Oficial UNICEF: România şi-a pus la punct un cadru juridic foarte solid pentru a pune capăt violenţei împotriva copiilor, însă implementarea efectivă şi eficientă rămâne o provocare
Reprezentantul special al Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea violenţei împotriva copiilor, Najat Maala M’jid, afirmă, la finalul unei vizite de patru zile în România, că autorităţile de la Bucureşti au pus la punct ”un cadru juridic foarte solid, foarte multe legi” pentru a preveni şi pentru a pune capăt violenţei împotriva copiilor, subliniind, însă, că ”implementarea efectivă şi eficientă a acestui cadru legal şi de politici rămâne o provocare”, relatează News.ro.
„România şi-a pus la punct un cadru juridic foarte solid, aveţi foarte multe legi. De asemenea, a întreprins măsuri importante pentru a preveni şi pentru a pune capăt violenţei împotriva copiilor. (…) Implementarea efectivă şi eficientă a acestui cadru legal şi de politici rămâne o provocare, pentru a continua extinderea tuturor demersurilor de protejare a copiilor de toate formele de violenţă, indiferent de contexte, inclusiv violenţă domestică, violenţă sexuală, mariaj timpuriu, bullying, pedeapsă corporală, trafic şi exploatare. Identificarea timpurie, protecţia şi îngrijirea copiilor care trăiesc în medii sărace şi rurale, a copiilor cu dizabilităţi, din grupurile minoritare, cu un accent special pe copii din minorităţile de romi şi copiilor în îngrijire alternativă şi de asemenea atenţia extrem de importantă pentru sănătatea mentală sunt esenţiale pentru soluţii durabile. Al treilea aspect este că investiţiile pentru prevenirea şi eforturile de a pune capăt violenţei împotriva copiilor nu pot aştepta”, a declarat, vineri, Najat Maala M’jid, într-o conferinţă.
Ea a invocat ideea unui pachet de servicii care să fie considerat drept ”o investiţie cheie şi nu o cheltuială”, serviciile în prevenirea violenţei având impact asupra indivizilor şi a societăţii deopotrivă.
În urma discuţiilor cu copiii, oficialul UNICEF a concluzionat că şi aceştia sunt îngrijoraţi de fenomenul violenţei cerând comunităţi mai sigure.
”Copiii şi-au exprimat preocuparea cu privire la normalizarea violenţei şi la accesul dificil la serviciile de protecţie a copilului şi solicită un mediu şi comunităţi mai juste, incluzive şi mai sigure pentru şi împreună cu ei”, a adăugat Najat Maala M’jid.
Reprezentanta UNICEF a vorbit şi despre nevoia de consolidare a forţei de muncă din serviciile sociale ”inclusiv cu stimulente pentru profesioniştii care lucrează în zonele rurale şi depărtate”.
”Am întâlnit multe persoane care erau lucrători sociali şi care sunt copleşite şi se simt singure şi au nevoie de sprijin cred că este extrem de important să nu uităm că o bună calitate a serviciilor sociale de bazează pe resurse umane care să se simtă bine în munca lor şi care să fie bine instruite”, a precizat aceasta.
În ceea ce priveşte responsabilităţile în domeniul social, oficialul UNICEF spune că ”o coordonare mai robustă este extrem de necesară, protecţia este împărţită între mai mulţi factori interesaţi şi, câteodată, nu este clar cine ce face şi cine ce responsabilităţi are”.
Aceasta a catalogat drept ”remarcabil” răspunsul dat de România în ceea ce priveşte situaţia copiilor refugiaţi din Ucraina.
La rândul său, Gabriel Vockel, reprezentant adjunct UNICEF România, a afirmat că ”violenţa trebuie abordată precum o problemă de sănătate, precum o boală, este întotdeauna de dorit să prevenim mai degrabă decât să o tratăm pentru că şi un copil care trece prin violenţă este prea mult”.
”România trebuie să investească mai mult într-un pachet integrat de servici la nivel de comunitate, să combine serviciile de sănătate şi educaţie cu cele de protecţia copilului. Şi costurile pentru România şi profitul şi rezultatele acestor investiţii sunt foarte importante şi este nevoie de o extindere la nivel naţional a acestui pachet minim de servicii. Nu este suficient să avem legislaţia adecvată şi serviciile adecvate, dacă aceste servicii nu sunt universal valabile tuturor copiilor şi familiilor lor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, legislaţia în sine nu înseamnă foarte mult. Un al doilea punct este că eu cred că întreaga societate românească are nevoie de a consolida normele sociale pozitive ţi de a le recunoaşte pentru că asta ne-ar ajuta să înţelegem i să spune că violenţa împotriva copilului indiferent de circumstanţă, este inacceptabilă”, a adăugat Gabriel Vockel.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank