G4Media.ro

Olaf Scholz cere reformarea şi extinderea Uniunii Europene: Deciziile luate cu o…

Sursa foto: Twitter / Bundeskanzler Olaf Scholz

Olaf Scholz cere reformarea şi extinderea Uniunii Europene: Deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate

Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează agențiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Într-un discurs susţinut în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a afirmat că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere.

„Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea în privinţa ţărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova, a continuat el.

„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume”, a declarat Scholz.

„Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”, a mai afirmat el.

Cu toate acestea, este important ca îngrijorările ţărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenţia cancelarul german.

„În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene”, a subliniat el.

De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Are dreptate in privinta deciziilor luate cu majoritate, cu conditia ca pragul sa nu fie 51%, ci mai mult, probabil 75-80%.

    Amatorilor de istorie le reamintesc dezastrul la care a condus principiul „liberum veto” (dreptul de veto al oricarui nobil) aplicat in Seimul statului medieval polono-lituanian.
    Tara cu cea mai mare suprafata teritoriala din Europa acelor veacuri a ajuns treptat prada vecinilor pana nu a mai ramas nimic din ea, orice initiativa legislativa progresista fiind blocata prin cumpararea de catre inamicii externi a cel putin unuia din zecile de aristocrati din Seim – asa cum procedeaza de exemplu acum Rusia cu Ungaria sau cum va proceda probabil si cu Serbia daca aceasta va accede vreodata in EU.

    • @amicu
      Indiferent de scara la care sunt aplicate – micro sau macro, principiile logicii functioneaza la fel.

    • Foarte relevantă comparația iar fenomenul se întâmpla astăzi in UE cu Ungaria (aristrocratul de vânzare pentru orice dictatura precum Rusia sau China) in cazul câtorva direcții strategice de acțiune ale UE: războiul din Ucraina, drepturile omului, economie.
      Un min 80% “pentru” raportat la 27 de state ar însemna ca este nevoie de min 6 state pentru ca o decizie sa fie blocată; suna mult mai rezonabil comparativ cu situația actuala.

  2. Macar n-o sa mai fim noi ultimii din uniune ..

  3. Serios ? Adică de exemplu dacă Ungaria nu mai putea sa blocheze UE (cum a făcut-o de atâtea ori la comanda Rusiei sau Chinei) pleca din Uniune ?
    Pleca câinele de la măcelărie ?

  4. Păi parcă imigranții nu vor să muncească ci să stea pe ajutoare sociale,nu? Deci că care-i treaba, ce-ai vrut tu de fapt buey tălâmbule? :)))))

  5. Buey ilie ba poate ar trebui să te duci tu fix în aia mă-tii! Forumul ar fi de acord în unanimitate! :)))))

  6. Ca decizile ue sa fie luate prin majoritate si cetatenii sa fie multumiti cred ca trebuie ca CE sa fie aleasa la fel ca PE. Altfel oamenii o sa fie si mai sceptici fata de UE din simplul motiv ca presedintele CE este numit si nu ales.

  7. Pentru majoritate calificata trebuie alegeri pan-Europene, cu partide autentic transnationale (cum este Volt)

  8. „500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali” – as vrea sa fiu si eu egal macar cu un parlamentar roman, nu mai zic egal cu Șolț.
    Liberi si egali cu zero, poate…

  9. Nu trebuie uitat niciodata ca Germania a fost stat invadator si in primul si al doilea razboi mondial.
    Nu trebuie uitat niciodata ca Germania a fost si hitlerista .

  10. Olaf Scholz se considera oare supraom ?
    Propunerea lui ii duce pe multi la impartirea lumii in arieni si restul .
    Doamne fereste .