G4Media.ro

Oficialii canadieni folosesc teste ADN pentru a stabili naţionalitatea unor imigranţi. Procedura…

Oficialii canadieni folosesc teste ADN pentru a stabili naţionalitatea unor imigranţi. Procedura este criticată

Oficiali canadieni din domeniul imigraţiei folosesc teste ADN și recurg la pagini de internet dedicate stabilirii arborelui genealogic pentru a încerca să determine naționalitatea unor imigranţi, a anunţat recent Canada Border Services Agency (CBSA). Potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei guvernamentale canadiene, testele sunt utilizate pentru a stabili identitatea unor deţinuţi aflaţi în detenţie pe termen mai lung, atunci când celelalte tehnici au fost epuizate.

Procedura a fost însă criticată de organizaţii şi avocaţi pentru apărarea drepturilor omului din cauza îngrijorărilor cu privire la afectarea confidențialităţii datelor deținute de paginile digitale dedicate stabilirii arborelui genealogic şi a erorilor flagrante ce pot apărea. Măsura dezvăluie şi presiunea politică sub care se află guvernul liberal condus de premierul Justin Trudeau, confruntat cu o criză a imigranţilor fără precedent în istoria recentă a Canadei.

Purtătorul de cuvânt al CBSA, Jayden Robertson, a declarat pentru Reuters că agenția utilizează testele ADN pentru a determina identitatea „deținuţilor pe termen mai lung,” atunci când alte tehnici de identificare au fost epuizate. Oficialii canadieni încearcă să găsească și să contacteze rudele îndepărtate ale imigranţilor și să le stabilească naționalitatea.”Testarea ADN ajută CBSA în determinarea identității prin furnizarea de indicatori de naționalitate, permițându-ne astfel să ne concentrăm mai departe investigațiiile asupra anumitor țări,” a scris Robertson într-un e-mail.

Oficialul a spus că agenția guvernamentală obține consimțământul clienților înainte de a confrunta informațiile cu cele de pe site-uri ce includ arborele genealogic în format digital. Robertson a spus că este imposibil să raporteze câte cazuri au fost investigate utilizând site-urile ADN și bazele de date digitale. „CBSA nu discută public mecanismele tehnicilor sale de investigație, deoarece acest lucru le-ar putea face ineficiente,” a adăugat purtătorul de cuvânt al agenţiei canadiene.

O procedură criticată

Anchetele autorităţilor canadiene au fost însă criticate vehement, numeroase voci temându-se în legătură cu punerea în pericol a confidențialităţii datelor deținute de bazele de date digitale. „Este un alt exemplu ce arată eforturile extraordinare pe care le fac oficialii canadieni din domeniul imigrației pentru deportarea imigranților,” a scris VICE News, în timp ce Toronto Star a afirmat că „dezvăluirea este… incredibil de îngrijorătoare.”

În plus, procesul subliniază presiunea politică exercitată asupra Cabinetului Trudeau, confruntat cu un influx masiv de imigranţi ilegali. Începând din ianuarie 2017, zeci de mii de persoane au trecut ilegal frontiera dintre SUA-Canada şi au cerut azil politic pe teritoriul canadian, multe dintre acestea afirmând că fug de politicile de imigrare ale președintelui american Donald Trump.

Un articol publicat de VICE News a citat un avocat din domeniul imigrației al cărui client este investigat de CBSA folosind ADN-ul și baza de date digitală FamilyTreeDNA.com. În acest caz, autoritățile canadiene au încercat să deporteze imigrantul care a spus că este din Liberia, dar despre care, pe baza testelor ADN și a unui raport lingvistic, se crede că e de fapt din Nigeria. „Cred că este o chestiune de interes public că agențiile de frontieră precum CBSA pot să obțină acces la rezultatele ADN de pe site-uri precum FamilyTreeDNA.com și Ancestry.com,” a declarat avocatul Subodh Bharati, care îl reprezintă pe bărbatul suspectat că este nigerian. „Există îngrijorări evidente privind confidențialitatea. Cum poate CBSA să acceseze aceste informații și ce măsuri sunt implementate pentru a asigura că aceste informații rămân confidențiale?”

Bharati a declarat că ştie cel puţin două persoane (una în Marea Britanie) care au utilizat FamilyTreeDNA.com şi care au fost contactate de CBSA, deoarece agenţia vroia să deporteze pe cineva din Canada. Avocatul susţine că întreaga premisă a utilizării ADN-ului pentru a stabili naționalitatea unei persoane este eronată, deoarece originea etnică nu indică neapărat care este cetățenia persoanei în cauză. Rezultatele testelor ADN nu pot justifica deportarea, cred criticii măsurii, care susţin că datele colectate de pe site-urile digitale sunt la rândul lor ineficiente şi inexacte (grupurile ce militează pentru apărarea drepturilor imigranților din Statele Unite şi-au exprimat recent îngrijorările cu privire la utilizarea testării ADN pentru reunirea părinților imigranţi cu copiii lor, după ce aceştia au fost separați de către guvernul american. Colectarea datelor de la copii a generat de asemenea întrebări legate de consimțământul pentru strângerea acestor informaţii. „Este o încălcare gravă a drepturilor omului,” a afirmat Jennifer Falcon, reprezentată a organizaţiei Refugee and Immigrant Centre for Education and Legal Services ).

„Persoanele care folosesc aceste site-uri pentru a-şi studia arborele genealogic ar trebui să fie conștiente de faptul că informațiile lor confidențiale sunt puse la dispoziția guvernului și că agenții de frontieră îi pot contacta pentru a facilita deportarea imigranților,” a spus Subodh Bharati.

Atât FamilyTreeDNA.com, cât și Ancestry.com au negat însă colaborarea cu autorităţile din Canada. De exemplu, reprezentanţii FamilyTreeDNA.com au declarat că nu lucrează în mod direct cu autoritățile canadiene și nu sunt la curent cu utilizarea de către acestea a platformei FTDNA „în scopul colectării ADN-ului imigranţilor pentru a le determina naționalitatea.”

La rândul lor, reprezentanţii Ancestry.com au declarat pentru VICE News că „protejarea confidențialității clienților noștri este cea mai mare prioritate pe care o avem,” iar „acest lucru începe cu convingerea că clienții ar trebui să păstreze întotdeauna proprietatea și controlul propriilor date. Ancestry nu a colaborat cu agențiile de frontieră pentru acest scop sau pentru oricare altul.”

Într-un caz recent, un cetățean canadian naturalizat, care a petrecut opt luni în centrele de detenție din Ontario așteaptând ca oficialii din domeniul imigrației să-i verifice identitatea, a dat în judecată Canada Border Services Agency pentru suma de 10 milioane de dolari. Olajide Ogunye (47 de ani) s-a născut în Nigeria și s-a mutat în Canada cu familia sa la începutul anilor 1990, devenind cetăţean canadian în 1996. Dar atunci când agenţii CBSA l-au oprit în aproprierea casei sale din Toronto, în iunie 2016, documentele care-i atestă cetăţenia canadiană și cardurile de sănătate din Ontario nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe aceştia în legătură cu identitatea sa. În loc să meargă la salonul de coafură unde lucra, Ogunye a ajuns în arest, unde a petrecut opt luni de zile. Autorităţile canadiene susţin că bărbatul a preluat identitatea unui refugiat cu un nume diferit, care a fost deportat din Canada în urmă cu aproape 20 de ani.

Cazul lui Ogunye nu este singular, nefiind pentru prima dată când sistemul de detenție al imigranților din Canada a ridicat semne de întrebare. De exemplu, autorităţile au spus că în perioada 2016-2017 au existat 439 de deţinuţi pe termen lung în închisorile canadiene, în timp ce cazurile lor erau revizuite. Potrivit investigaţiei, mai puțin de 1% dintre deținuții care au fost încarcerați timp de șase luni sau mai mult sunt în final eliberați. Sistemul costă circa 58 de milioane de dolari pe an, respectiv circa 250 de dolari zilnic pentru fiecare imigrant-deţinut. Condiţiile lor de detenţie sunt adeseori brutale.

Guvernul liberal al premierului Trudeau a promis să găsească alternative la încarcerarea pe termen nelimitat a non-cetăţenilor, care, potrivit legilor din Canada, pot fi închişi fără a fi acuzați dacă sunt considerați un risc de zbor, un pericol pentru public sau dacă identitatea lor este neclară.

Surse: Reuters, VICE, The Toronto Star, BBC, ZigZag

Foto: Captură Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Xenomanii nu o să priceapă ce e total neregulă procedura asta.