factor de formare a statului, la fel cum Constituția Ungariei recunoaște natura formatoare de stat a minorităților naționale”.
„Ca următor pas al politicii naţionale trebuie să ne adresăm Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) pentru a recunoaște dreptul de a păstra identitatea națională ca drept fundamental al omului, așa cum a procedat şi în cazul dreptului la un mediu curat și sănătos”, a mai spus Katalin Szili.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii