Ofiţerul de poliţie Constantin Ispas, din Prahova, obține daune morale de la stat, după ce a fost achitat în dosarul în care a fost judecat și omul de afaceri Sebastian Ghiță
Un ofiţer de poliţie achitat într-un dosar de corupţie în care au mai fost judecaţi şi achitaţi Sebastian Ghiţă şi alţi şefi din poliţie şi parchete a obţinut în instanţă daune morale de la stat pentru „privarea de libertate în mod nelegal”, relatează Agerpres.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis în parte, la rejudecarea apelului, acţiunea formulată de Constantin Ispas, obligând statul român la plata sumei de 150.000 lei, cu titlu de daune morale, către reclamant.
De asemenea, instanţa obligă statul la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către Ispas.
În documentele de la dosar se arată că Ispas a depus acţiunea în instanţă pentru repararea pagubei produse prin privarea de libertate în mod nelegal raportat la soluţia de achitare dispusă în dosar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.
Decizia Curţii de Apel Ploieşti poate fi atacată cu recurs.
Un alt inculpat achitat în acest dosar de corupţie, fostul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Liviu Tudose, a obţinut daune în valoare totală de aproape 200.000 de lei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi statul român.
La data de 28 iunie 2018, Sebastian Ghiţă a fost achitat definitiv de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care fostul deputat a fost judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Ploieşti, după ce Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi-a retras apelul.
Practic, prin retragerea apelului SIIJ, judecătorii din completul de cinci au fost nevoiţi să menţină decizia de achitare dată pe 14 iunie 2018 de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă.
Sebastian Ghiţă a fost astfel achitat pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În acelaşi dosar, au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Potrivit DNA, în vara anului 2013, Constantin Ispas i-a pretins unui om de afaceri susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în MAI, prevalându-se de influenţa asupra unui procuror cu funcţie de conducere din PCA Ploieşti, pentru a-l determina pe acesta din urmă să îi ofere informaţii ce nu erau destinate publicităţii.
„Respectivul om de afaceri era vizat în dosarul PCA Ploieşti şi se afla în relaţii foarte apropiate cu lideri politici locali şi centrali. În perioada septembrie 2013 – octombrie 2013, informaţiile respective i-au fost furnizate lui Ispas de procurorul general adjunct al PCA Ploieşti, Aurelian Constantin Mihăilă. Intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, Constantin Ispas a folosit, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI”, precizează DNA într-un comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank