Oficiul pentru Cultul Eroilor despre Cimitirul Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz, cu finanțare din Ungaria, pe locuri în care erau îngropați soldați maghiari, români și de alte naționalități. Primăria Dărmănești a construit 50 de cruci fără aviz pe locuri fără morminte
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea Ministerului Apărării, arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, aflat în centrul tensiunilor dintre români și maghiari în ultimele săptămâni.
Potrivit Oficiului, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război.
În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.
Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.
Cât despre lucrările făcute de Primăria Dărmănești, Oficiul Eroilor arată că autoritățile locale au început în 2018 un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii prin care a amplasat 50 de cruci și alte monumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale.
Reamintim că una dintre principalele acuzații aduse de oficialii UDMR și de la Budapesta la adresa autorităților din Dărmănești a fost că a amplasat crucile românești pe locul în care s-ar fi aflat mormintele unor soldați unguri.
”Autoritățile din Dărmănești au făcut o greșeală uriașă, administrativă și politică. Au intrat pe teritoriul unui alt județ și nu au cerut aprobare. Nu au avut autorizație de construcție, nu au avut avize. Ei au intrat în zona penală. Aștept de la prefect și de la instituțiile statului o sesizare, deoarece în cazul cimitirului din Valea Uzului este o acțiune care trece de zona civilă, intră în zona penală. Au intrat într-un spațiu sacru și au făcut o greșeală uriașă. Nu avem nimic împotrivă să facă un monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar nu peste rămășițele altor soldați identificați. Din acest punct de vedere, greșeala morală este și mai mare decât cea administrativă”, a spus Kelemen Hunor în 20 mai, potrivit Cotidianul.
Și Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a făcut declarații similare pentru agenția maghiară de presă MTI, el ”somând” cabinetul Dăncilă într-o notă de protest oficială legată de tensiunile din Valea Uzului.
Reamintim că după tensiunile din 6 iunie de la Valea Uzului, Poliția Bacău a deschis un dosar penal pe numele cetățenilor români care au distrus joi poarta de la Cimitirul eroilor. Reamintim că sute de români au forțat joi intrarea în cimitirul care fusese încuiat cu lanț și lacăt de Primăria Sânmartin.
Fragmentul relevant din comunicatul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor:
STAREA ACTUALĂ
În ceea ce priveşte starea actuală a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului (Anexa nr. 10), în urma constatărilor efectuate la faţa locului, de reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), au rezultat următoarele:
Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.
Lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.
Începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central.
Lucrările menţionate au fost realizate fără avizul de specialitate al ONCE, aşa cum prevăd art.14 alin. (1), art.15 şi art. 16 din Legea nr. 379/2003.
CONCLUZII
Aspectele referitoare la stabilirea limitei administrativ-teritoriale între judeţele Bacău şi Harghita nu produc efecte asupra caracterului multinaţional al cimitirului de război ori asupra obligaţiilor ce decurg din legislaţia naţională specifică domeniului mormintelor de război şi din tratatele internaţionale la care România este parte.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurilor legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război, după consultarea tuturor părţilor implicate, în vederea protejării şi întreţinerii adecvate a mormintelor şi operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internaţional.
Această măsură se subscrie demersurilor active întreprinse de statul român în vederea respectării principiilor care guvernează domeniul cultului eroilor la nivel internaţional şi naţional – aplicarea convenţiilor internaţionale şi a normelor dreptului internaţional umanitar, precum şi cinstirea memoriei eroilor, respectarea demnităţii umane, nediscriminarea, toleranţa, pacea, reconcilierea şi înţelegerea între popoare, sens în care trebuie să se manifeste deschidere către un dialog constructiv şi conciliant, astfel încât scopul comun să fie comemorarea demnă şi obiectivă a tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate.
Foto: Lucrările făcute la Cimitirul eroilor din Valea Uzului (Sursa: ONCE)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii