Oficiali ruși critică retragerea din orașul-cheie Liman, imediat după ce Putin a anexat regiunea Donețk: „Problema este minciuna generală”
Oficiali ruși au criticat conducerea militară în urma retragerii forțelor rusești din orașul strategic estic Liman, din regiunea Donețk, potrivit CNN.
Un deputat rus și fost comandant al armatei a declarat sâmbătă la Soloviev Live, un canal digital pro-Kremlin, că nu își poate explica această „capitulare” din punct de vedere militar.
„Nu îmi este clar de ce nu au evaluat corect situația în acel moment, nu au întărit grupul de trupe”, a declarat deputatul Dumei de Stat a Rusiei și fost comandant al Armatei 58, generalul-locotenent Andrei Gurulev.
„Aceasta este, probabil, o piatră de hotar semnificativă nu doar militară, ci și politică, mai ales acum”, a mai spus el, adăugând că „problema este minciuna generală, raportul despre o situație bună. Acest sistem merge de sus până jos”.
Folosind numele rusesc al orașului Liman, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că „trupele au fost retrase din așezarea Krasnîi Liman către linii mai avantajoase”.
Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei a fost că „inamicul a folosit atât artilerie de fabricație occidentală, cât și informații din țările alianței nord-atlantice”.
Retragerea marchează cel mai semnificativ câștig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Liman a fost „complet eliberat”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică la emisiunea „Meet the Press” de la NBC că victoria arată că „ucrainenii fac progrese” și sunt „capabili să respingă forțele rusești”.
Deși este neobișnuit ca posturile pro-Kremlin să aducă critici la adresa autorităților ruse, s-a înregistrat o creștere a criticilor din partea liniei dure, pe fondul unei serii de eșecuri militare.
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a criticat, de asemenea, sâmbătă, retragerea Rusiei, afirmând, într-o declarație în care i-a criticat pe generalii ruși, în urma retragerii, că trupelor „nu li s-au asigurat comunicațiile necesare, interacțiunea și aprovizionarea cu muniție”.
Pe Telegram, Kadîrov l-a acuzat pe comandantul Districtului Militar Central, Alexander Lapin, că și-a mutat cartierul general la Starobelsk, „la o sută de kilometri distanță de subordonații săi”, și că „s-a ascuns în Lugansk”.
„Nu este o rușine că Lapin este mediocru, ci faptul că este acoperit la vârf de liderii din Statul Major General”, a declarat el sâmbătă, adăugând că „nu este loc pentru nepotism în armată, mai ales în vremuri dificile”.
El a mai spus că este timpul ca Kremlinul să folosească toate armele de care dispune, sporind temerile că ar putea crește presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a folosi arme nucleare pe câmpul de luptă.
„După părerea mea personală, trebuie să luăm măsuri mai drastice, inclusiv declararea legii marțiale în teritoriile de frontieră și utilizarea armelor nucleare tactice”, a afirmat Kadîrov. „Nu este nevoie să luăm fiecare decizie cu gândul la comunitatea vest-americană”.
La începutul acestei săptămâni, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a discutat și el despre utilizarea armelor nucleare, spunând că este permis acest lucru dacă existența statului rus este amenințată de un atac chiar și de forțe convenționale.
„Dacă amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de amenințare stabilită de noi, va trebui să răspundem… aceasta nu este cu siguranță o cacealma”, a scris el.
Îngrijorările legate de utilizarea armelor nucleare au crescut brusc după ce Putin a anexat aproape o cincime din Ucraina, declarând că milioanele de oameni care trăiesc acolo vor fi cetățeni ruși „pentru totdeauna”.
Anunțul a fost respins ca fiind ilegal de către Occident, dar teama este că Moscova ar putea susține că atacurile asupra acestor teritorii constituie acum atacuri asupra Rusiei.
În discursul său de la Kremlin, Putin a făcut doar o referire trecătoare la armele nucleare, menționând că SUA au fost singura țară care le-a folosit pe câmpul de luptă.
„Au creat un precedent”, a spus el.
Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a condamnat comentariile legate de utilizarea armelor nucleare, declarând la CNN că, deși nu a văzut nimic care să sugereze că Putin a decis să folosească arme nucleare în războiul în curs de desfășurare în Ucraina, alegerea îi aparține președintelui rus.
„Pentru a fi clar, cel care ia această decizie este un singur om”, a spus Austin.
„Nu există niciun control asupra domnului Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie”, a adăugat Austin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii