Ofițerul de poliție Dorin Rotaru, de la Operațiuni Speciale Brașov, a fost reținut de procurorii DNA care îl acuză că a scurs informații din instituție
Ofițerul de poliție Dorin Rotaru a fost reținut, joi, de procurorii DNA care îl acuză, printre altele, de instigare la fals, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În perioada aprilie – mai 2020, Dorin Rotaru, în calitatea menționată mai sus, ar fi divulgat unei persoane informații nedestinate publicității, din două dosare penale (din care unul era al DNA) în care era delegat să desfășoare diverse activități. Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară, susțin procurorii.
Totodată, DNA l-a mai acuzat pe Rotaru că, în perioada 18 martie – 09 aprilie 2022, l-ar fi anunțat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite de un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov și că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse și asupra omului de afaceri.
În același context, inculpatul ar fi determinat-o pe subalterna sa Dîmbu Bianca Elena să nu precizeze într-un document care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului.
Comunicatul DNA
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 444/VIII/3 din 18 mai 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 mai 2022, a inculpatului
ROTARU DORIN, ofițer de poliție și șef al unui birou din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte),
– compromiterea intereselor justiției,
– instigare la fals intelectual,
– favorizarea făptuitorului.
În aceeași cauză a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata DÎMBU BIANCA ELENA, ofițer de poliție în cadrul biroului menționat mai sus, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de fals intelectual.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie – mai 2020, inculpatul Rotaru Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi divulgat unei persoane informații nedestinate publicității, din două dosare penale (din care unul era al DNA) în care era delegat să desfășoare diverse activități. Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară.
2. În perioada 18 martie – 09 aprilie 2022, inculpatul Rotaru Dorin, în aceeași calitate, l-ar fi anunțat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite de un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov și că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse și asupra omului de afaceri.
În același context, inculpatul ar fi determinat-o pe subalterna sa Dîmbu Bianca Elena să nu precizeze într-un document care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului.
Inculpaților Rotaru Dorin și Dîmbu Bianca Elena li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 19 mai 2022, inculpatul Rotaru Dorin este prezentat Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Context
DNA a anunțat, marți, într-un comunicat, că serviciul teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiției, favorizarea făptuitorului și infracțiuni de fals, comise în cursul anilor 2020 și 2022.
”În cursul zilei de 18 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în cinci locații situate pe raza județului Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, se mai arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu