G4Media.ro

Oficial SUA: Preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Oficial SUA: Preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei

Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitatea energetică globală, Amos Hochstein, a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei, dacă reţine exporturile de carburant către continent, transmite Reuters.

”Cred că ne apropiem de această linie, dacă Rusia are într-adevăr gaze de furnizat şi alege să nu facă acest lucru şi o va face doar dacă Europa va accepta alte cereri care nu au nicio legătură”, a declarat reporterilor Amos Hochstein, consilierul lui Biden, întrebat fiind dacă Putin foloseşte gazele ca o armă.

Hochstein a spus că preţurile gazelor naturale în Europa au crescut nu doar din cauza evenimentelor din regiune, ci şi din cauza unui sezon secetos în China, care a redus producţia de hidroenergie şi a crescut concurenţa globală pentru gaze naturale.

Cu toate acestea, în timp ce o serie de factori au condus la criza gazelor europene, Rusia este cel mai bine plasată pentru a veni în ajutorul Europei, a spus el.

”Nu există nicio îndoială în mintea mea, iar (Agenţia Internaţională pentru Energie) ea însăşi a validat că singurul furnizor care poate face cu adevărat o mare diferenţă pentru securitatea energetică europeană în acest moment, pentru această iarnă, este Rusia”, a spus Hochstein.

El a afirmat că Rusia poate creşte producţia de gaze în amonte şi ar trebui să o facă rapid prin conductele existente.

Iuri Vitrenko, şeful companiei energetice de stat a Ucrainei Naftogaz, a declarat în această lună că Rusia încearcă să şantajeze Europa pentru a-şi certifica gazoductul Nord Stream 2, menţinând aprovizionarea cu combustibil la un nivel scăzut.

Conducta, la care Washingtonul se opune pentru că ocoleşte Ucraina, este terminată, dar are nevoie de aprobări din partea autorităţii de reglementare din Germania pentru a începe să livreze gaze ruseşti sub Marea Baltică către Europa.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Gazele sînt la el. Împreună cu Germania au stabilit un alt traseu mai profitabil pentru europeni. Care e problema lui Neulander ( pardon, asta e Petre Roman ) Neuland, Zelenski & Co? Că nu joacă Rusia cum vrea tulpina răspîndită globalist? Că nu se lasă intimidat de alți mafioți?
    Mai bine sa fie aleși în România unii care să reintroducă noțiunea de „subminare a economiei naționale” și să-i facă pe trădători să se justifice în instanță pentru distrugerea sistemului energetic, petrochimic șamd de am ajuns importatori de orice.

    • :)) @maximus hidrocefalus, probabil. Nu cred ca un om normal la cap poate crede ca putin si rusii s au gandit la bunastarea europenilor si impreuna cu germanii, la fel ca pe vremea lui ribbentrop si molotov, au inventat nordstream 2 ca sa plateasca europeanul mai putin pentru gaz…

    • Pai nu Timmermans a declarat acum cateva zile ca Rusia isi respecta angajamentele si livreaza gazul contractat?
      Acum, americanul spune ca Putin „s-ar putea apropia” de utilizarea gazelor ca arma politica.
      Sa mai intelegi ceva cand europenii si americanii se contrazic pe acelas subiect.

    • Citat Digi 24:

      „Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa şi Turcia ar putea ajunge la 183 miliarde de metri cubi până la finalul anului, a anunţat luni Elena Burmistrova, şeful diviziei de export a grupului rus Gazprom, confirmând precedenta estimare, transmite Reuters.

      Bugetul Gazprom se bazează în 2021 pe un preţ mediu al gazelor de 269,60 dolari per 1.000 metri cubi la contractele de furnizare pe termen lung cu consumatorii europeni.

      Rusia, a cărei producţie de gaze şi exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare înainte de a majora livrările pe piaţa spot din Europa. Guvernul rus a anunţat că intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni.

      De altfel, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot. ”

      (https://www.digi24.ro/stiri/externe/gazprom-nu-creste-exporturile-de-gaze-naturale-catre-europa-si-turcia-estimarile-anterioare-raman-nemodificate-1712561)

      Coroborati informatiile din citat cu informatiile din articolul G4media si trageti concluziile.

    • măi că prost mai iești , tu mai interesează-te ce are cetățeanul rus de la livrarea gazului , Rusia e săracă , nu au drumuri , uzine , în 20 de ani sau inchi școli , spitale ,dar sau deschis biserici care prostesc lumea , în acești ani sau îmbogățit numai oligarhii rusești , au ajuns sa cumpere insule , lumea în Rusia e săracă și prostită , nu vă faceți iluzii față de acest Puțin , e același Stalin și Hitler numai că este reținut de politică veacului 21 , el tare regretă că acum nu e începutul veacului 20 , ai simți tu iubirea rusească !!!

  2. Dar si dacă UE rezistă iarna asta cu preturile astea ar trebui să nu le mai scadă și sa nu mai ia gaz de la ruși in veci.

    • Da,și să ia lichefiate de la marele licurici? Vorbiți toți împotriva Rusiei dar nu vedeți că Europa a fost, este și va fi dependentă de gazul ei.Sau credeți voi, toți trotinetiștii corporatiști că este mai bun metanul eco ,din fasole?

