Oficial ucrainean: Aproape am rămas fără muniție și ne bazăm pe arme occidentale / Rusia poate continua războiul în ritmul actual timp de încă un an
Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Ucraina pierde războiul de artilerie împotriva Rusiei și că acum se bazează aproape exclusiv pe armele din vest pentru a ține Rusia la distanță, potrivit The Guardian.
„Acesta este un război de artilerie acum”, a declarat Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei. Liniile frontului sunt acum locul unde se va decide viitorul, a declarat el, „iar noi pierdem în ceea ce privește artileria”.
„Totul depinde acum de ceea ce ne oferă [Occidentul]”, a spus Skibitski. „Ucraina are o piesă de artilerie față de 10 până la 15 piese de artilerie rusești. Partenerii noștri occidentali ne-au dat aproximativ 10% din ceea ce au ei”.
Ucraina folosește între 5.000 și 6.000 de obuze pe zi, potrivit lui Skibitski. „Aproape că am epuizat toată muniția [de artilerie] și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a spus el.
„Europa livrează, de asemenea, obuze de calibru mai mic, dar, pe măsură ce stocurile se reduc, cantitatea devine tot mai mică.”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că între 60 și 100 de soldați ucraineni mor în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.
Soldații care au vorbit cu The Guardian de pe linia frontului ucrainean în această săptămână au descris o imagine similară.
Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul să aprovizioneze Ucraina cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusești de la distanță. Săptămâna aceasta, consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât cele câteva promise până acum de Marea Britanie și SUA – pentru a avea o șansă de a învinge Rusia.
Ucraina urmează să ceară Vestului o listă de arme și echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles din 15 iunie.
Skibitski crede că în viitorul apropiat conflictul va rămâne preponderent un război de artilerie, iar numărul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia și care au lovit civili – va rămâne la nivelul actual.
În prima lună, Rusia a lovit constant Ucraina cu rachete, dar în ultimele două luni ritmul a încetinit. Cifre recente publicate de șeful forțelor armate ucrainene afirmă că Rusia lansează între 10 și 14 rachete pe zi.
Fabricarea rachetelor este costisitoare. Fiecare rachetă poate costa între câteva sute de mii de dolari și câteva milioane de dolari.
„Am observat că Rusia efectuează mult mai puține atacuri cu rachete și că a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970”, a declarat Skibitski. „Acest lucru arată că Rusia nu mai are rachete”.
Skibitski a precizat că Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sancțiunilor și că a folosit aproximativ 60% din rezervele sale.
În ceea ce privește cele trei linii de front, Skibitsky a declarat că majoritatea forțelor Rusiei sunt acum concentrate în regiunea Donbas și încearcă să ocupe granițele administrative ale republicilor Donețk și Lugansk. Aceasta a fost zona, a spus el, în care luptele de artilerie au fost cele mai grele.
În nord-estul Ucrainei, în jurul orașului Harkov, el a spus că forțele rusești se concentrează pe apărare după ce contraofensiva ucraineană le-a împins din mai multe orașe și sate din regiune în luna mai.
„Amenințarea asupra Harkovului s-a diminuat”, a declarat Skibitski, despre al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care a fost bombardat în mod regulat de la începutul războiului.
În Zaporijia și Herson, două regiuni din sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă aproape în totalitate, forțele rusești construiesc linii duble, uneori triple, de apărare.
„Acum va fi mai greu să recuperezi acel teritoriu”, a spus Skibitski. „Și de aceea avem nevoie de arme”.
„Dacă reușesc în Donbas, ar putea folosi aceste teritorii pentru a lansa un alt atac asupra Odesa, [orașului] Zaporizjia [și] Nipru”, a spus Skibitskidespre marile orașe aflate sub control ucrainean, în imediata apropiere a sudului ocupat de ruși. „Obiectivul lor este întreaga Ucraină și chiar mai mult”.
Serviciile de informații militare ucrainene consideră că Rusia poate continua în ritmul actual fără a fabrica mai multe arme sau a mobiliza populația timp de încă un an.
Skibitski nu exclude posibilitatea ca Rusia să înghețe războiul pentru o perioadă de timp, pentru a convinge Occidentul să ridice sancțiunile. „Dar apoi îl vor începe din nou – uitați-vă la ultimii opt ani”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii