G4Media.ro

OFICIAL Consiliul UE a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în…

sursa foto: INQUAM Photos/ George Calin

OFICIAL Consiliul UE a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime/ Ursula von der Leyen: „Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său”/ Se aplică începând cu martie 2024

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, anunță Comisia Europeană sâmbătă seară.

„Comisia salută decizia  luată astăzi în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024. Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională”, anunță Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

„Această a noua extindere a spațiului Schengen confirmă și consolidează încrederea reciprocă și unitatea dintre statele membre care stau la baza spațiului Schengen și va contribui la dezvoltarea acestui proiect esențial. Ea va aduce mai multă putere Uniunii prin consolidarea protecției frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficace. Gradul de prosperitate va crește datorită eliminării timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi, la fel ca și atractivitatea Uniunii, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se mai arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Și Ministerul Român al Afacerilor Interne a anunțat votul Consiliului UE:

„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră. Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin”.

În urma anunțului, Guvernul României a postat pe Facebook: „Premierul Marcel Ciolacu: Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”

Etapele următoare

Discuțiile referitoare la stabilirea unei date pentru viitoarea eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele interne terestre vor continua în 2024 și se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil, precizează Comisia Europeană.

„Pentru a asista Bulgaria și România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, aceste țări vor continua să primească un sprijin financiar substanțial, precum și asistență Frontex. În același timp, proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria și România la frontierele externe s-au dovedit a fi eficiente și ar trebui să fie transformate într-un format mai structurat”, precizează CE.

Context

Austria a confirmat aâmbătă acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului, transmite Agenția Austriacă de Presă. După cum a confirmat sâmbătă pentru APA Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE. România anunțase deja acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, toate statele membre ale UE trebuie să aprobe mai întâi acordul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi, prin urmare, martie 2024, deoarece în această lună vor fi modificate programele de zbor.

În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere și, prin urmare, nici o dată, a mai precizat Ministerul de Interne.

Cele trei condiții ale Austriei pentru acest acord au fost de asemenea prezentate în textul prezentat. Acestea au fost o creștere a desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia Europeană pentru protecția frontierelor externe ale acestor țări, o întărire a controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, mai notează sursa citată.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat o extindere a sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil. Țările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne din România a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Parlamentul olandez a aprobat în 21 decembrie poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a anunţat ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov. Poziţia Austriei rămânea singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, Olanda nu are obiecții.

Săptămâna trecută, și ministrul de externe Peter Szijjarto a anunțat că Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transporturile de gaz rusesc.

Vezi aici: Decizia oficiala a Consiliului UE privind aderarea la Schengen

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Vom putea elibera vize Schengen, speram sa nu ne trezim cu acuzații de coruptie, cum a fost la polonezi anul asta.

  2. Oare ce vor mai dori austriecii pentru aderare deplina, sufletul? Ca acum le-a dat Ciolanu redevente mici pentru petrol si gaze pina in 2040, aveau deja BCR, Petrom si pădurile. Din niște neica nimeni au ajuns mare putere economica prin șantaj.

    • „Ca acum le-a dat Ciolanu …”

      …Sprijin să scape de migranți. România s-a obligat să construiască centre de găzduire a migranților/ lagăre, să-i identifice și să-i returneze în statele de origine. Asta chiar dacă România NU este de facto și de jure stat membru Schengen, iar migranții au ajuns în Schengen prin Croația, spre exemplu (a nu se confunda cu Protocolul Dublin, pe care România îl respectă cu strictețe).

  3. „În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere ”

    România NU aderă la „spațiul Schengen fără frontiere”, ci doar nu-mi mai controlează pașaportul în aeroport!

    Umilința la care ne supune Austria vedem că este asumată acum de Consiliul UE. Este o imensă bătaie de joc la adresa României, nicidecum o zi de mare mândrie!

    Comisia Europeană își bate de asemenea joc de România spunând ” Gradul de prosperitate va crește datorită eliminării timpului pierdut la frontiere…”. Timpul se pierde, și banii de asemenea, la frontierele TERESTRE!

  4. Exact, psd-istii nici macar nu vor Schengen pt ca pierd o afacere de miliarde de euro bani negri

  5. Pot să merg in Grecia fără să mai stau 3 ore in vamă? Nu! Ah, cei care au iahturi si avioane din PSD pot circula liber! Deci specialii au Schengen Special!

  6. „Discutiile privind o alta decizie de a elimina controalele de la frontierele terestre vor continua in anul 2024.”
    O data rezonabila pt incheierea lor cu succes nu vi se pare a fi Pastele ? Care Paste? Al Cailor, bineinteles!

  7. Mă simt prost!

  8. „Consiliul UE a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime”

    NU înțeleg și nu explică nimeni de ce Consiliul UE NU „a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele” terestre.

    …În starea inexplicabilă de efuziune, situația aceasta este prezentată de autoritățile române și de cele europene precum una normală, deși este inedită și nu e prevăzută în Tratate.

    Astfel că nimeni nu spune și nicăieri nu scrie „când ne mai jucăm”.

  9. poate imi reaminteste cineva: cate terminale se gasesc la Aeroportul Otopeni? ….cate din ele sunt „internationale” si cate … non-internationale?