G4Media.ro

Oficial ungar: Este ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an…

sursa foto: Tamas Wachsler/Flickr

Oficial ungar: Este ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România

Marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sărbătoare în România este un fapt uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară, afirmă Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale semnalează, într-un comunicat transmis MTI, că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru întreaga naţiune maghiară.

”Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care “să târască prin noroi
drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său”, a scris Árpád János Potápi.

În opinia sa, ”să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă şi o “mare lipsă de respect” faţă de membrii comunităţii, a subliniat secretarul de stat.

”Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării”, a adăugat politicianul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon şi a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic.

Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale. Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică.

Pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins, consfinţind includerea Transilvaniei în teritoriul României.

sursa: News.ro, sursa foto: Tamas Wachsler/Flickr

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Eu zic sa va aduceti aminte de Horthy si ce atrocitati a facut si sa faceti ciocu mic. Mai bine va vedeti de orban al vostru ca adio bani de la ue pana nu veti respecta statul de drept.

  2. Asta a fost si ideea patrihotilor de la psd cind s-au incapatinat sa voteze legea, ca asa inteleg ei ca se face , ca-ntre manelisti. Si bineinteles ca toti manelistii s-au bucurat.
    Oricum, la cite faze din astea fac si ungurii, un an, doi, asa, pina s-o abroga marea lege, poate e bine sa vada si ei cum e.

  3. Nu ne pasă ce este ofensator pentru voi. Vedeti-va de treabă voastră la voi in țară.

  4. La fel de ofensator cum e pentru romani sarbatorirea zilei de 15 martie de catre maghiarii din Romania.

    • @Kecske: Este păcat că s-a ajuns la acest fel de retorică de ambele părți (politice). Nici partea română și nici cea maghiară nu arată un moment de, un repaus pentru, autoreflecție, slăbiciunea uneia fiind văzută triumfalist de cealalaltă și ca întăritor pentru stima de sine a părții adverse. Și acest gen de retorică va continua, din păcate. Va trebui o nouă generație de politicieni, care să reseteze relațiile dintre cele două țări.

      Din fericire, cele două popoare se cunosc și au învățat un modus vivendi împreună de peste un mileniu. Și, în pofida politicienilor, românii și maghiarii știu să conviețuiască.

  5. Romania sarbatoreste dezmembrarea Ungariei dupa primul razboi mondial pentru ca a primit de la puterile castigatoare o halca serioasa din aceasta – Ardealul pe linga Moldova de Est/ Basarabia.
    Cine stie ce va aduce viitorul ce tara va fi dezmembrata si cine va aniversa

  6. E neobosit Viktator. Se lupta in acelasi timp cu migrantii, cu reaua de UE (care, ce obraznicie,îi cere sa respecte Statul de drept), cu Soros si cu fantomele trecutului.

  7. Nu m-a întrebat niciun maghiar din Sf. Gheorghe atâția amar de ani cât am locuit acolo dacă mă deranjează sărbătoarea lor din fiecare 15 martie.
    Deci, nici pe noi nu ne interesează cum se simt ei de Trianon.

  8. Să-i traducă cine știe lui Janos baczi că noi nu vrem să ofensăm pe nimeni, noi doar ne bucurăm între noi…
    Iar dacă legea ,,serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţi”, comunicatul domniei sale le aplanează?
    Of…

  9. Cred ca aveți deja prea multe drepturi, ungurasilor! Niciun stat din lumea asta nu e asa de tolerant(prost) ca noi cu minoritățile. Mai ales cu ungurasii.

  10. Mvaiiiii…:(((((((((((((

  11. Noi, românii, sărbătorim unirea pe 1 decembrie și nu ne interesează hârțogăria de la Trianon.

    Trianonul e sărbătorit de prietenii udmr-ului, psd-iști pe numele lor. După ce au făcut majoritate pentru a masacra legile justiției din România, PSD și UDMR nu mai impresionează pe nimeni. Probabil PSD a dat legea asta doar ca să bage zâzanie între România și Ungaria, după o idee a UDMR care a primit instrucțiuni de la infractorul Viktor Orban.

  12. La cate provocari abjecte faceti pe teritoriul Romaniei prin diverse ”vizite” si ”intruniri” cu caracter deschis anti Constitutional si anti romanesti de ce va mirati de o lege initiata de PSD cu care chelnerii vostri din UDMR au macelarit cot la cot justitia?!
    Si daca punem la cantar umilintele, abuzurile si discriminarile suferite de romanii din Transilvania aproape 1 mileniu in raport cu reprezentativitatea si drepturile – egale cu ale romanilor -pe care minoritarii maghiari le au azi in Romania ati avea chiar motive reale de bucurie.
    Morala, nu mai provocati si nu va mai aliati cu hotii (PSD) pentru avantaje de moment!

  13. Fi serios domnule, daca maghiarii din Transilvania ar suferi nu ar fi complici cu mafioții instituționali romani la atrocitățile comise asupra populației.

  14. Bai secretaru lu’ peste prajit…in primul rand uitati-va la voi in curte si apoi la altii. Aduceti-va aminte ce le-ati facut romanilor, dar si celorlalte etnii din Transilvania, incepand cu secolul XVI si dupa aceea mai vorbim… Aduceti-va aminte de masacrele din cel de al doilea razboi monddial cand ati ocupat Ardealul de Nord… Romanii in veci nu or sa va ierte pentru asta… Aduceti-va aminte ca v-am „ocupat” odata capitala, e posibil iar, daca nu stati locului….