G4Media.ro

Oficialii occidentali suspectează Rusia că se află în spatele unui complot de…

Sursa foto: Facebook/ DHL

Oficialii occidentali suspectează Rusia că se află în spatele unui complot de a pune pachete incendiare în avioane de marfă

Oficialii de securitate occidentali suspectează serviciile secrete ruse că ar fi în spatele unui complot de a pune dispozitive incendiare în pachetele din avioanele cargo care se îndreptau spre America de Nord, inclusiv unul care a luat foc la un centru de curierat din Germania și altul care s-a aprins într-un depozit din Anglia, scrie Associated Press.

Polonia a declarat luna trecută că a arestat patru persoane suspectate că ar avea legătură cu o operațiune de informații străine care a efectuat sabotaje și că este în căutarea altor două. Procurorul general al Lituaniei, Nida Grunskiene, a declarat marți că există un număr nespecificat de persoane reținute în mai multe țări, fără a oferi detalii.

Evenimentele au loc în timp ce oficialii occidentali spun că asistă la o intensificare a unui război hibrid de sabotaj din partea Rusiei care vizează aliații Ucrainei, inclusiv dezinformări din perioada alegerilor și atacurile incendiare din Europa în acest an. Mai mulți oficiali au declarat că ei cred că atacurile au fost opera serviciilor de informații militare ruse, GRU, deși Moscova a negat implicarea.

Agenția de securitate internă din Polonia (ABW) afirmă că incidentele din Polonia, precum și din alte țări membre ale UE și NATO, s-au intensificat în acest an. ABW consideră că acestea sunt inițiate și coordonate de serviciile speciale ruse. Până în prezent, 20 de persoane au fost inculpate în anchete conduse de procuratură, ABW și poliție.

Procurorul polonez Katarzyna Calów-Jaszewska a declarat că ancheta se concentrează asupra agenților străini care efectuează acte de sabotaj, inclusiv deteriorarea instalațiilor industriale sau a infrastructurii critice, cum ar fi aeroporturile, avioanele și alte vehicule, precum și incendierea folosind colete auto-combustibile trimise către țările UE și Regatul Unit, care s-ar aprinde în timpul transportului rutier sau aerian.

Ea a adăugat că grupul a testat un canal de trimitere a unor astfel de colete către Statele Unite și Canada.

Wall Street Journal a relatat primul detaliile incidentelor cu avioanele cargo.

Administrația americană pentru securitatea transporturilor ( Transportation Security Administration- TSA) a declarat că a pus în aplicare măsuri de securitate suplimentare în ultimele luni pentru anumite transporturi de marfă care se îndreaptă spre Statele Unite.

„Ne ajustăm continuu măsurile de securitate, după caz, și împărtășim cu promptitudine toate informațiile relevante cu partenerii noștri din industrie, pentru a include cerințe și recomandări care îi ajută să reducă riscurile”, a declarat TSA.

Dirk Heinrichs, un purtător de cuvânt al DHL din Germania, a declarat prin e-mail pentru The Associated Press că societatea nu poate oferi detalii cu privire la această problemă, dar „cooperează pe deplin cu autoritățile competente pentru a ne proteja oamenii, rețeaua și expedierile clienților noștri”.

Șeful agenției britanice de informații interne, MI5, a declarat luna trecută că Regatul Unit se confruntă cu o „creștere uluitoare” a tentativelor de asasinat, sabotaj și alte infracțiuni pe teritoriul său din partea Rusiei, precum și a Iranului.

Calów-Jaszewska a declarat la 25 octombrie că pachetele cu explozibili camuflați au fost trimise prin intermediul unor companii de transport de marfă către țări din UE și Marea Britanie pentru a „testa canalul de transfer pentru astfel de colete” care erau destinate în cele din urmă Statelor Unite și Canadei.

Oficialii occidentali cred că incendiile au pornit de la aparate de masaj electric care conțineau o substanță „pe bază de magneziu”.

Incendiile pe bază de magneziu sunt greu de stins, mai ales la bordul unui avion.

Dispozitivele incendiare din Germania și Marea Britanie s-au aprins ambele în iulie.

Potrivit lui Thomas Haldenwang, șeful serviciului german de informații, unul dintre ele a fost la o escală la un centru logistic DHL de pe un aeroport din orașul Leipzig. Agenția germană de presă dpa a raportat că zborul de legătură care conținea pachetul, care provenea de la una dintre țările baltice, a fost întârziat în Leipzig și se afla la sol când s-a aprins și a incendiat un container de marfă.

Poliția antiteroristă britanică investighează dacă agenții ruși au fost în spatele unui dispozitiv incendiar dintr-un colet care a luat foc într-un depozit DHL din Minworth, lângă Birmingham, în centrul Angliei, la 22 iulie. Incidentul, raportat pentru prima dată de ziarul The Guardian și de televiziunile germane, a fost similar cu cel din Germania.

Ziarul polonez Gazeta Wyborcza a scris, de asemenea, că a fost semnalat un incendiu la un camion de curierat în apropiere de Varșovia, stins în două ore, potrivit presei poloneze, citate de BBC.

„Observăm acțiuni agresive din partea serviciilor de informații ruse. În special spionajul și sabotajul rusesc în Germania sunt în creștere, atât cantitativ, cât și calitativ”, a declarat Haldenwang în Budestag, sau parlamentul german, luna trecută, în timp ce discuta despre incidentul de la Leipzig.

„Activitățile serviciilor de informații rusești în lumea reală, precum și în spațiul cibernetic, arată că Germania este punctul central al acestui război hibrid al Rusiei împotriva democrațiilor occidentale”, a adăugat el. „Rusia își folosește întreaga cutie de instrumente: de la influențarea discuțiilor politice din Germania la atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice și sabotaj. Disponibilitatea Rusiei de a folosi forța dovedește că este, de asemenea, dispusă să pună în pericol vieți omenești.”

Într-un rar discurs public în care a prezentat principalele amenințări la adresa Regatului Unit, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că „GRU, în special, se află într-o misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene: Am văzut incendieri, sabotaje și multe altele. Acțiuni periculoase desfășurate cu tot mai multă imprudență”.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat rapoartele media despre presupusul complot de sabotaj drept un exemplu de „invenție vagă”.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.