OFICIAL Parchetul General a clasat dosarul de plagiat al lui Robert Negoiță pentru că s-au prescris faptele. Dosarul, tergiversat trei ani
Parchetul General (PG) a admis într-un răspuns pentru G4media.ro că a clasat dosarul de plagiat al primarului sectorului 3, Robert Negoiță, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Dosarul de plagiat fusese deschis în august 2016 de procurorii Parchetului sectorului 1. Chiar în acceași zi, dosarul a fost preluat de Parchetul general.
Clasarea s-a dat anul trecut, pe 15 mai, de către procuroarea Monica Pop, imediat după încetarea mandatului și pensionarea fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, și când la conducerea PG era procurorul Bogdan Licu, el însuși acuzat de plagiat, alături de fostul lui conducător de doctorat, Gabriel Oprea.
Foto jos: Răspunsul Parchetului General
Edilul era acuzat de comiterea infracțiunii de la articolul 197 din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe după ce, în 2012, a devenit doctor în științe juridice la Academia de poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, sub coordonarea profesorului universitar doctor Ioan Dascălu.
Potrivit acestui articol de lege, ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie”.
Parchetul a clasat și acuzațiile aduse lui Negoiță de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual și instigare la uz de fals, întrucât faptele nu există.
Edilul era acuzat că l-ar fi instigat pe profesorul Dascălu să îi accepte ”originalitatea” tezei de doctorat, deși lucrarea era copiată cap coadă, potrivit jurnalistei Emilia Șercan.
Jurnalista a publicat pe 30 mai 2016 teza lui Negoiță și textele din care acesta a copiat: articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate de economistul american Nouriel Roubini sau de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, și chiar din referate școlare.
”Lucrarea atinge toate standardele academice?”, a fost întrebat Robert Negoiță de către reporteri, la Parchetul general, în mai 2018. ”Nu ştiu chestia asta. Eu am avut conducător. O universitate care mi-a spus cum se face şi aşa am făcut”, a declarat edilul atunci, potrivit Știrilor Protv.
Parchetul a clasat și acuzația adusă profesorului Dascălu de complicitate la infracțiunea de însușire a calității de autor al unei opere, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Procuroarea Monica Pop a clasat și acuzațiile aduse lui Dascălu de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals. Aici, Parchetul general, în răspunsul transmis G4media.ro, nu a mai precizat de ce a clasat acuzațiile.
Dascălu era conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan la Drept, la Universitatea Bioterra, facultate absolvită de primarul Negoiță, după ce și-a luat bacul la 31 de ani.
Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, promovată de Daniel Funeriu, şi Codului studiilor universitare de doctorat, atât doctorandul, cât și conducătorul lui, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze că opera este originală. Riscă să fie pasibili de fals în declarații, în caz contrar.
Procurorii au deschis dosarul după ce, în iulie 2016, comisia de etică a Academiei de Poliție a constatat că lucrarea de doctorat a lui Negoiță este un plagiat și a cerut Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor.
Edilul a scris atunci, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat de “moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care și-l asumă și din care a învățat o lecție importantă, respectiv că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.
În urmă cu 2 zile, CNATDCU a decis că sesizarea Academiei de poliție privindu-l pe Negoiță, depusă în urmă cu patru ani, trebuie completată cu sursele bibliografice din care acesta ar fi copiat și cu alte documente, în caz contrar sesizarea putând fi declarată neadmisibilă.
Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii