G4Media.ro

OFICIAL Parchetul General a clasat dosarul de plagiat al lui Robert Negoiță…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

OFICIAL Parchetul General a clasat dosarul de plagiat al lui Robert Negoiță pentru că s-au prescris faptele. Dosarul, tergiversat trei ani

Parchetul General (PG) a admis într-un răspuns pentru G4media.ro că a clasat dosarul de plagiat al primarului sectorului 3, Robert Negoiță, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Dosarul de plagiat fusese deschis în august 2016 de procurorii Parchetului sectorului 1. Chiar în acceași zi, dosarul a fost preluat de Parchetul general.

Clasarea s-a dat anul trecut, pe 15 mai, de către procuroarea Monica Pop, imediat după încetarea mandatului și pensionarea fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, și când la conducerea PG era procurorul Bogdan Licu, el însuși acuzat de plagiat, alături de fostul lui conducător de doctorat, Gabriel Oprea.

Foto jos: Răspunsul Parchetului General

Edilul era acuzat de comiterea infracțiunii de la articolul 197 din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe după ce, în 2012, a devenit doctor în științe juridice la Academia de poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, sub coordonarea profesorului universitar doctor Ioan Dascălu.

Potrivit acestui articol de lege, ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie”.

Parchetul a clasat și acuzațiile aduse lui Negoiță de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual și instigare la uz de fals, întrucât faptele nu există.

Edilul era acuzat că l-ar fi instigat pe profesorul Dascălu să îi accepte ”originalitatea” tezei de doctorat, deși lucrarea era copiată cap coadă, potrivit jurnalistei Emilia Șercan.

Jurnalista a publicat pe 30 mai 2016 teza lui Negoiță și textele din care acesta a copiat: articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate de economistul american Nouriel Roubini sau de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, și chiar din referate școlare.

”Lucrarea atinge toate standardele academice?”, a fost întrebat Robert Negoiță de către reporteri, la Parchetul general, în mai 2018. ”Nu ştiu chestia asta. Eu am avut conducător. O universitate care mi-a spus cum se face şi aşa am făcut”, a declarat edilul atunci, potrivit Știrilor Protv.

Parchetul a clasat și acuzația adusă profesorului Dascălu de complicitate la infracțiunea de însușire a calității de autor al unei opere, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

Procuroarea Monica Pop a clasat și acuzațiile aduse lui Dascălu de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals. Aici, Parchetul general, în răspunsul transmis G4media.ro, nu a mai precizat de ce a clasat acuzațiile.

Dascălu era conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan la Drept, la Universitatea Bioterra, facultate absolvită de primarul Negoiță, după ce și-a luat bacul la 31 de ani.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, promovată de Daniel Funeriu, şi Codului studiilor universitare de doctorat, atât doctorandul, cât și conducătorul lui, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze că opera este originală. Riscă să fie pasibili de fals în declarații, în caz contrar.

Procurorii au deschis dosarul după ce, în iulie 2016, comisia de etică a Academiei de Poliție a constatat că lucrarea de doctorat a lui Negoiță este un plagiat și a cerut Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor.

Edilul a scris atunci, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat de “moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care și-l asumă și din care a învățat o lecție importantă, respectiv că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.

În urmă cu 2 zile, CNATDCU a decis că sesizarea Academiei de poliție privindu-l pe Negoiță, depusă în urmă cu patru ani, trebuie completată cu sursele bibliografice din care acesta ar fi copiat și cu alte documente, în caz contrar sesizarea putând fi declarată neadmisibilă.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. asta cu prescris faptele mi se pare ca la noi in RO e fix ca imunitatea parlamentarilor doar pentru declaratii politice.

    • Sa Nu uitam de AMNISTIA FISCALĂ LA NEGOITA SI SMECHERI VÂNZĂTORI DE IMOBILE

      https://m.hotnews.ro/stire/22235492

    • Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

      Aceasta lege vine si acorda o amnistie persoanelor fizice ce au platit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzactiilor multiple repetitive si cu caracter economic, acestea s-au comportat ca si persoane fizice ce desfasoara activitati independente. Legea dispune amnistia asupra tranzactiilor efectuate pana la data de 30 iunie 2017.
      Vezi aici documentul din Monitorul Oficial .