    • Lumea trebuie sa treaca la energie regenerabila si sa inceteze sa hraneasca oligarhii rusi.

  3. UE nu va depinde de ursul rus destul de curand. Isi va putea tine gazul si petrolul linistit, amicul Putin.
    Deja, suntem la 40% gaz si 30%petrol. Atata tot.

    in 2020, in UE, aprovizionare, avem: Norvegia 18%, Algeria 11%, Qatar 4%, Marea Britanie 3%, Nigeria, Libia, Trinidad Tobago, SUA, Peru, altii.

    In cativa ani, nu vom mai avea nevoie de nimic, de la rusi.

  4. Ce surpriza… mai oameni buni, Putin santajeaza cu gazul din iarna lui 2006. Fix la fel: reduce livrarile si creste pretul. Gazul e singura pirghie pe care o are acest stat totalitar agresiv din asia pentru a forta europa sa ii inghita pretentiile politice sau abuzurile economice, sociale, militare si politice. Problema este ca germania il sustine de fiecare data. Si acum la fel.

    • Acesta este angajamentul luat de Germania cu ocazia reunificarii….

  5. Bu hu hu putin cel rau(care este sclavul unei alte slugi,a aluia de a cumpărat datoria suverana a Ucrainei),e atât de lipsit de valori europene încât o sa ii mature aia castelele de prin Franța,Italia șamd doar cu scârbă și o sa fie și funcționarii de la bancile americane unde are cașcavalul obraznici cu el

  6. Bravo, Vladimire!

  7. De zeci de ani nu au fost atât de mici rezervele de gaze în capacitățile de depozitare ale Europei ca în prezent. În comparație cu anii precedenți au fost livrate mult mai puține gaze rusești către Europa ( în primele 8 luni ale anului premergător pandemiei, Gazprom a livrat 53,2 miliarde de metri cubi, iar în 2021 în aceeași perioadă cu 27 miliarde mc. mai puțin. Europa a contat mult pe gazele lichefiate ( LNG ), dar China – care în perioada de acalmie a pandemiei a inceput să-și recupereze rămânerile în urmă – și-a crescut consumul gazelor lichefiate cu 30 %, absorbind practic piața, în plus capacitățile de gaze lichefiate nu au crescut din 2017 încoace. Exploatarea gazului din rezervele uriașe de gaze din Olanda ( Groningen ) se va opri total în 2022, din cauza mișcărilor seismice, cauzate de extragere și olandezii sunt fermi în decizia lor, cel puțin până în prezent. Nord Stream 2 încă nu este functional și este folosit în chip de șantaj de ambele părți ( Germania și Rusia ) având în vedere că sunt în curs negocieri dure cu privire la modul de funcționare a magistralei.
    În comparație cu anii precedenți, cererea / consumul de gaze a crescut din cauze multiple, dar cele mai influente au fost reluarea în forță a producției globale în perioada de acalmie a pandemiei și programele de trecere la energia ”verde”. Presiunea trecerii la surse de energie cu efecte de seră mai mici atrage o politică de înlocuire a cărbunelui cu gaze, cu emisii mai mici de bioxid de carbon. Schimbările climatice au la fel un aport în creșterea cererii de gaze, datorită iernilor foarte reci și verilor foarte calde ( din ce în ce mai multe generatoare de electricitate au trecut pe gaz, în loc de cărbune ).
    O strategie greșită :
    Cel mai important efect asupra creșterii prețurilor este faptul că piața gazelor în Europa s-a modificat radical în ultimii ani. Până recent Europa și-a asigurat necesarul de gaze în decursul timpului, prin contracte de lungă durată cu furnizorii de gaze ( rușii și norvegienii ), practică care a dus la prețuri relativ stabile, deoarece prețul gazului era stabilit în relație cu cel al țițeiului. Exista totuși teama că prin aceste contracte consumatorii europeni vor fi legați definitiv de Gazprom, care va folosi această legătură pentru presiuni ( iată, cum face acuma ). În plus, s-a răspândit ideea că prin liberalizarea pieței de gaze, se vor putea achiziționa gazele mai ieftin. Politica de liberalizare a început prin deschiderea bursei de gaze în Olanda ( TTF ) iar piața s-a transformat pe practica de a achiziționa gazele la bursă, în locul contractelor de lungă durată. ( Ungaria a reușit să semneze un contract separate cu Gazprom ). Problema e că degeaba este piața liberă, din moment ce nu există concurență adevărată ! În perioada aceasta Gazprom și-a crescut participarea pe piața europeană de la 30 la 40 %, iar împreună cu Equinor din Norvegia aceștia doi furnizori au o proporție de 60 % a pieței, fapt ce nu se poate numi piață liberă. Iar faptul că rezervele de stocuri europene sunt undeva pe la 70 % a generat și o panică de procurare din partea furnizorilor de gaz. Speculațiile cu cretificatele verzi au și ele un efect de creștere.
    Iată, puțin mai la obiect despre efectele Nord Stream 2 :

    https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2021/690705/EPRS_BRI(2021)690705_EN.pdf