G4Media.ro

Oficios guvernamental maghiar: Un alt politician maghiar din Transilvania a fost persecutat…

Oficios guvernamental maghiar: Un alt politician maghiar din Transilvania a fost persecutat fiind nevinovat

S-a aflat despre un alt politician maghiar din Transilvania că a fost persecutat fiind nevinovat, scrie Magyar Idok, publicație maghiară care exprimă punctele de vedere ale partidului de guvernământ, FIDESZ. După mai mult de trei ani a fost achitat în primă instanţă János Mezei, fostul primar din Gheorgheni, care fusese suspectat de abuz în serviciu şi şantaj.

(Foto: Captură Youtube)

Într-o emisiune de actualităţi difuzată de postul Echo TV preşedintele PCM, Bíró Zsolt, a afirmat că se bucură pentru sentinţa favorabilă, dar în acelaşi timp procesul din partea românilor poate fi apreciat şi ca un atac împotriva politicienilor maghiari.

În opinia politicianului, în sistemul românesc este introdus un cod care prevede continuarea atacurilor împotriva politicienilor maghiari.

Zsolt Bíró a vorbit şi despre faptul că procesul înscenat împotriva lui János Mezei a dus la arestarea sa preventivă pentru trei ani şi jumătate, ulterior la arestul la domiciliu, apoi şi la interdicţia de a părăsi ţara. Însă, în opinia preşedintelui PCM există spre noroc o comisie parlamentară de anchetă care a stabilit că, practic, fiecare al treilea cetăţean român este interceptat. Zsolt Bíró şi-a exprimat încrederea privind excluderea nedreptăţii din justiţia română.

Background. Potrivit MTI, Tribunalul Harghita l-a achitat luni pe János Mezei, fostul primar al oraşului Gheorgheni, în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu. Potrivit site-ului instanţei, judecătorii au decis că Mezei, ales de două ori primar al Gheorgheniului pe listele Partidului Civic Maghiar (PCM), nu se face vinovat de abuz în serviciu, şantaj şi nici de instigare la delapidare.

În acelaşi dosar a fost achitată şi Éva Barabás, fostă secretară la Primăria Gheorgheni, acuzată de delapidare. Cheltuielile de judecată rămân în sarcina statului. Sentinţa poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Mezei în ianuarie 2015 şi l-a trimis în judecată în luna mai a aceluiaşi an.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat de abuz în serviciu, după ce acesta a vândut, în numele oraşului, un teren aflat în proprietatea S.C.Monturist S.R.L, o firmă ai cărei acţionari sunt Primăria Gheorgheni şi Primăria Sectorului V al Budapestei. Potrivit DNA, terenul de 400 de mp, situat în vecinătatea Lacului Roşu, nu putea fi vândut fără acordul acţionarului majoritar ungar. Din cauza măsurilor restrictive luate împotriva sa, Mezei nu a mai participat la ultimele alegeri locale din vara anului 2016. De la demararea anchetei DNA, acesta s-a aflat în arest preventiv timp de 30 de zile, 60 de zile a stat în arest la domiciliu, iar timp de un an şi jumătate judecătorii i-au interzis exercitarea atribuţiilor oficiale.

(Traducere RADOR, Autor: Imola Stănescu)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Ceea ce se intampla cu codurile penale si cu legile justitiei nu este intamplator. PSD, ALDE si UDMR adica mafia deghizata in partid are sustinere de la Budapesta dictatorului Orban si de la Moscova dictatorului Putin. Insa sa le fie clar, nu vor reusi. Maghiarii din Romania nu se lasa manipulati de genul acesta de discurs, cine a furat e hot si aici etnia nu mai conteaza.

  2. Daca au fost achitati in prima instanta, nu inseamna ca sunt nevinovati.
    Dosarul este beton.
    Este evident ca dosarul a incaput pe mina unor judecatori corupti sau santajabili.
    Chiar daca ar fi fost achitati si la recurs, nu este sigur ca sunt nevinovati.
    Multi infractori au fost achitati de judecatorii corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei.
    Atunci cind un infractor este condamnat in prima instanta, likelele cer sa se astepte decizia definitiva, dar atunci cind este achitat in prima instanta, il considera persecutat.

  3. Procurorii stalinisti au paradit fara discernamant tot ce le a iesit in cale.
    Abia astept sa i vad in temnita pe acesti criminali odiosi!

    • Nu exista procurori stalinisti astazi.
      Procurorii nu pot face dosare decit in baza probelor.
      Dosare;e sunt verificate de sefii procurorilor, apoi de sefii de sectii, iar in final de judecatorii de la Camera preliminara.
      Doar dupa aceste verificari, dosarele sunt trimise in instanta.
      Daca infractorii sunt politicieni, verificarile sunt si mai atent facute.
      Infractorii pot fi achitati doar daca dosarele ajung pe mina unor judecatori corupti, sau daca infractorii de la CCR sau din parlament dezincrimineaza anumite fapte penale, pe durata procesului.

    • @@morjan
      Explica atunci numarul mare de achitari in aceste cauze !

    • @morjan :
      1. Nu au fost multe achitari.
      2. Sunt multi judecatori corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei.
      3. Infractorii din CCR si cei din parlament au dezincriminat anumite fapte.

    • Morjan, numarul mare de achitari se poate traduce foarte simplu prin dezincriminarea faptei!
      Patronii tai au modificat Codul Penal astfel incat anumite fapte sa nu mai fie incriminate, deci, in fata judecatorului, fapta nu mai exista, chiar daca la inceputul urmaririi penale fapta era prevazuta. Pricepi?
      Exemplu: S-a votat ca acum nu se numeste furt decat daca furi peste 10.000 euro. Daca tu ai fost trimis in judecata pentru un furt de doar 8.000 euro, conform noilor coduri penale, fapta nu mai exista, iar judecatorii trebuie sa constate achitarea.

  4. politician maghiar in romania. polica cui o face?