      Aici se regasesc cu precadere persoanele fizice ce au ridicat in nume personal imobile rezidentiale pe care ulterior le-au cesionat sau le-au inchiriat in scopul realizarii de venituri.

      Fie dintr-o interpretare eronata a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoasterea obligatiilor de inmatriculare si inregistrare fiscala, aceste persoane au interpretat ca efectueaza cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datoreaza doar impozitul pe venit in procent de 2% – 3% din pretul vanzarii (conform evolutiei legislative), chiar daca faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfasoara activitati independente.

      In esenta, incepand cu anul 2008, persoanele fizice ce desfasoara activitati economice aveau obligatia sa se inmatriculeze la Registrul comertului, conform OUG nr. 44/2008, si ulterior sa se inregistreze fiscal la autoritatea fiscala.

      Pentru aceasta structura de afaceri, aceste persoane fizice se incadreaza in categoria persoanelor ce realizeaza venituri din activitati independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datoreaza:
      impozit asupra venitului net, in procent de 16%;
      contributia la asigurarile sociale de sanatate in procent de 5,5% si
      contributia la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%.

      Asigurarile sociale au fost uneori plafonate superior, in functie de nenumaratele modificari ale Codului fiscal.

      In foarte multe situatii, datorita inspectiilor fiscale, si datorita obligatiei notarilor de a raporta la ANAF tranzactiile privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, aceste persoane au fost inregistrate in scopuri de TVA fie direct din decizia acestora, fie ca urmare a inspectiilor tematice.

      Insa, autoritatea fiscala nu s-a pronuntat la momentul inregistrarii in scopuri de TVA asupra tipului de venit si asupra structurii impozitarii acestui tip de venit.

      In plus, asupra unor inspectii ce au avut ca tematica TVA la vanzarea acestor tranzactii, au fost stabilite debite suplimentare pentru taxa pe valoarea adaugata, respectiv dobanzi si penalitati, insa nu s-a avut in vedere impozitarea veniturilor.

      In ultimii ani, s-a schimbat maniera de interpretare a acestor tranzactii in sensul ca venitul realizat de aceste persoane ce au realizat tranzactii multiple (achizitii terenuri, constructie de imobile cu caracter repetitiv), au retratate fiscal drept venituri din activitati independente pentru care s-a aplicat procedura impozitarii cu impozitul pe venit de 16% si s-au stabilit asigurari sociale obligatorii. Aceasta procedura o apreciem noi ca fiind cea corecta, lasand la o parte balbaiala fiscala.

      Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale, legiuitorul vine si acorda o amnistie acestor persoane in sensul ca daca a fost platit impozitul din transferul proprietatii imobiliare se anuleaza diferentele de obligatii fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv datorate pentru asigurarile sociale si se anuleaza cheltuielile accesorii, pentru tranzactiile realizate inainte de 01 iulie 2017.

      Daca au fost emise decizii de impunere ce au fost comunicate contribuabilului, acestea se anuleaza si se radiaza din evidenta organelor fiscale in baza unui „Borderou de scadere”.

      Anularea diferentelor la plata se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal, prin emiterea unei decizii de anulare, ce se comunica contribuabilului.

      O alta sectiune a legii se adreseaza persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente-¬ persoane fizice autorizate, intreprinderilor familiale, intreprinderilor individuale, ce au desfasurat activitati economice in Romania din activitati agricole.

      In cazul in care aceste persoane fizice au realizat venituri din productia agricola, au realizat activitati de transformare a productiei agricole sau au prestat servicii manuale in zona activitatilor agricole si au depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, iar acestea nu s-au inregistrat in scopuri de TVA, aceste persoane nu vor fi obligate sa achite diferentele de TVA si diferentele la cheltuielile accesorii.

      Legea adopta si procedura de urmat de catre autoritatea fiscala in aceasta situatie, atat in cazul in care a fost emisa o decizie de impunere, dar si in cazul in care vor urma inspectii ulterioare.

      Daca aceasta lege este una favorabila unor categorii de persoane sau legiuitorul a vrut sa respecte binele general, ramane ca fiecare dintre noi sa apreciem.

    • Pentru persoanele fizice sau juridice cu datorii mici de maxim 50.000 euro nu se poate AMNISTIE FISCALĂ.
      Pentru șmecheri se poate.

      Inițiatorii legii 29/2018 cine sunt…oare?

  2. Hoț la hoț nu scoate ochii. Procurorii care au tergiversat dosarul sunt tot niște lichele ordinare. Să le trăiască familiile în cimitir.

  3. Prescriere , exceptii de constitutionalite , aminari infinite a termenelor , arest la domiciliu , pedepse cu suspendare , legi care apara din rasputeri toata turma politruca si tilharii asociati , condamnati academicieni care sigur il vor depasi pe Iorga si peste toate o cacialma de sistem de (in)justitie .

  4. Ce bine ca am inca loc de munca sa platesc pensia speciala. La mai bine, sa nu le ajunga pensia de medicamente.

  5. De aceea au pensii speciale si eu zic ca le chiar merita. Pulimea joaca in alta liga.

  6. Practic tanarul care si-a luat bac-ul la 31 de ani si titlul de doctor in stiinte juridice 9 ani dupa aceea a recunoscut implicit ca este plagiator !

    PS. Asta nu il impiedica insa sa incaseze de cand este bugetar, luna de luna, sporul de doctorat care reprezinta 25% din salariu ! Si se pare ca il va incasa pana cand se va gasi cineva ca sa il invinga in alegerile locale !

  7. Si daca ii luau titlul, pe noi tot nu ne incalzea cu nimic. Si asa nimeni nu il considera doctor in ceva domeniu. Si-a luat un titlu, pentru ca isi luau toti politicienii si sa nu fie mai prost. Problema sunt cei care in baza studiilor fictive ocupa pozitii din care pot sa faca rau (vezi Comisia juridica din Parlament, cu Nicolicea si Iordache)

  8. Dar de ce si cine l-a dergiversat ?

    • Nimeni nu e de vina. Nimeni nu a gresit. Sa nu cautam acum vinovatii si vinovati, ca nu e de acutalitate. Soarta …

      Sau si tu esti un nerecunoscator din ala care sustine ca salarii mari fara raspundere mare nu se justifica? Sau, si mai rau, satanist care zice ca nu e cazul de pensii speciale, ci doar de un salariu mare (coroborat si cu raspundere)?! 😈

      Unde o sa ajungem cu d’astia ca voi?! 🙂
      Noroc ca majoritatea nemernicilor ca voi au plecat din tara si cat de curand o sa plecati si astia care ati mai ramas rataciti pe aici …

      Dup’aia n-o sa mai conteste nimeni dreptul magistratilor la demnitate, o sa ne declaram aproape niste arhangheli. 💡

  9. Totul pentru infractori, totul pentru infractori, totul infractori!

  10. Ce ati vrea ?
    Presedintele academiei romane semneaza „diploma” de neplagiat acordata numitului iordache si apoi spune ca n-a fost mana lui…
    De 500000 de lei anual numai la academie.

  11. Ce zice Profesorul Johannis de plagiatorul Licu pe care l-a pus in functie si care le spala rufele murdare din parchete tuturor lepadaturilor.

  12. Un PSD-ist care garanta alt PSD-ist, spunea : Ce diploma d-le, aduc cate diplome vrei !
    PSD-istul garantat, este acum inalt functionar NATO.

  13. Pai ce credeati ca partidul le-a dat privilegii prea mari pentru o tara ca romania ca sa ii fie condamntai infractorii ?
    Credeati ca partidul si-a facut legi care sa favorizeze cetatenii care nu fura ?

  14. Domnilor Procurori , in aceste situatii faptele nu se pot prescrie , caci asa zisa Teza de doctorat se afla in bibloteca instututiei ,la care a efectuat lucrarea.. Mai buna dovada decat o lucrare plagiata ce poate fi? Plagiatul nu-l poti prescrie ,mori cu acesta de gat. D.na MInistru al Invatamantului si cercetarii , va rog introduceti reguli clare si exigente ptr. cei care plagiaza , dar si ptr. conducatorii de doctorate care admit plagiatul. . Romanaia a ajuns in situatia de fata , adica de dezastru , datorita unui sistem de invatamat care a acordat cu multa usurinta acreditari ptr. Univ. private si titluri de doctori in stiinte , demonetizand in acelasi timp si titlul de doctor in stiinte , acesta , fiind o incununare aunei munci de studiu si cercetare de cativa ani buni. Repet , Romania nu-si mai poate permite sa continue cu aceste erori majore in sitemul de nvatamant -cercetare, in privinta caordarii titlurilor de doctori in stiinte. Oameni care nu pot citi oun discurs oficial depe o hartie , sunt doctori in stiinte. Cum sa ne explicam asemenea „anomalii ” revoltatoare si scandaloase?

  15. #romanianormala
    #romaniimei
    #romaniacioardelor

  16. Si totusi Procuroarea Codruta bate pe 05 mai 2020 statul roman!
    Batuti:
    – CCR.
    – Ciordachi,
    – Rudotel
    – unul in puscărie încă.
    Etc.
    Ramane o duzină de procurori care asteapta prescrierea dosarelor.
    Zicea Predoiu despre numirile facute: am incredere… bla, bla.
    Si uite asa o barbă avea,
    Si uite asa se prescria.
    Ghici, ghicitoarea mea:
    Pensia specială cine o va incasa?

  17. Ma cac pe g4 si ma flatulez pe ochii vostri.

  18. Prescriptia si justitia facute de borfasi pentru borfasi. Si plagiatul este o forma de coruptie si ar trebui sa nu beneficieze da prescriptie. Daca onorabilul doctor (honoris pauza) e nevinovat in ochii justiției poate trage cineva la răspundere macar comisia care a validat manuscrisul plagiat. Sigur nu au facut chestia asta pe gratis si nici nu sunt la prima abatere. Asta nu este coruptie tovarasi?

  19. Dintodeauna am susținut că principala vinovată pentru situația actuală (de rahat) din țară este justiția și nu m-am înșelat.Pentru că,dacă justiția era nepărtinitoare, acum eram la alt nivel.

  20. va agitati degeaba, astia sunt romanii 🙂

  21. Pentru astfel de cazuri si procurori este buna sectia speciala……bine ca platim pensi speciale si procurori tin dosarele la sertar pana se prescriu faptele….sa vedem ce zice Klaus…cel care la numit in acea perioada pe procurorul general Licu…..

  22. Acum 2 ani am vrut sa ma mut inapoi in romania . Dar cu timpul ii dau dreptate nevestei ca nu avem ce cauta

    • @alex -asta am facut eu , dupa25de ani de italia. ,acum 2 ani.rau am facut .m-au facut sa regret acest gest.am 61 ani-dar m-ai ca -mi vine sa o iau de la capat din nou.sa nu o faci.ciuma rosie de aici aproape ca te obliga sa o facii ,,li mortacci loro-questi bastardi……

  23. @ curios Sustin in totalitate afirmatiile.. Nu avem o justitie eficienta si corecta, curajoasa si ferma.

  24. Numai Lena lui Ceasca aspira la asa ceva, acum tot esalonul 2 de comunisti si securisti…si fesenisti reesapati cu diplome la Spiru si alte „universitati” de prestigiu.Individ idem Traian Igas-multi ba, da multi mai sunt si nu mai scapam de ei!

  25. …Frumos barbat…Inteligent barbat…Si il iubeste femeilee cand se imbraca in trening si pantofi cu toc, de e moarte dupe el…

  26. Dati-le pensii speciale, ca merita.

  27. Infractorul asta scapa din orice !! Face orice ii trece prin minte : cica a construit blocuri ca persoana fizica, ne amintim cand avea 35 pagini cu apartamente in propietate si a scapat de eludarea taxelor catre stat, scapa de plagiat, scapa de ce vrea muschii lui ……….. Va fi relevant sa vedem daca locuitorii sectorului se vor deranja sa-l detroneze ! Atunci probabil vor indrazni si procurorii (….) sa gaseasca si infractiuni, neprescrise…………