OLAF: România, campioana fraudelor cu bani europeni. Cazul Tel Drum-Dragnea, dat ca exemplu
România a fost țara cu cele mai multe investigații legate de fraudă în cheltuirea banilor europeni în 2017, se arată în raportul anual al Biroului European Anti-Frauda (OLAF).
Cazul emblematic pentru fraudarea banilor europeni, în opinia OLAF, este dosarul Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA la finalul anului trecut.
Potrivit raportului, România a făcut obiectul a 11 investigații din partea OLAF, cele mai multe din întreaga Uniune Europeană.
Biroul antifraudă subliniază și cele mai frecvente cauze și metode de subtilizare a banilor europeni: corupția, conflictul de interese și manipularea licitațiilor de acordare a lucrărilor.
”Una dintre cele mai des întâlnite practici de fraudare a fondurilor europene în 2017 au fost înțelegerile dintre câștigătorii licitațiilor și beneficiarii lucrărilor. Conflictul de interese a fost și el prezent în multe din cazurile investigate de OLAF, uneori implicând demnitari de rang înalt”, se arată în raportul Olaf.
Dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal, este dat drept exemplu ilustrativ pentru fraudele cu bani europeni comise în România.
”În urma cercetărilor, OLAF a descoperit că autoritățile unui județ, beneficiare ale fondurilor, s-au înțeles cu cei care au redactat caietul de sarcini pentru a include condiții restrictive astfel încât doar o singură companie să îndeplinească condițiile de participare. Compania respectivă a câștigat licitația, celelalte fiind descalificate. În cadrul acestei înțelegeri, au fost falsificate un mare număr de documente, inclusiv proiectul tehnic și un memorandum pentru construcția unui drum, precum și verificările de structură ale proiectului”, se arată în raportul instituției europene.
Aceste documente falsificate, mai arată OLAF, nu au fost folosite doar pentru a truca licitația de reabilitare drumului, dar au fost trimise și autorității de management ca justificare pentru efectuarea plăților.
Prejudiciul calculat în acest caz a fost de aproximativ 21 de milioane de euro, iar OLAF a sesizat DNA pentru recuperarea banilor și tragerea la răspundere a celor responsabili.
”În urma sesizării primite, DNA a deschis o anchetă penală, iar în noiembrie 2017 a pus sub acuzare mai mulți demnitari de rang ai statului român pentru fraude cu bani europeni, constituirea unui grup infracțional organizat și obținerea foloase necuvenite”, mai precizează OLAF în raportul anual.
Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul „Tel Drum” în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.
În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.
DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.
Pe 22 noiembrie, procurorii anticorupție au anunțat și instituirea măsurii asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul „Tel Drum”.
Foto: Liviu Dragnea și Marian Fișcuci (Sursa: Liber în Teleorman)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii