Oficial: Secția Specială anunță că a cerut DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SSIJ) anunță vineri într-un comunicat de presă că a cerut DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO, așa cum a scris G4Media.ro încă din cursul dimineții. SIIJ anunță că a cerut de la DNA copie certificată după actele din dosar.
G4Media.ro a scris că procuroarea Adina Florea de la Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) a solicitat de la DNA, prin ridicare de înscrisuri, toate documentele din dosarul care îl privește pe agentul guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu. Solicitarea a fost făcută marți, 23 iulie, după ce cu o zi înainte, luni, 22 iulie, Viorel Mocanu a fost prezent la sediul SIIJ, unde a formulat o plângere pe motiv că ar fi abuzat de DNA. Potrivit acelorași surse, Adina Florea a cerut de la DNA procesul-verbal de sesizare din oficiu și înscrisurile solicitate de procurorii anticorupție de la agentul guvernamental, privind cauza Dragnea vs Romania. Potrivit surselor G4media, joi, 25 iulie, DNA a predat în original SIIJ documentele solicitate.
DNA a deschis dosar după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Comunicatul integral al SIIJ:
a fost învestită, la data de 15 iulie 2019, cu o plângere penală pentru efectuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
În plângere se susține că, în mod abuziv, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce le revin în conformitate cu Legea 78/2000 şi OUG 43/2002, magistraţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de agentul guvernamental pentru CEDO, funcţie care prin natura atribuţiilor sale şi a prevederilor CEDO şi a protocoalelor la această convenţie se bucură de imunitate.
Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.
Totodată, s-a solicitat procurorului şef direcţie să se comunice dacă în dosarele invocate de agentul guvernamental urmărirea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie, prin structurile sale teritoriale sau prin secţiile care funcţionează la nivel central.
Foto: Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii